Přechodné dokonalosti – přemýšlivý detektivní román z právnického prostředí

Přechodné dokonalosti – přemýšlivý detektivní román z právnického prostředí

Tisk

Prechodne dokonalosti 200Všechno začalo zdánlivě bezvýznamným telefonátem mého bývalého spolužáka z vysoké školy. Sabino Fornelli je advokát a zabývá se občanskoprávními případy. Když některý jeho klient potřebuje poradit v trestněprávní záležitosti, zavolá mi, případ mi předá a už o něm nechce nic vědět. Jako spousta právníků, kteří se specializují na občanské právo, si myslí, že trestní soudy jsou nechvalně známé a nebezpečné, a raději se od nich drží dál. (strana 7)

Dlouho jsem přemýšlela, jak začít svou stať o detektivním románu Přechodné dokonalosti italského spisovatele Gianrika Carofiglia. Pak jsem pochopila, že autorova slova přesně vystihují celý příběh, který nám v románu předložil. Případ dívky, která zmizela před šesti měsíci, jenž má být založen do archivu a uzavřen. S tím se dívčini rodiče nechtějí smířit. Proto žádají advokáta Guerrieriho, aby spis prostudoval a navrhl další šetření v té věci. Věří, že se tak doberou pravdy o své dceři Manuele. Advokát nejdřív váhá, nakonec případ přijme. Odstartuje maraton pátrání po zmizelé dívce, který začne pročítáním spisu.

Advokát Guido Guerrieri je samotář, před časem ho opustila manželka – z této změny se jen těžko dostával. Nyní zmizela v Americe přítelkyně Margharita. A tak žije sám. Večer rozmlouvá s Panem pytlem – boxovacím vakem, do kterého s chutí tluče. Také rád navštěvuje bar, který objevil při jedné ze svých nočních procházek. Jeho majitelkou je někdejší advokátova klientka Nadia – kdysi modelka, pornoherečka, společnice pro bohaté zákazníky. V jejím podniku se cítí dobře, s ní se mu příjemně rozpráví. Necítí se osamocen, přesto, nebo právě proto, vedle jednoznačných kauz přijímá i nesnadné úkoly. Takovým se zdá případ dívky, která se nevrátila z víkendu domů.

Guerrieri postupně vyhledá svědky, a tak mu do života vstoupí Caterina – kamarádka Manuely. Ta ho doprovází po stopách své kamarádky, vede ho, hodnotí zjištěné, předkládá alternativy. Zdá se být naprosto přirozené, že chce vědět víc o zmizení Manuely. Jenže ono nikdy není vše tak, jak se zdá…

Gianrico Carofiglio nás znovu zavede do soudních síní v Itálii. Jeho hlavního hrdinu jsme poznali v románu Nevědomý svědek (vyšel v létě loňského roku). Přemýšlivého advokáta, který především hledá sám sebe. Často se noří do vzpomínek, vtipně glosuje život kolem sebe a hledá spřízněné duše. Nyní se už netopí v depresích, přesto působí spíš jako smutný muž než úspěšný právník. A úspěšným právníkem opravdu je.

Detektivní román italského senátora a soudce má mnoho kladů – autor nám nezamlčuje fakta, dělí se s námi o advokátovy pochybnosti, vykresluje obraz soudnictví v Itálii, pátrání staví především do polohy dedukcí a analýz, vede nás tak, abychom sami přišli na to, co se stalo, a odhalili viníka. Příběhem zvučí hudba (tu má advokát rád) a probleskávají filmové skeče (advokát je milovníkem filmů). Také se dobře bavíme tím, jak na sebe pohlíží sám hrdina. Dost často se s ním může čtenář ztotožnit, dost často má pocit, že čte svůj vlastní život.

prechodne dokonalosti

O tři čtvrtě hodiny později jsem ze stolu odklízel nehoráznou kupu tácků, lahviček, hůlek, sáčků a ubrousků. Když jsem skončil, nalil jsem si další sklenku gewürztramineru, znovu jsem lahev uzavřel plastovou zátkou – tyhle zátky nesnáším, ale musím uznat, že od té doby, co se začaly používat, už se nestává, že byste pili víno s příchutí korku – a dal jsem ji do ledničky. Všechno jsem udělal pomalu a s velkou péčí. Takhle to dělám vždycky, když se chystám na nějaký nový úkol, z kterého jsem nervózní. Všemi způsoby se snažím oddálit okamžik, kdy budu muset začít, a musím říct, že jsem v tomto ohledu celkem kreativní.
Říkají tomu patologická tendence k odkládání.
Zdá se, že jde o typický přístup nejistých jedinců s malým sebevědomím, kteří neustále odkládají nepříjemné úkoly, aby nemuseli čelit vlastním slabostem, vlastním strachům a vlastním mezím. (strana 49)

Řekněte sami, nemíváte také podobné sklony jako advokát Guerrieri? Já občas rozhodně ano.

Výborný detektivní román, který má velký společenský přesah, přeložila Zuzana Jurková. Výtečně! Takže mohu už jen dodat závěrem – přečtěte si, budete se bavit, budete hodnotit, mnohé odhalíte sami o sobě. Přeji vám pěkný literární zážitek z italských soudních síní a advokátních kanceláří.

Název: Přechodné dokonalosti
Autor: Gianrico Carofiglio
Překladatel: Zuzana Jurková
Žánr: detektivní román
Vydáno: 2012
Stran: 260
Vydalo nakladatelství: Host
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Baletka Kateřina Voldánová: „Zahrát lišku nebo loupežníka je něco jiného, než pološílenou dívku.“

Katerina Voldanova 200Baletní studio Regina se nachází v Ústí nad Labem a jeho renomé stoupá díky paní ředitelce Regině Holubové Blažkové a velkému množství talentovaných tanečnic a tanečníků. Jednou z nich je Kateřina Voldánová, která po rolích v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Miovo blues přináší mnohonásobné překvapení

miovo blues200Advokáta Martina Bennera, který žije ve Stockholmu, jsme už mohli potkat v knize Lotosové blues, která rozjela šílený kolotoč prapodivných událostí. Na jejím konci stála úleva, ale také další komplikovaný úkol pro Martina. Jak se s tím vším ...


Literatura

Kniha pro ty, co chtějí doma čarovat

HausMagick 200V nakladatelství Jota vyšla kniha HausMagick s podtitulem Kouzelné bydlení ve stylu Hygge.

 

...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Chystá se nový český film PŘIŠLA V NOCI - černá komedie Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka

prisla v noci200Na sklonku loňského roku skončilo natáčení nového českého filmu Přišla v noci. Poslední klapka projektu, za kterým stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, padla 25. listopadu. Černá komedie vypráví o páru třicátníků, jehož poklidný...