Knižně vyšla populární Taková normální rodinka

Knižně vyšla populární Taková normální rodinka

Tisk

Takova normalni rodinka200Knížku Taková normální rodinka ani jeho autorku, píšící pod pseudonymem Fan Vavřincová (vlastně se jmenovala Věra Němotová) asi není nutno většině čtenářů nijak zvlášť představovat. Autorka humoristických i detektivních románů, podle kterých byly natočeny divácky stále hojně sledované filmy či televizní seriály (viz stejnojmenný televizní seriál z roku 1971 či film Eva tropí hlouposti), se narodila před 101 lety v Praze a dožila se požehnaných 95 let. Od 17 let publikovala své dívčí a ženské romány, které byly typické humorem, nadhledem a laskavostí.

Po roce 1948 nesměla Fan Vavřincová coby manželka bývalého majitele likérky publikovat, a to až do roku 1968. Za svůj život napsala celkem 27 knih, podle jejích námětů či scénářů bylo natočeno několik filmů, televizních inscenací či seriálů a jedna divadelní hra. Její typický styl lze považovat za lehkovážný, nevázaný, jakoby naivní, a proto se nehodil k socialistickému realismu, vyžadovanému v bývalém režimu. Popularitu mezi lidmi si získala zejména kultovním televizním seriálem Taková normální rodinka, který pozvedly k výšinám skvělé civilní herecké výkony Marie Rosůlkové, Dany Medřické, Jiřiny Šejbalové, Zdeňka Řehoře, Eduarda Cupáka, ale i ostatních protagonistů. Odkazuje na ně stylizace postav Štěpána Janíka na obálce knihy, kterou navrhla Kristýna Sladká.

Já osobně mám knihy Fan Vavřincové ráda. Její humoristické romány Zkuste to s motýly nebo Pozor! Zázračné dítě mě dokážou vždy znovu pobavit, stejně jako Saturnin Zdeňka Jirotky. Proto jsem s radostí sáhla po knižní předloze oblíbeného filmu. Při čtení každé věty mi okamžitě vyskakovaly před očima výrazy a hlasy jednotlivých herců (zejména u slavných hlášek). Prostor pro vlastní představy se značně zúžil. Přesto má tahle knížka něco do sebe. Dostaneme se do zákulisí, dovypráví se některé ve filmu pouze naznačené motivace a vysvětlí se některé souvislosti. Pokud by se někomu zdálo, že autorka fandí ženám všeho věku, asi se příliš nesplete. Ale přesto si udržuje laskavý nadhled na mezilidské vztahy a rozhodně fandí soužití více generací pohromadě. Nikdo zde nemusí zůstat na své starosti i radosti sám. A tento vzkaz je velmi aktuální právě v dnešní době.

Takova normalni rodinka

Hodnocení: 90 %

Autor: Fan Vavřincová
Název: Taková normální rodinka
Ilustrace: Štěpán Janík
Obálka: Kristýna Sladká
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros media a. s.
Počet stran: 320
Rok vydání: 2018
Zdroj foto: XYZ ve společnosti Albatros media a. s.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Šefara o knize Podsvětí
sefara1„Když se podíváte na pražské metro, uvidíte opravdu fascinující stavbu, skutečnou jeskyni města“ říká v našem rozhovoru Michal Šefara, autoru velice zajímavého fantastického thrilleru s názvem Podsvětí. Děj této knihy je zasazen do pražského metra. J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vzdálená řeka mezi nenávistí vzdálenými rodinami

Vzdálená řeka, perex 100x100Přiznávám bez mučení, že nenést nová kniha od Alpressu jméno autorky Barbary Woodové, nejspíš by mě podle obálky nechala úplně v klidu. Slečna procházející se kolem řeky ve mně vzbuzuje doje...


Literatura

Konečně mám koně

Konecne mam kone perexNajít svůj sen nebo se k němu vrátit v pozdějším období života vám může přinést úplně jiný druh užitku, než jaký vám připadal důležitý v mládí. Torresová mluví o tom, že plavání ji naučilo, jak „ovládnout své myšlenky, vráti...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla ocen...