V Luciferově evangeliu se potkáte nejen se satanisty

V Luciferově evangeliu se potkáte nejen se satanisty

Tisk

altDo České republiky se dostal překlad třetí knihy norského spisovatele Toma Egelanda s názvem Luciferovo evangelium. Po Konci kruhu a Strážcích úmluvy se opět dostáváme do světa plného napětí, dobrodružství a nyní i rituálů.

 

Hlavní hrdina je opět Bjorn Belto, albínský outsider, který je ovšem profesionál ve svém oboru - architektuře. Je hodně nedůvěřivý a nepříliš sdílný či upovídaný, ale právě pro jeho práci a důslednost si jej lidé najímají. V minulých knihách dokázal být i hodně vtipný či cynický, zde se zdál více přemýšlivý a smířený se svým samotářským osudem. Přesto si ho můžete snadno zamilovat a když mu jde o život, tak mu tajně držíte pěsti a to platí i v případě jeho problémů s láskou.

Hlavním námětem je zde rukopis s názvem Luciferovo evangelium, tedy jeho třetí část, která byla objevena v Egyptě. Už od prvních listů knihy se rozbíhá honba za poklady a informacemi, která nasvědčuje tomu, že nejde jen o nějaký obyčejný rukopis. Prozrazovat či popisovat děj by opět u takové knihy byl největší hřích, prozradím jen, že se můžete těšit na satanistickou sektu i babylonskou věž, která nebyla jen věží jazyků.

Upřímně mě hodně dlouho u knihy tak nebrnělo tělo, jako při popisu rituálního procesu zmíněné satanistické sekty. Jejich oběti odkrvovali, protože ztrátou krve vás přimějí říci pravdu... Nahý člověk, ruka uzavřená v truhle, chlad a hlavně ostří skalpelu... Napsáno to bylo opravdu věrohodně.

alt

Jelikož jsem četla i předešlé díly volně navazujících příběhů o Bjornu Beltovi (Konec kruhu, Strážci úmluvy), nemohla jsem si nevšimnout podobného scénáře knih. Jednoduché schéma by se dalo shrnout takto: nález - jedna strana, která po něm touží - druhá strana - nečekané souvislosti - další objevy - cestování - rozhřešení. Když jsem na to myslela, moc mi to vadilo, ale pak přišlo vždy něco, co mi vyrazilo dech a já si musela říkat, že je to prostě úžasně napsáno.

Celá kniha se skvěle čte, je obtížné od ní odejít, protože se pokaždé dozvíte nějakou novou informaci a ta vás nutí číst dál. Motiv je také velmi zajímavý a hlavně propracovaný. Opravdu knihu doporučuji.

alt

O autorovi:

Tom Egeland je norský spisovatel, jehož novely jsou publikovány v 21 jazycích. Jeho nejznámější kniha je Konec kruhu, která má podobný námět (ale vznikla dříve) jako Šifra mistra Leonarda od Dana Browna. Další byla kniha Strážci úmluvy, která poodhalovala tajemství Vikingů. Mimo jiné napsal thriller Night of the Wolf nebo knihu pro mládež The Girl in the Mirror. Jeho poslední kniha nese název Lies of the Fathers a měla by vyjít i u nás.

Luciferovo evangelium

Autor: Tom Egeland
Překlad: Pavla Maxová
Žánr: thriller/dobrodružný román
Vydáno: 2011
Stran: 505
Vydalo nakladatelství: Knižní klub

Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: www.tomegeland.com, www.bux.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR - MUZIKÁLOVÝ HEREC TOMÁŠ LÖBL

lobl200Jak vypadá běžný rok muzikálového herce a které inscenace v divadle Kalich má nejradši Tomáš Lobl?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Člověk Nula – Smrt není

clovekSmrt není. Počet populace na zemi se ustálil na třech miliardách lidí. Nikdo už doopravdy neumírá, pouze postoupí pauzu, aby se pak zrodil do jiného těla. Dostane ink – kód předchozího majitele a dál pokračuje ve společné existenci. Rodina jako taková už neexi...


Literatura

Šetři se, Einsteine!

Setri se Einsteine 200Kniha amerického žurnalisty Joshui Foera Šetři se, Einsteine! má podtitul Jak si zapamatovat úplně cokoli a redaktory webu Amazon.com byla zařazena mezi nejlepších 20 knih roku 2011. Jedná se i...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Mládí bez naděje aneb když spravedlnost dostává na frak

altTen den mě docela rozhodilo zpravodajství. Řidič automobilu, který jel nepřiměřenou rychlostí pod vlivem léku, při jejichž užívání by se nemělo řídit, srazil jiné osobní auto a jeho řidiče zabil, vyvázl s podmínkou. Kdežto “tykadlový malíř” bude sedět n...