Království hraček sběratelky Aleny Pleslové

Království hraček sběratelky Aleny Pleslové

Tisk

kralovstvi hracek200Regionální muzeum v Chrudimi zve malé i velké do Království hraček sběratelky Aleny Pleslové ze Záměle u Potštejna, která části své rozsáhlé sbírky již několik let úspěšně prezentuje po celé republice.

 

  

 

Alena Pleslová s budováním své sbírky, v níž jsou zastoupeny hračky (především panenky) od konce 19. století do 80. let 20. století, začala téměř před 40 lety. Nejstarší panenka z její sbírky pochází z roku 1897, ale za nejzajímavější kousek považuje sběratelka panenku z roku 1902 - má totiž svůj rodokmen. V originální krabici u ní byl popis, od koho ji majitelka dostala, co měla na sobě a komu ji odkázala. K nejcennějším exemplářůmsbírky patří kloubové panenky s hlavičkami z biskvitového porcelánu, se skleněnýma očima a s vlásky z pravých lidských vlasů. Hojně zastoupené jsou i panenky z kompozitů a celuloidové panenky.

kralovstvi hracek1

Svou sbírku, která se rozrostla na několik set kusů, paní Pleslová stále rozšiřuje, a to různými způsoby, od burz až po záchranu u popelnic, lidé jí panenky a hračky také nabízejí. Paní Pleslová má radost z každého nového exempláře, ať už je jakkoliv starý. Sbírá nejen hračky  zachovalé, ale i poškozené, které opravuje a dotváří sama nebo za pomoci manžela Františka Plesla, bývalého strojaře a opraváře veteránů.

kralovstvi hracek2

Vedle panenek obsahuje sbírka samozřejmě i doplňky k nim, takže nechybí oblečky, nádobíčko, pokojíčky s nábytkem, postýlky a kočárky. Chlapci nejvíce ocení různá vozítka, auta, medvědy, stavebnice a kostky.

kralovstvi hracek4

Mezi vzácné kousky sbírky patří i panenka, kterou židovská dívenka před svým transportem do koncentračního tábora  věnovala na památku své kamarádce.

Návštěvníci mohou v chrudimském muzeu obdivovat celá uskupení panenek, pokojíčky pro panenky, kuchyňky, obchůdky, dětské knížky a leporela, kočárky, sady nádobí a dětské stolní hry. Dvě z vystavených panenek mají u sebe i průvodní listy o svém původu a majitelích.

kralovstvi hracek5

Pro dětské návštěvníky je k výstavě Království hraček připraven Módní salon a Dětská herna. Módní salon je určen pro holčičky a chlapečky, kteří si v něm mohou vyzkoušet na dvě desítky šatů a šatiček, kloboučků a závojů, zbroje atd. různých velikostí, materiálů a střihů. Nechybí ani zrcadlo, ve kterém se slečny a mladí pánové mohou okouknout. V dětské herně mají malí návštěvníci k dispozici různé hračky, papírové skládačky, malířské stojany a pohádkový fotokoutek.

kralovstvi hracek3

Království hraček sběratelky Aneny Pleslové
Místo: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86, Chrudim
Datum: 1.6. 2017 až 27.8. 2017

Web: Muzeum

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vila Ignáze Petschka v Ústí nad Labem

Vila Ignaze 200Impozantní vstupní hala z osmi druhů mramoru přivítala v roce 1902 v reprezentativním přízemí první návštěvníky uhlobarona Ignáze Petschka po dokončené přístavbě. Do Ústí nad Labem přišel...

Z archivu...


Literatura

Li Č´-Čchang: Sedni si a nedělej nic

sedni perAneb „pij čaj a vyčkávej“ – v mysli mi uvízla tato slova z citace v knize. Pít čaj a vyčkávat. Umíte si představit tento stav? Aktivní odpočinek mysli i ducha, o těle nemluvě? Jestli ano, byť jen letmo, jistě už jen při té představě cítíte na těle i n...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Hvězdná pěchota

Pechota 200Sci-fi akční thriller Hvězdná pěchota (1997) je film o nepříliš vzdálené budoucnosti. Na planetě Zemi panuje jakýsi Federální režim a má problém s mimozemskými brouky. Co vypadá jako tradiční americká slátanina, je ve skutečnosti ...