Kulturní tip: Triptych Together Alone poprvé 18. července v PONCI

Kulturní tip: Triptych Together Alone poprvé 18. července v PONCI

Tisk

Together Alone Lost4 foto Vojtech Brtnicky nahled (2)Pražské divadlo PONEC 18. července od 20 hodin uvede v předpremiéře triptych Together Alone ukrajinské umělkyně Yany Reutové. Světová premiéra následuje 21. července na Kilowatt festivalu v italské Cortoně. Jak se vyrovnat s tíživým pocitem samoty? Jak ho vysvětlit? A proč je občas nejsilnější právě ve chvílích, kdy jsme obklopeni lidmi?

Na triptychu Together Alone začala Yana Reutova pracovat loni v létě s pěti ukrajinskými tanečnicemi, tak vznikl kvintet s podtitulem Lost. Ztraceny v neznámé zemi, daleko od svých blízkých, náhodně spolu tady a teď, a přece každá osamocena. První část triptychu se inspiruje verši Antona Ovchinnikova napsanými po vypuknutí války přímo v Kyjevě a také hudbou ukrajinské radikální protiputinovské kapely Balaklava Blues sídlící v Kanadě. O doladění zvukové atmosféry se postaral Tomáš Kerle. Dílo bylo vybráno na Českou taneční platformu, ale i ukrajinskou platformu do Vilniusu a na L‘Altre festival v Barceloně.

Online prodej vstupenek: https://divadloponec.cz/cs/together-alone-triptych

Pro druhou část triptychu Invisible Traces se již Yana rozhodla oslovit české umělce: Jitku Čechovou, Lukase Bliss Blahu a Katy Jabůrkovou. Nemohl chybět hudebník Tomáš Kerle. A náhodně nabídli k využití svůj objekt „barre“ absolventi AVU Lucie Podroužková a Štěpán Rubáš. Projekt nabral jasné kontury, přidali se i alternace pro výjezdy do Itálie a Brazílie, podpořil ho Státní fond kultury.

Together Alone Lost4 foto Vojtech Brtnicky nahled

Třetí částí Together Alone je duet Endless Talks, který vznikl opět díky náhodnému setkání: v listopadu 2022 byl v Praze celý měsíc tanečník Ladji Kone z Burkiny Faso a začali spolu s Yanou diskutovat a tvořit. Tvůrčí tým doplnil během rezidence v Praze Tomáš Kerle, jehož hudba se tak stala propojujícím prvkem celého triptychu.
„Sotva si dovedeme představit, co vše se odehrává v myslích uprchlíků a čemu musí čelit. Můžeme však něco nabídnout – tvůrčí zázemí, podporu, aby neztráceli chuť tvořit, zapojit se do práce s našimi umělci a rozvíjet smysluplné projekty pro děti uprchlíků i dospělé. Yaně se to daří, pro výzvu EFA (European Festivals Association) ji podpořilo 5 dalších festivalů z EU, které čekají na premiéru. Věřím, že to bude mimořádný zážitek,“ říká Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka Tance Praha/PONCE.

O autorce

Yana Reutova pracovala jako tanečnice, choreografka a pedagožka v regionu Oděsa. V roce 2014 založila Dance Theatre Plastilin v Čornomorsku a vytvořila řadu ceněných představení. Pořádala festival, intenzivně pracovala s dětmi (projekt Creative Kids). V březnu 2022 spolu se svou dcerou a několika studentkami uprchla před válkou do Prahy, kde nyní působí. Tančila v projektech Anny Källblad, Nicole Beutler, POCKETART, Flávie Tápias, vede workshopy pro děti a rozvíjí vlastní kreativní práci s různými umělci. V dubnu 2023 vytvořila pro galerii Louny projekt s českými a ukrajinskými umělci Síla v kráse a krása v síle. Práci s její nejmladší tanečnicí Dianou Khrushch ocenila mezinárodní porota České taneční platformy zvláštním uznáním. Koncept triptychu Together Alone uspěl v evropské konkurenci v rámci první otevřené výzvy EFFEA (European Festival Fund for Emerging Artists) a zařadil se tak mezi 40 podpořených projektů.

Invisible Traces Jitka Čechová foto Vojtěch Brtnický nahled

O divadle PONEC

PONEC – divadlo pro tanec je jedinečný prostor pro kreativitu, inspiraci, setkávání, dialog a nové impulsy. Na rozhraní dolního Žižkova a Karlína se již dvaadvacátým rokem podílí na tvorbě a vzniku nových progresivních tanečních děl, zejména jako koproducent. Oslovuje i dětské a mladé diváky a věnuje velkou pozornost tvorbě interaktivních představení pro školy a rodiny. Dává prostor domácím umělcům a zároveň rozšiřuje možnosti mezinárodní spolupráce. Divadlo PONEC je domovskou scénou festivalů TANEC PRAHA a Česká taneční platforma.

PONEC provozuje Tanec Praha z.ú. na základě smlouvy o pronájmu s MČ Praha 3, za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Městské části Praha 3 a dalších. Je členem European Dancehouse Network.

Together Alone Lost12 foto Vojtěch Brtnický nahled

Tanec Praha z.ú. je partnerem projektu Krenovka. Společnost SUDOP Real na revitalizaci usedlosti získala grant 6.625.000 Kč z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP 2014–21. Projekt Together Alone a práci Yany Reutové v ČR podpořili: Krenovka/SUDOP Real, MK ČR, Státní fond kultury, MHMP, EFFEA, Nadace Via a Nadace člověk člověku.

Foto: Vojtěch Brtnický


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Vyslovení nejdelšího dinosauřího rodového jména Micropachycephalosaurus? To už mi problémy dávno nedělá.“

vladimir socha 200Vladimír Socha je český publicista, pedagog a paleontolog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie i přírodních věd jako takových. Po absolvování přírodovědného gymnázia vystudoval Univerzitu Hradec Králové (20...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...


Literatura

Když se ve vesnici začnou dít divné věci…

seznam zapomenutych deti 200Seznam zapomenutých dětí je název prvotiny Patrika Madleho, na kterou jsem byla moc zvědavá. Autora znám totiž z úplně jiného oboru, pracuje jako mluvčí jedné banky a zajímalo mě, jak se osvědčí na literárním pol...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Filmaři odhalují první ukázku z filmu Tancuj, Matyldo inspirovaného skutečnou událostí

Regina Rázlová jako Matylda LRKdyž se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o příběhu rodiny, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to přímo osobně....