Nazdar, vitamíne je tragický i komický příběh

Nazdar, vitamíne je tragický i komický příběh

Tisk

Vitamine nazdar200Jsou romány, které si přečteme jednou a nezanechají v nás žádný velký dojem. A naopak vycházejí romány, které se nám úspěšně vryjí pod kůži. Takovým románem je prvotina Rachel Khongové Nazdar vitamíne, který u nás letos vydalo nakladatelství Plus. Oprah Winfreyová o něm napsala: „Číst tento román je jako ochutnat zcela novou příchuť. Naprosto vás rozhodí, ale současně pohladí.“ Tuhle velkou pochvalu využilo nakladatelství Plus jako motto a umístilo jej na obálku knihy. Slouží jako doporučení a zlákalo i mě.

 

 

Hrdinkou tohoto románu, psaného deníkovou formou, je mladá žena Ruth, která se vrací do rodičovského domu pomoci mamince se svým tátou, bývalým vysokoškolským učitelem, trpícím postupnou ztrátou paměti. Ruth, které se navíc zhroutil osobní život, zažívá řadu neobvyklých, často komických situací. Snaží se tatínka zmobilizovat všemi možnými i nemožnými způsoby. Prochází postupnou katarzí. Díky nově nabytým zkušenostem se stává velkorysejší: dříve by byla velmi rychle hotová se soudem starých mužů, kteří netuší, že by měli přestat zametat spadané listí z chodníku, když kolem nich jdete. Nyní si však pomyslí, že jsou možná postiženi chorobami, které ovlivňují jejich chování. A navíc pochopí jeden vědecký závěr, že i kdyby myši s Alzheimerem zapomněly kdeco, jak chutná burákové máslo nezapomenou nikdy! Takže vezme na vědomí i takovou otcovu žádost, jako: už nikdy žádnou košťálovou zeleninu. A proto: sbohem, vitamíne, sbohem hořčíku, ginkgo, rybí tuku…

Knížka se mi líbí – rozměrem akorát do větší kapsy, nápaditá grafika; vše působí nesmírně čistě a přitažlivě. Čtivosti této knížky přispívá rovněž překlad Jitky Jeníkové, která používá libozvučnou češtinu a dodává americkým reáliím další rozměr. Příběh je uvěřitelný, civilní a styl autorky je velmi autentický a vytříbený. Autorka, Rachel Khongová, zde představila svůj talent. Na zadní straně najdeme její fotografii a na ní se usmívá sympatická mladá žena. Vyrůstala v jižní Kalifornii, vystudovala Yaleovu univerzitu a univerzitu na Floridě. Pracovala jako redaktorka kulinářského magazínu a vydávala svou tvorbu v literárních a kulturních časopisech. Určitě o ní ještě uslyšíme a máme se na co těšit.

Vitamine nazdar

Hodnocení: 100 %

Název: Nazdar vitamíne /z anglického originálu Goodbye, Vitamin

Autorka: Rachel Khongová

Přeložila: Jitka Jeníková

Obálka, grafická úprava a sazba: Tereza Králová

Odpovědná redaktorka: Martina Mašínová

Žánr: román

Nakladatelství: Plus

Počet stran: 198

Rok vydání: 2018

Foto: nakladatelství Plus


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Destigmatizace u mě znamená, že budeme otevřeně mluvit o problémech, nikoliv sdělovat polopravdy

Edna NováEdna Nová v roce 2020 vydala prostřednictvím crowdfundingového nakladatelství Pointa svou knihu Ženy z Bohnic. Zajímavý rozhovor s Ednou o tom, co stálo za napsáním knihy, a co následovalo po něm, připravila Martina Čápová. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Arno Dahl „Až na vrchol hory“.

200itSpisovatel patří mezi nejpopulárnější švédské autory s řadou prestižních ocenění. Český čtenář s e s jeho knížkami mohl seznámit již v roce 2009, kdy ve vydavatelství Mladá fronta vyšlo jeho „Misterioso“, v následujícím roce pak „Zlá krev“a pro letošní rok j...


Literatura

Gay Hendricks: Zóna úspěchu

Zona uspechu 200Kniha od muže, který koučoval manažery velkého Michaela Della, majitele Dell Computer, jednoho z nejmladších miliardářů světa. Ačkoliv Zóna úspěchu může zpočátku působit poněkud nabubřele, a já jsem na tohle fakt háklivá, vydržela jsem ...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...