Tajemné vězeňské kobky a mučírny

Tajemné vězeňské kobky a mučírny

Tisk

Zalar 200Útrpné právo ve středověku označovalo mučení v rámci právně vymezeného schématu během vyšetřování a výslechu. Tortura bývala běžnou součástí vyšetřování jak u světských tak i u církevních soudních procesů; byla považována za legitimní způsob, jak dosáhnout u delikventa doznání.

Užívání tortury při výslechu vězňů bylo na přelomu středověku a novověku poměrně běžné. Tortura byla v různých zemích a v různých dobách používána různě; někde se jednalo o několikastupňový proces, který nesměl končit zraněními trvalého charakteru, někde byla tortura prakticky neregulována. V evropském právu se prosadilo mučení v rámci změny trestního řízení na tzv. inkviziční. K mučení se obvykle mohlo přistoupit jen na základě významných důkazů; v tom případě byly možnosti kata prakticky neomezené; zároveň však musel dbát na to, aby delikvent nezemřel, či aby pod tíhou útrap nezešílel, nebo nespáchal sebevraždu. Záleželo též na tom, kdo byl objektem soudního zájmu. U šlechticů, na cti zachovalých měšťanů či církevních osob se k mučení přistupovalo zřídka, zatímco u bezectných a vůbec nemajetných se k mučení mohlo přistoupit častěji.

Zalar 1

Základní mučení se dělilo do dvou kategorií; první byla mučení, která mohla člověka zničit a nenávratně poškodit - zmrzačit (palečnice, skřipec); druhá působila pouze silnou bolest, ale  člověku vážně neublížila. Existovaly speciální místnosti pro mučení, označované jako mučírny. Zpravidla se nacházely v podzemí, aby nebyl slyšet nářek delikventů. Jednotlivé metody mučení jsou poměrně známé, především díky dochované faktografické literatuře i díky zachovaným mučicím nástrojům Známé byly například palečnice (drcení palců na rukou), španělské boty (železný obal na lýtko opatřený zevnitř hroty, které se zarývaly do nohou), natahování na žebřík (skřipec), takzvaná železná panna, nebo bičování. Na mnohých našich hradech a zámcích, můžeme dodnes najít středověké šatlavy a mučírny.

V obnovené expozici uničovské šatlavy jsou k vidění ukázky trestního rejstříku, pracovní i modlitební knížky, nebo evidenční karty prostitutek či různá pouta. Netradiční muzeum nabízí i mučicí nástroje, jejichž repliky si může návštěvník i vyzkoušet.

V Českém Krumlově je k vidění přístroj na trhání nehtů, nebo speciální nože, které umožňovaly vyříznutí kůže ze zad. Expozice je umístěna v autentických prostorách Českokrumlovského radničního sklepení.

Zalar 2

Na zámku Český Krumlov, v lapidáriu a v šatlavě je nevšední expozice mučení a útrpného práva. Rozličných mučících nástrojů, které používala inkvizice a hrdelní soudy po celé Evropě je zde na 200 kusů; nechybí mezi nimi kláda, železná panna, a další exponáty ze všech koutů světa.

Stálá expozice v tzv. Geschaderově domě v Šumperku představuje nejtemnější období šumperských dějin - nechvalně proslulé čarodějnické inkviziční procesy z druhé poloviny 17. století.
Nová stálá expozice ve Vlastivědném muzeu Jesenicka ve Vodní tvrzi v Jeseníku  je věnovaná čarodějnickým procesům na Jesenicku v 17. století. Jedním z nejzachovalejších, nejvýznamnějších a zároveň posledních středověkých hradů v České republice je hrad Kost. Hrad  nabízí návštěvníkům exkurzi do středověké mučírny. V hlavní sezóně je na hradě Rožmberk v provozu i muzeum Hrdelního soudnictví.

 

Zalar 3

Úštěcká šatlava se nachází na náměstí v původním gotickém domě s podloubím. Návštěvníci, kteří se sem vypraví, mohou zhlédnout  expozice ve sklepení s kobkami a mučírnou, kde si mnohé nástroje mohou sami vyzkoušet. Expozice hrdelního práva se nachází v radniční věži v Dobrušce. Hrdelní právo bylo středověkou výsadou města. K vidění jsou zde kopie popravčích a mučících nástrojů.

Na konci Zlaté uličky v Praze stojí válcová věž Daliborka, postavená ve svahu nad Jelením příkopem roku 1496 Benediktem Riedem. Od počátku sloužila jako vězení; po svém nejslavnějším vězni byla také pojmenovaná. Expozice ve středověkém sklepení Vlašského dvora odhaluje odvrácenou tvář města v dobách stříbrné horečky. Jedná se o skutečné zločiny a neřesti, jejich potrestání, včetně útrpných výslechů, které jsou doplněny používanými nástroji na mučení a trestání.

Ilustrační foto:autor
www.czechtourism.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pozor na žihadla aneb Vidíš-li vosu, nehýbej se

hous 200Že i něžné pohlaví umí jít za svým hlava nehlava, a třeba i za hranici zákona, o tom vypráví kniha šestnácti krimipovídek Evy Houserové, která právě vychází v nakladatelství JaS.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když v Africe kvetly dávné civilizace


zlaty nosorozec perexVyslovíme-li slovo „Afrika“, nejčastěji si vybavíme státní útvary, které se vyskytovaly na jejích (zejména severních) okrajích – tam se rozkládaly Egypt i Kartágo, tam zasahoval vliv říše římské, tudy se šířily arab...

Z archivu...


Literatura

Alexandrie – detektivní pátrání v největší starověké knihovně

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho devatenáctý příběh nazvaný

Divadlo

Kdo miluje, nespí

bratr spanku perexMožná byl talentovanější než Mozart. Narodil se ale na špatném míste. Johanes Elias Alder (Jacob Erftemeijer) je obdařený fenomenálním hudebním sluchem. Naneštěstí pro něj ale žije v zapadlé alpské vesnici mezi...

Film

Co mají Forman s Menzelem společného a co je rozděluje

formen menzel perexPánové Miloš Forman a Jiří Menzel proslavili českou kinematografii i v mezinárodním kontextu, prvních z nich se navíc prosadil i v Hollywoodu. Oba začínali v 60. le...