Nenechte se stáhnout Ke dnu

Nenechte se stáhnout Ke dnu

Tisk

ke dnu200V Odeonu vyšel druhý román autorky Anny Bolavé s názvem Ke dnu. Ten volně navazuje na její prvotinu Do tmy, za kterou loni obdržela Magnesii Literu za prózu. I tentokrát jsou její šance vysoké…

 

 

Román Do tmy přenesl čtenáře do jedné vesnice, kde se seznámili s podivínkou Annou, která svůj život zasvětila bylinkám. Ostatní postavy mi příliš neulpěly v paměti, a tak jsem měla velký problém najít v knize Ke dnu nějakou návaznost. I když ve výsledku to vůbec není nutné a po chvíli čtení na to zapomenete.

Opět se ocitáme na vesnici, kde je v době prvních mrazů v močálech na kraji města nalezeno mrtvé tělo manželky lékaře Marka Diviše. Z toho je okamžitě pozdvižení, každý má své teorie i obavy. Do toho je rozehráno spousty zajímavých příběhů s jedinečnými osudy. Poznáváme tak například jedenáctiletou Aničku Vávrovou fantazírující o pohádkových bytostech a flákající školu, její matku Miladu vypouštějící duši v drůbežářských závodech a snažící se neustále zapadnout mezi její kamarádky nebo Hanu Strnadovou, která se do obce vrací s cílem odhalit pravdu atd. Příběhy ubíhají, spojují se i různě třou o sebe.

Anna Bolavá má naprosto jedinečný styl, dokáže servírovat příběh a představovat postavy, a přitom drží zvláštní odstup. Navíc je zde také spousta věcí nepochopitelných a nevysvětlených, ale prostě to do knihy patří. Čtenář ani jakoby nemá možnost vytvořit si k postavám nějaké velké sympatie, ale přesto je zde něco, co jej nutí číst dál a dál. Já knihu četla během učení na státnice, ale zvládla jsem ji za několik večerů, protože mě vždy chytla a dlouho nepustila. Ke dnu pro mě tedy představuje něco magického a hodně dobrého, co si v budoucnu dám spolu s „jedničkou“ Do tmy znova.

Ke dnu možná není kniha pro všechny, není to ani úplně letní čtení na deku, ale jde o opravdu silné čtení, navíc mistrovsky napsané. Těžce se to popisuje, ale doporučuji vám dát Anne Bolavé šanci a posoudit to sami.

Anna Bolavá je literární pseudonym Bohumily Adamové, která se narodila a vyrostla v jižních Čechách. Studovala bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, krátce pracovala v Ústavu pro jazyk český a nyní pracuje jako stomická poradkyně. Pod různými jmény publikovala například v Tvaru nebo Hostu a vydala sbírku básní Černý rok (2013) a o dva roky později její románový debut Do tmy, za který získala Magnesii Literu.

ke dnu

Ke dnu
Autor: Anna Bolavá
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Euromedia Group - Odeon
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Skutečný příběh o touze po životě a přátelství

Henry, perexHenry: Skutečný příběh přátelství polského plavce z Osvětimi do Ameriky je biografie naplněná přímo hmatatelnou touhou po přežití. Silná vůle protkaná nitkami vzácných přátelství nenechá jednoho výjimečného člověka zahodit vlastní ambice, sny...


Literatura

Na první pohled se to zdá jasné, na druhý už míň!

pohl 200V téhle knížce se zdá vše růžově snové, neuvěřitelné – jednoho dne u mladého muže, který žije na malém městě a zrovna dvakrát rychle mu to nemyslí, zazvoní večer zvonek a za dveřmi stojí hollywoodská hvězda, kterou v různých anketách několikrát zvolili ...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...