Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

Tisk

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat různé zvuky a její uživatelé si tak užijí mnoho zábavy. Na podrobnosti kolem tohoto unikátu jsme se zeptali produktového manažera Libora Pešla.

 

Vážený pane Pešle, vítám Vás u našeho rozhovoru zaměřeného na Kouzelné čtení. Jak jste na tyto unikátní knihy přišli?

Dobrý den, mluvící tužku jsme před časem objevili na zahraničním veletrhu, rozhodli jsme se ale, že si interaktivní knihy i další produkty budeme připravovat sami na míru. Tak vlastně vzniklo Kouzelné čtení.

A jak jste se seznámili s tou technologií spojenou s optickým čtením skrytých kódů? Jak dlouho jste ji museli například testovat? Přeci jen jste museli napsat návody a podobně.

Příprava tohoto projektu byla a stále je velmi náročný proces. Od prvotního nápadu po uvedení první knihy na trh uběhlo více než dva roky.  Museli jsme samozřejmě vše důkladně otestovat a připravit, realizace tohoto projektu tak byla a je časově i finančně velmi náročná.

albi anglicky slovnik

Knihy se vyrábějí v Číně, ale tam je nevyrobí bez vaší předlohy. Co vše pro to musíte udělat? Jak probíhá výrobní proces? První vymyslíte téma?

Každá kniha vzniká od základu u nás, v Číně se realizuje až samotná výroba. Vše tedy začíná naším nápadem, po té pro nás obsahově připravují knihy naši externí spolupracovníci, vždy odborníci pro danou problematiku.

A poté? Přijdou na řadu grafici? Kdo určuje, co vše bude na obrázcích?

Od začátku diskutujeme novou knihu s vybraným ilustrátorem a grafiky. Obsah jednotlivých stránek konzultujeme s tvůrci obsahu i ilustrátorem. Vše musí být v souladu.

Překvapilo mě, že ilustrace (ani texty) u jednotlivých knih nejsou dílem jednoho autora, a přesto je edice konzistentní. Jak jste toho docílili?

Podařilo se nám vytvořit grafické zpracování, které umožňuje sjednocovat i zdánlivě odlišné grafické styly. Bylo to nezbytné, protože knihy jsou určeny pro různé věkové skupiny, musí tak zaujmout děti tříleté i desetileté.  

albi muj stat

A jak probíhá nahrávání? Jde o dlouhý proces nebo vše probíhá podle předem připravených scénářů?

Nejdelší je vždy samozřejmě příprava, samotné nahrávání už pak musí proběhnout bez zbytečných prodlev. Díky tomu, že partnerem projektu Kouzelné čtení je Český rozhlas, můžeme našim zákazníkům garantovat tu nejvyšší kvalitu zvukových nahrávek.

Hodně knih obsahuje také písničky, které jsou zpívány nějakým dětským sborem. Můžete prozradit, který to je a jak to děti bavilo?

Spolupracujeme s Dismanovým dětským rozhlasovým souborem.  Děti byly skvělé a moc si nahrávání užívaly.  Při přípravě logopedické knihy „Když roboti brebentí“, která vyjde začátkem příštího roku, nám nadšeně říkaly, jak tuto knihu pořídí svým mladším sourozencům.  Dělalo jim radost, že i díky nim se děti naučí správně mluvit.

Napadá mě, že je také velmi důležité, aby v knihách nebyly chyby. Aby elektronická tužka přečetla správný kód a hlavně aby nemluvila chybně nebo zmatečně. Jak je toto ošetřeno?

Samozřejmě tohle je velmi důležité.  Abychom předešli případným chybám, je každá kniha několikrát důkladně zkontrolována, než se pustí do výroby a po té do prodeje.  I z tohoto důvodu je příprava každé nové knihy velmi náročná.

albi atlas sveta

Kolik knih už je v edici Kouzelné čtení? Po jaké je největší poptávka a jak si to vysvětlujete?

V tuto chvíli máme v nabídce 8 knih, Hru do Auta a interaktivní puzzle Můj stát. Nejoblíbenější jsou v současné chvíli knihy Svět zvířat, Atlas světa a Hravá angličtina.  Velmi oblíbená je také kniha pro nejmenší s názvem Hravé učení a zbrusu nová kniha Česká republika pro školáky.

Nebáli jste se, že o mluvící knihy nebude zájem? Jak hodnotíte nyní jejich prodejnost?

Samozřejmě nikdy nemáte předem zaručen úspěch, ale reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus. S prodeji jsme spokojeni, ale vzhledem k vysoké počáteční investici je rentabilita tohoto projektu během na delší trať.     

albi svet zvirat

A která kniha z edice Kouzelné čtení je vaše nejoblíbenější a proč?

Moje nejoblíbenější kniha je Atlas světa. Obsahuje zajímavosti z celého světa a hlavně interaktivní hry. Líbí se mi na ní, že si s ní rádi hrají i děti, které jinak zeměpis nemají rádi a mají s ním problémy ve škole.  Navíc se s touto knihou zabavím rád i sám. Hra na hlavní města Afriky mi dává pořádně zabrat.

Na závěr Vás poprosím, abyste nám popsal novinky, které v rámci Kouzelného čtení v Albi připravujete.

V říjnu vydáme ještě Anglický obrázkový slovník, na ten se opravdu těším. Bude obsahovat přes tisíc anglických slovíček a díky své interaktivitě je vhodný jak pro úplné začátečníky, tak pro ty, co už anglicky umí. Uvedeme také dvě nová interaktivní puzzle Náš les a Planeta zvířat.

Děkuji za rozhovor!

Zdroj foto: Albi

www.albi.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

To, že píšu především pro děti, prostě vyplynulo ze situace

Petra ŠtarkováJiž v dětství ji bavily knížky a hodně četla, a protože ji vždycky zajímaly lidské příběhy, a taky chtěla pomáhat lidem, vystudovala psychologii, která je, jak sama říká, krásná a zajímavá věda. Je autorkou řady populárně naučných článků a od roku 2015 také autorkou kní...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...


Literatura

Vydejme se s Brontíkem do středověku

Brontik perNakladatelství Albatros přináší třetí díl oblíbené dětské pohádky o Brontíkovi, malém dinosauřím kamarádovi, kterého dvojčata Týna s Tobíkem objevila zmrzlého v jedné opuštěné jeskyni. Brontík je díky překladači zvířecí řeči, který má ukrytý v zub...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

Abraham Lincoln – Lovec upírů: dřevené kolíky, česnek a jde se likvidovat

Na počátku byla kniha, alespoň co se týče tohoto filmu. Napsal ji americký spisovatel Seth Grahame-Smith, který se dostal do povědomí již předcházejícím dílem Pýcha a předsudek a Zombíci. Nyní, na základě jeho předlohy, přichází do...