Národní památník na Vítkově nabízí dějiny 20.století v kostce

Národní památník na Vítkově nabízí dějiny 20.století v kostce

Tisk

altNárodní památník na Vítkově, který byl po dlouhá léta kvůli svému zneužití komunistickým režimem opomíjen návštěvníky pražských pamětihodností, je již zásluhou Národního muzea, které ho dostalo do péče v roce 2000, plně rehabilitován a nabízí zajímavé stálé expozice a krátkodobé výstavy.

 

Památník byl, jako Památník Národního osvobození, vystavěn v letech 1929–1938 podle návrhu architekta Jana Zázvorky k poctě československých legionářů a k uložení jejich ostatků. Znovu byl upravován a doplňován po skončení 2. světové války, protože bylo nutné připomenout druhý protifašistický odboj. Po roce 1948 začal sloužit státní ideologii a k propagaci režimu. Byli zde pohřbeni významní představitelé Komunistické strany Československa a v roce 1953 zde bylo zřízeno Mauzoleum Klementa Gottwalda, které existovalo až do roku 1962, kdy byla Gottwaldova mumie, především z politických důvodů, zpopelněna.

alt

V Památníku se nachází Slavnostní síň, Prezidentský salónek, Kaple padlých, Síň osvobození, Hrob neznámého vojína a Kolumbárium. V Ústřední síni mohou návštěvníci shlédnout stálou expozici nazvanou Křižovatky české a československé státnosti, která zachycuje významné zlomy v našich dějinách (vznik ČSR v roce 1918, období Mnichova v roce 1938 a zánik Československa v roce 1939, obnovení Československa v roce 1945 a komunistický převrat v roce 1948, invazi vojsk Varšavské smlouvy a následnou federalizaci v roce 1968 a pád komunismu v roce 1989 spolu se zánikem Česko-Slovenska v roce 1992). Expozici, jejíž součástí jsou interaktivní obrazovky s dobovými týdeníky a novinovými články, doplňují mj. sbírkové předměty  spjaté s významnými postavami našich dějin (např. poslední dopisy Milady Horákové a Heliodora Píky, osobní věci parašutistů padlých v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje, legitimace a osobní předměty Jana Palacha). Především mladší návštěvníci si mohou vyzkoušet hru, v níž se ocitají před rozhodujícím dějinným okamžikem a musí si  zvolit ze tří možností, jak se zachovají. Od první volby se pak odvíjejí jejich další osudy, které přinášejí nová a nová rozhodování. Na vlastní kůži tak poznají, jaká nelehká rozhodnutí museli činit jejich rodiče a prarodiče.

alt

Neméně zajímavá expozice, Laboratoř moci, se skrývá v podzemních prostorách Památníku, které byly vybudovány v 50.letech 20.století jako zázemí pro péči o mumifikované tělo Klementa Gottwalda. Expozice připomíná nejen prezidentovu osobu a osud jeho mrtvoly, ale i komunistickou propagandu a období režimu 50.let v nejhorších totalitních projevech. V ponurém a vlhkém podzemí se do dnešních dnů zachoval tzv. velín a  laboratoř. S historií a fungováním Gottwaldova mauzolea návštěvníky seznamuje dokumentární film.

alt

Prohlídku  mohou návštěvníci příjemně zakončit v místní kavárně nebo na vyhlídce na střeše Památníku, odkud se nabízí nádherný výhled nejen na Hradčany, ale i na jezdeckou sochu Jana Žižky z Trocnova od Bohumila Kafky (1878-1942), která byla před Památníkem slavnostně odhalena v roce 1950.

Dokumentární film o Gottwaldově mauzoleu na http://www.louzecky.cz/mauzoleum/

Zdroj informací a fotografií: nm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

STŘEDOVĚKÉ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM

Usti perex
Z původní osady, která existovala již před rokem 993 a jejímž úkolem bylo vybírat clo za dovážené zboží po řece Labi, se později stává nejmenší královské město. To bylo v dobách, když se stává významnou křižovatkou obchodních cest a vyrůstá z...

Z archivu...


Literatura

Album prvňáčka – Můj první rok ve školní lavici

album prvnacka perexJasně si pamatuji, když šel můj syn do první třídy. Sama jsem byla asi víc nervózní a rozechvělá než on. Říkala jsem si: „Tak už mám doma školáka.“ Všechny výkresy jsem schovávala, všechny jeho školní pokroky jsem si zapisovala, ...

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...