Dávné pranostiky: Prosinec přinášel věštění do nového roku

Dávné pranostiky: Prosinec přinášel věštění do nového roku

Tisk

ambroz lucieNejenom svatý Mikuláš býval během prosince typickou postavičkou, která dětem zpestřila čekání na Vánoce. Na českém venkově se objevovaly i Ambrožové nebo LuckyA poslední měsíc roku také lidé využívali k bilancování. Pečlivě sledovali počasí a podle něj se dohadovali, jak bude vypadat příští rok. Nejvíc starostí jim samozřejmě dělala úroda.


Ambrož honí děti

Málo známou adventní figurkou býval svatý Ambrož. Ten se o svém svátku 7. prosince objevoval v místech, kde měl zasvěcený kostel. Převlékl se do dlouhé košile a na hlavu si nasadil špičatou černou čepici se závojem zakrývajícím obličej. Do levé ruky vzal sáček s cukrovinkami, do pravé metlu. Děti na něho čekávaly u kostela, kde se je pokoušel honit. Čas od času mu nějaký pamlsek upadl a děti ho potom sebraly.

ambroz

Lucka noci neupije

Častěji se ale slavil svátek svaté Lucie 13. prosince. Lucky, zahalené celé do bílého, chodívaly večer před ním kolem vesnických chalup. Děti, které se uměly modlit, se jich bát nemusely a dokonce od nich dostaly dárek. Těm ostatním připomněly poslušnost metlou. Někde prý dokonce dětem hrozily nožem, že pokud se nepostí a budou zlobit, rozpářou jim břicho! Svatá Lucie také měla chránit před čarodějnicemi a jejich zlomocným působením. Ženy v ten den nesměly prát a příst. Známá pranostika „Lucie noci upije a dne nepřidá“ platila za dob juliánského kalendáře. Tehdy zimní slunovrat přicházel skutečně kolem 13. prosince.

ambroz lucie

Předpovídání budoucího roku

Svatá Lucie nám přináší i různé další pranostiky: „Na svatou Lucii jasný den, urodí se konopí i len. Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc. Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu.“

Prosinec bývá i ve znamení věštění na další rok: „Jaký prosinec – takový červen nebo Studený prosinec – brzké jaro. Když v prosinci hrom ještě hučí, rok příští stále vítr fučí. Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná. Když v prosinci mrzne a sněží, úrodný rok na to běží. Mnoho sněhu v prosinci – mnoho ovoce a trávy. Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený.“ Můžeme-li tedy věřit našim předkům, měli bychom mít ze zimy a pořádné sněhové nadílky radost. Znamená, že příští rok nebudeme trpět hladem.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Smigmator: „Vydat album u Supraphonu je jeden z mých splněných snů.“

Jan Smigmator 200Jakoby tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádně dobrou transfuzi. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava představuje urbanistické dědictví České republiky

budej200 V galerii Národního památkového ústavu na českobudějovickém Senovážném náměstí je do 27. listopadu otevřena výstava s názvem Urbanistické dědictví České republiky. Představuje příkladně dochovaná historicky cenná území, ale také nenávratně změněné u...

Z archivu...


Literatura

Nevítaný hotelový host vás nechá v nejistotě

nevitany host perexV odlehlém hotelu se rozhodne strávit zimní víkend skupinka lidí, kteří nemají nic společného. Tak se zde sejdou bohatí snoubenci Matthew a Dana, zamilovaný mladý pár Lauren a Ian, kamarádky Gwen a Riley, manželé Beverly a Henry,...

Divadlo

Zdenek Merta u klavíru v Brně

Merta perexNa činoherní scéně Městského divadla v Brně bylo ve středu 22. ledna zase plno. Jak jsem se rozhlížel po hledišti, nenašel jsem jediné sedadlo prázdné. Když jsem se o přestávce zase rozhlédl, tak jsem konstatoval, že naprostá většina diváků byla v...

Film

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

...