Jak pracovat s hlasem

Jak pracovat s hlasem

Tisk

jak pracovat s hlasem200Touto otázkou se trápí řada tzv. hlasových profesionálů – herců, moderátorů, zpěváků či učitelů. Příručku pro cvičitele, trenéry a učitele Jak pracovat s hlasem napsaly autorky MUDr. Renáta Rokytová a PaedDr. Zdeňka Slavíková. Rozsahem nevelká brožura podává stručné informace o hlasu a řeči. Autorky si kladou za cíl poradit čtenářům, jak se starat o svůj hlas, pěstovat ho a chránit a jak rozvíjet řeč, aby nám všichni rozuměli. Nejprve popisují, kde a jak vzniká hlas a řeč a která ústrojí se podílejí na jejich tvorbě. V bodech se vyjadřují k tomu, co je důležité pro dobrý mluvní projev a jaké chyby se vněm objevují. Velmi stručně popisují onemocnění hlasu a hlasovou hygienu. V další části pak předkládají sadu doporučených cviků k uvolnění a protažení svalů v krční oblasti, v oblasti pletenců ramenních a mezilopatkových svalů. Přidávají i některá dechová a hlasová cvičení. Jednotlivé cviky jsou dobře popsány a nafoceny, takže si lze představit správný způsob jejich provedení. V závěru autorky upozorňují, že cvičení jsou zamýšlena pro upevnění a posílení zdravého hlasu. Jakékoliv zdravotní problémy s hlasem, jako je chrapot, vynechávání, přeskakování hlasu, bolesti apod. musí být řešeny individuálně pomocí foniatrického vyšetření a následnou rehabilitací.

 

Tahle brožurka rozšířila počet metodických příruček, věnovaných zdravému životnímu stylu a prevenci vzniku specifických onemocnění (v tomto případě poruchám hlasu). V celku jí nelze mnoho vytknout. Informace jsou podávány stručně a jasně. Jsou určeny cvičitelům, trenérům a učitelům, tudíž lze předpokládat jisté zdravotnické minimum v jejich vzdělání. Pro laické čtenáře by bylo vhodné zařadit slovníček pojmů, jako je například „overball“, „postizometrická kontrakce“ apod.

 U profesionálů předpokládáme jako samozřejmost správné dýchání, dobrou výslovnost, modulaci hlasu, intonaci, používání vhodných pauz atd. Nepěkný, nedokonalý, nekultivovaný hlasový projev nesvědčí o skutečné profesionalitě, jak můžeme občas (bohužel stále častěji) slyšet nejen v televizi, ale i na nejrůznějších naživo moderovaných kulturních a sportovních pořadech. Proto považuji tuto příručku za užitečný počin obou autorek.

jak pracovat s hlasem

Hodnocení: 90 %

Název: Jak pracovat s hlasem. Příručka pro cvičitele, trenéry a učitele
Autor: Renáta Rokytová, Zdeňka Slavíková
Graficky upravil: Martin Císař
Zpracoval: Martin Císař
Žánr: metodická příručka, sport, životní styl
Vydala: Česká asociace Sport pro všechny ve své metodické edici
Rok vydání: 2010
Počet stran: 39
Zdroj foto: Česká asociace Sport pro všechny


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všechno na světě je absurdní – Tereza Dobšovičová

tereyzka 200Teprve šestnáctiletá Tereza Dobšovičová vletěla na českou literární scénu jako vichřice. Jejím výjimečným talentem je ohromena nejedna významná osobnost, a tak je jí prorokována nadějná autorská budoucnost. Jaké jsou její vz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nahlédněte do života Vincenta

vincent 200Nizozemská autorka Barbara Stok se prostřednictvím komiksu pokusila seznámit dnešní čtenáře se životem malíře Vincenta van Gogha. Na český trh se tato malovaná a půvabná kniha dostala díky nakladatelství Mladá fronta.

...

Literatura

Furyborn – dvě královny povstanou. Jedna aby nás zničila, druhá aby nás zachránila.

 

furybornRielle Dardennová a Eliana Ferracotová jsou dvě mladé a silné ženy, které od sebe dělí několik tisíc let a jejich příběhy nemají na první pohled nic společného. Až do chvíle, kdy se protnou a spojitost mezi nimi rozhodne o osudu světa.

 <...

Divadlo

Nejznámější příběh lásky všech dob – Romeo a Julie v podání Baletu Národního divadla se v září vrátí do Státní opery

Romeo a JulieNejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Bal...

Film

Téměř ztracené Brehy nehy se vracejí

altFero Fenič natáčel svůj televizní hraný debut Brehy nehy v roce 1982 (jak nasvědčuje i datum na školní tabuli) a v témže roce jej dokončil, protože záhy - v měsíčníku Film a doba 3/1983 - na něj v rámci širší studie upozorňuje...