Dobrodružný komiks pro malé egyptoložky

Dobrodružný komiks pro malé egyptoložky

Tisk

Marcy perexMarcy a hádanka od sfingy je druhým dílem komiksové série Bájná pokladnice profesora Brownstona, jejímž autorem je Joe Todd-Stanton. Tento mladý britský kreslíř vystudoval ilustraci na Bristolské univerzitě a loni získal cenu pro začínající talenty dětské literatury Waterstones Children's Book Prize. Podívejme se tedy nyní na jeho nejnovější komiksovou knížečku, která byla u nás v únoru vydána nakladatelstvím Paseka.

Malá Marcy je dcerou dobrodruha Artura (známého z předchozí knihy Artur a zlaté lano) a zpočátku se zdá, jako by po něm tak úplně nepodědila statečnou povahu. Když ji však situace přinutí vydat se na cestu do Egypta, ukáže se, že v sobě přece jen ony odvážné „brownstonské geny“ nezapře.

Jedná se tedy o klasický dobrodružný příběh pro děti, který ale v tomto případě nabízí určitý přesah. Když si totiž budete knížku se svými diblíky předčítat, dozvědí se, kde je Egypt, že se v něm nachází Sfinga a případně se třeba i přiučí něco málo o tamní mytologii. Namísto vymyšleného světa se totiž pohybujeme ve světě mytologickém a získané poznání je tímto způsobem jakoby mimochodem zakomponováno do zábavného příběhu.

Na co bych nicméně upozornila především, je samotná kresba. Jednak se výtvarný styl Todda-Stantona zdá být líbivý (jak vidno na fotkách níže), ale hlavně - každé jednotlivé okénko komiksu je ztvárněno precizně a s úžasným smyslem pro detail. Malůvky na stěnách, pyramidy, mapy, hieroglyfy, dalekohled, hrnek s čajem… Každá věc je nakreslena s takovou pečlivostí, jako by měla být v rámci děje téměř klíčová. Hádám, že právě z tohoto budou děti nadšené. A když už jsem u toho – obraz hraje v knize vůbec ústřední roli. Vše, co Marcy dělá, je totiž vizuálně podchyceno. Myslím si dokonce, že si vaše dítě bude schopno zanedlouho komiks „číst“ samo i bez textu, bude-li mít zájem.

Závěrem bych možná podotkla, že se s Marcy pravděpodobně ztotožní spíše holčičky než kluci - přece jenom se tu setkáváme s dívčí hrdinkou. Tohle ale určitě nevadí. Je to zkrátka takový roztomilý (a trochu tajemný) komiksík pro malé zvídavé slečny, který zaujme, poučí a bude se líbit.

 

Marcy priloha 1

Marcy priloha 2

Marcy priloha 3

 

Marcy a hádanka od sfingy / Marcy and the Riddle of the Sphinx

Autor: Joe Todd-Stanton
Překlad: Naďa Špetláková
Lettering: Eva Nečasová
Žánr: komiks
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2019
Počet stran: 48
ISBN: 978-80-7432-961-6

Hodnocení: 84 %

https://www.paseka.cz/joe-todd-stanton-marcy-a-hadanka-od-sfingy-bajna-pokladnice-profesora-brownstona/produkt-4730/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Existuje slunce, existuje měsíc a existují Rolling Stones.“

rolling stones200Toto je citát Keitha Richardse a také odkaz k názvu knihy nakladatelství JOTA Slunce, měsíc a Rolling Stones od uznávaného novináře Riche Cohena.

 

...

Literatura

Zahrada dávných tajemství

Zahrada dávných tajemstvíPokud máte chuť na čtivý román, který vás úplně vtáhne do děje, pak sáhněte po Zahradě dávných tajemství od Kelly Bowenové, autorky úspěšného románu Byt nad Seinou. Knížku o lásce na pozadí dramatických událostí druhé světové války vydalo nakladatelství G...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...