Dům, ve kterém straší vzpomínky

Dům, ve kterém straší vzpomínky

Tisk

Dum perexNakladatelství Jota vydalo poutavou detektivku s názvem Dům. Autorem je britský novinář Simon Lelic. Už od začátku vás děj chytne a nepustí. Všechno je jaksi tajuplné a podivné. 

 

Mladí lidé Jack a Sydney už delší dobu plánují koupi domu v Londýně, ovšem při jejich finanční situaci je to vskutku nelehký úkol. A tak chodí na jednu obhlídku za druhou a jejich nadšení pomalu klesá. Nakonec se rozhodnou, že půjdou na poslední prohlídku a odpískají to. Ale usměje se na ně štěstí – a dům je jejich. Sydney je nadšená, ovšem Jackovi se to celé nezdá. Nejenom, že jim majitel prodal dům prakticky pod cenou, navíc ho zanechal se vším zařízením tak, jak byl. Jackovi zrovna moc nepřipadá pravděpodobná historka, že se majitel, kterému už je přes šedesát, zamiloval přes internet a odstěhoval do Austrálie, aby zanechal minulost za sebou. A že si údajně přál, aby dům dostal nějaký mladý pár...

Jack a Sydney se přesto pomalu zabydlují. Nějakou dobu jde vše dobře, a pak objeví Jack na půdě mrtvou kočku (tohle se mi jako kočkomilovi nečetlo zase až tak dobře) a krabici plnou dívčích věcí. Večer má pocit jako by po domě někdo chodil a slídil. Sydney se seznámí s mladou slečnou Elsie, a potažmo i s jejím násilnickým otcem, což na situaci taky nepřidá. A navíc to vypadá, že se začínají vracet věci z minulosti, které raději měly zůstat tam, kde byly.

Kniha je psaná velmi zajímavě, a to formou deníkových zápisků obou mladých lidí. Z nich se postupně dozvídáme nejen svědectví o událostech po koupi domu, ale také o minulosti obou postav. Děj se pomalu rozvíjí, a prakticky do konce knihy si nejste jistí vůbec ničím. Místy je to nervák (pro citlivější povahy doporučuju četbu prokládat veselými videi se zvířátky – nejlépe kočkami), ale to vám nezabrání číst dále, protože prostě musíte vědět, jak to dopadne. Dle mého názoru by se měly přeložit do češtiny i ostatní knihy od Simona Lelica, protože si své čtenáře rozhodně najdou.

O autorovi :

Britský autor narozený roku 1976 v Brightonu. Původně novinář, žil a pracoval v Londýně. Po deseti letech ve velkoměstě se s manželkou a dvěma dětmi vrátil do rodného města a začal se
věnovat psaní napínavých, až skoro duchařských románů. Za své knihy získal řadu ocenění, mezi jinými se dostaly i do výběru knižního klubu BBC Radio. V Čechách zatím vyšla od autora pouze kniha Host pod nakladatelstvím Jota.

Ukázka z knihy:

Pořád si říkám, že tohle je něco na způsob skládačky, jenom dílky jsou tak zpřeházené, že člověk neví, jestli vůbec všechny patří k té samé skládačce. Anebo jako takový ten obraz z teček, které musíte nejdřív spojit čarami, než pochopíte, co na něm je. Ale je pořádně těžký. Zdá se, že všechno logicky vyplyne, ale potom přidáváte jednu čáru za druhou a pořád ne a ne uhodnout, co přesně máte před sebou. Právě to je na celé věci nejstrašidelnější: nevíte, s čím to, co se stalo, souvisí a jak.

Dum titulka

Název: Dům
Autor: Simon Lelic
Překlad: Tomáš Suchomel
Žánr: krimi
Rok vydání: 2019
Stran: 291
Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/dum


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V Luciferově evangeliu se potkáte nejen se satanisty

altDo České republiky se dostal překlad třetí knihy norského spisovatele Toma Egelanda s názvem Luciferovo evangelium. Po Konci kruhu a Strážcích úmluvy se opět dostáváme do světa plného napětí, do...


Literatura

Uspěte vaše nejmenší se zvířátky

jak zviratka chodi spat 200V nakladatelství Kazda vyšlo moc krásné leporelo s názvem Jak zvířátka chodí spát od německých autorek Mariny Rachner a Anny-Kristin zur Brügge.

 

...

Divadlo

Kulturní tip: Triptych Together Alone poprvé 18. července v PONCI

Together Alone Lost4 foto Vojtech Brtnicky nahled (2)Pražské divadlo PONEC 18. července od 20 hodin uvede v předpremiéře triptych Together Alone ukrajinské umělkyně Yany Reuto...

Film

Ben Hur přijíždí

ben hur 200Adaptací Wallaceova historického románu BEN HUR, pojednávajícího o ušlechtilém židovském šlechtici v časech Ježíšova působení ve starověké Judeji, jenž se vinou nešťastných náhod i zrady spřáteleného Římana ocitne v otroctví odsouzen k doživotnímu...