Černočerné srdce. Tak temné, že temnější už být nemůže

Černočerné srdce. Tak temné, že temnější už být nemůže

Tisk

cernocerne-srdce perexČernočerné srdce je už šestým případem v sérii se svérázným detektivem Cormoranem Strikem a jeho kolegyní Robin Ellacottovou. Navazuje na tituly Volání kukačky, Hedvábník, Ve službách zla, Smrtící bílá a Neklidná krev. Spolumajitelé detektivní kanceláře Robin a Cormoran se opět pouštějí do pátrání, tentokrát ve virtuálním světě plném otevřené nenávisti, který je díky iluzi anonymity úrodnou půdou pro zcela nové podoby zla.

Černočerné srdce versus "Ta, jejíž jméno se pomalu nesmí ani vyslovit"

Jedná se asi o nejsložitější román Roberta Galbraitha v této sérii, protkaný typograficky reprodukovanými tweety a zprávami zasílanými veřejnými a soukromými kanály, často se dvěma nebo třemi konverzacemi vedenými najednou. Poté, co se Cormoran a Robin ujmou případu vraždy Edie Ledwellové, spoluautorky animovaného seriálu Černočerné srdce, musí v zájmu jeho vyřešení sledovat a postupně rozkódovat online život lidí, jejich avatarů a propojit ho s jejich skutečnými životy.

Podle všeho se zde Galbraith (Rowlingová) vypořádává se svým traumatickým vztahem se sociálními médii z posledních let. Pozorný čtenář-fanoušek postřehne hned několik téměř identických detailů, které autora dějově inspirovaly. Do povědomí široké veřejnosti se (kromě svých spisovatelských počinů) Rowlingová zapsala zvláště svými kontroverzními výroky na adresu LGBTQ komunity, za které ji odsoudili dokonce i herečtí představitelé filmových rolí Hermiony, Harryho a Rona z příběhu o Harrym Potterovi. Ale ať už si o jejích názorech myslíme cokoli, nedá se jí upřít, že je skvělou vypravěčkou s bohatou fantazií a spoustou neotřelých nápadů.

Anomie a další kuriozity

Stěžejním motivem napínavého detektivního příběhu – a zároveň jednou z postav - je takzvaná/ý Anomie. Tento zvláštní a nepříliš rozšířený pojem (anomie) lze vysvětlit jako stav rozkladu sociálního řádu, morálních a kulturních norem, nedostatečnou sociální integraci individua spojenou s pocitem osamělosti, bezmoci, často doprovázenou sociálními konflikty. Takovýto jedinec se pohybuje výrazně mimo normální sociální strukturu. Troufám si tvrdit, že z tohoto motivu vytěžil autor maximum na všech frontách. Nicméně i přes značnou ponurost a syrovost je příběh nesmírně čtivý, a to nejen díky neustálému jiskření mezi dvěma hlavními protagonisty, ale i díky prostředí, v němž se děj odehrává. Dost významně tentokrát zaperlí sekretářka detektivní agentury, postarší a svérázná dáma, Pat. Odhalení a dramatické dopadení Anomie proběhne opravdu až v samotném závěru knihy, i když průběžně tipovat se dá při každém dalším otočení úctyhodného počtu bezmála dvanácti set stran – a možných variant se nabízí hned několik.

Kromě anomie pracuje autor ještě s mnoha dalším zvláštnostmi a odlišnostmi, které se týkají například tělesného i duševního zdraví. Někdy si říkám, kam na to chodí, ale je mi jasné, že se to děje v zájmu co největší atraktivity obsahu. A člověk se tak alespoň trochu poučí. Co bych asi nemusela číst na každé druhé stránce je, jak Strika trápí pahýl jeho nohy, o kterou přišel při výbuchu v rámci své služby v armádě. Myslím, že čtenář šestého dílu už je s detektivem natolik spjatý, že průběžně vnímá nejen jeho zdravotní potíže, ale i vztahové peripetie s kolem něj se pohybujícími ženami. Že přesně chápe, proč reaguje právě tak, jak reaguje, a co ho vede k někdy dost iritující rezervovanosti, která mu komplikuje život. Ale kdo ví, třeba je to takhle lepší, ať už se to fanouškům líbí, nebo ne. A protože jsou vždycky nenásilně připomenuty důležité souvislosti, dají se jednotlivé díly této série v pohodě číst i samostatně.

Cormoran Strike jako série i seriál

Vlastní představu válečného veterána, soukromého detektiva Cormorana a jeho vynalézavé asistentky (posléze obchodní partnerky) Robin si můžeme porovnat s jejich hereckými představiteli v seriálu HBO, inspirovaném kriminálními romány Roberta Galbraitha. Z mého pohledu to tvůrci seriálu docela trefili. No a už nyní se těším na další, v pořadí již sedmý díl knižní detektivní série Cormoran Strike. Jsem zvědavá, jak autor vytěží avizované téma náboženského kultu skytého v hlubinách norfolského venkova, do kterého v zájmu vyšetřování nevysvětlitelných úmrtí pronikne inkognito Robin Ellacottová, Strikova obchodní partnerka (a možná i něco víc…).

cernocerne-srdce

Černočerné srdce
Autor: Robert Galbraith (pseudonym J. K. Rowlingové)
Žánr: detektivka, psychologický román
Původní název: Ink Black Heart
Řada: Detektiv Cormoran Strike
Překladatel: David Petrů
Datum vydání: 5. 2. 2024
Nakladatelství: KNIHA ZLÍN ve společnosti ALBATROS MEDIA
Počet stran: 1152

Hodnocení: 89 %

www.knihazlin.cz/tituly/83973318/cernocerne-srdce/
www.albatrosmedia.cz/tituly/83973318/cernocerne-srdce/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Vyslovení nejdelšího dinosauřího rodového jména Micropachycephalosaurus? To už mi problémy dávno nedělá.“

vladimir socha 200Vladimír Socha je český publicista, pedagog a paleontolog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie i přírodních věd jako takových. Po absolvování přírodovědného gymnázia vystudoval Univerzitu Hradec Králové (20...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Světlo nad oceánem a rodinné tajemství

Světlo nad oceánem

Máte rádi romantické příběhy o silných ženách, které pod tíhou nečekaných okolností musí změnit svůj život a nakonec zjistí, že tato životní změna je neskutečně obohatila? Takový je i příběh Ivy, která přijíždí do rodného města, aby se postarala o dědictví...


Literatura

Magie otisku

magie otisku perexPodľa Platónovho dialógu Faidros, boh Thovt varoval faraóna pred vynálezom písma. Písmo uľahčilo ľuďom množstvo vecí, zredukovalo ale schopnosti pamäte. Rozmach tlače spôsobil nielen masovejšiu produkciu umeleckých diel, ale ic...

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...