Východočeské muzeum v Pardubicích představuje Příběh města

Východočeské muzeum v Pardubicích představuje Příběh města

Tisk

pardubice5 200Na pardubickém zámku, v němž sídlí Východočeské muzeum, je od května pro návštěvníky zpřístupněna nová stálá expozice nazvaná Pardubice – příběh města. Vystavené unikátní exponáty a historické dokumenty pocházejí ze sbírek muzea a mapují hlavní vývojové etapy dějin Pardubic od 13. století do vzniku samostatného Československa v roce 1918.

 

Nová historická expozice je výsledkem pětileté práce týmu historiků, restaurátorů a konzervátorů pardubického muzea. V rámci projektu se také zrekonstruovala a otevřela kaple Tří králůči prostor pro archeologickou expozici a byl pořízen nový navigační systém zámku. Celkové investice se vyšplhaly na 29,6 milionů korun, z toho 11,9 milionu zaplatil Pardubický kraj.

V prvním patře přivítá návštěvníky věžní hodinový stroj z pardubického zámku, který pochází z přelomu 17. a 18. století a na věži se nacházel do 70. let minulého století. První písemná zmínka o Pardubicích pochází z roku 1295, kdy papež Bonifác VIII. potvrdil zdejší klášter cyriaků (Řád křižovníků s červeným srdcem). Následují autentické archeologické nálezy z Pardubic a okolí, například gotický meč z Krchleb. Z renesance a doby pánů z Pernštejna uvidí návštěvníci jako největší zajímavosti pozůstatky dřevěného pernštejnského vodovodního potrubí, měšťanský terakotový portál či dochovanou koženou obuv. Zaujme také model tehdejší podoby hradu Kunětická hora.

pardubice1

Období baroka zastupují například hodiny pardubického hodináře Františka Bielauscheka či monumentální plastiky Ignáce Rohrbacha - svatý Jan Nepomucký, Bůh Otec a svatý Florián. Zajímavým dokladem vývoje města Pardubic je rozměrná olejomalba Svatý Florián nad Pardubicemi z 1. poloviny 18. století. Obraz neznámého autora zachycuje oblíbeného světce, ochránce proti požáru. V Pardubicích, které prošly v historii několika devastujícími požáry, byla jeho přímluva velmi žádoucí. Na vedutě města je zachyceno opevnění starého města i Bílá brána, která strážila přístup do města z východu. Zbořena byla roku 1840.

pardubice2

Expozice připomene také významné osobnosti neodmyslitelně spjaté s městem – arcibiskupa Arnošta z Pardubic, pány z Pernštejna, stavitele železnic Jana Pernera a prvního českého letce Jana Kašpara. Jsou jim věnovány předměty svázané s jejich životem a působením. Unikátní je model pomníku Arnošta z Pardubic, jehož originál stojí v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kladsku, kde je pohřben. K Janu Pernerovi se váže detailně zpracovaná maketa lokomotivy Böhmen, se kterou v roce 1845 dorazil do Pardubic z Olomouce při zahajovací jízdě Severní dráhy císaře Ferdinanda. Jana Kašpara připomíná dílna a části jeho letounů.

pardubice3

Pokoj s efektní dochovanou celoplošnou florální výmalbou je dokladem toho, jaká mohla být atmosféra soukromého měšťanského bytu v závěru 19. století. Na pardubickém zámku sloužily některé z prostor jako byty běžných lidí až do 50. let 20. století. V tomto pokoji údajně bydlel ve 20. letech malíř Jan Šír, který se podílel na restaurování nalezených stropů a nástěnných maleb na zámku. Další jedinečný exponát, ruchadlo bratranců Veverkových, získal pardubický Hospodářský spolek z hospodářství Hladinových ve Starém Hradišti a následně jej věnoval Musejnímu spolku. Patřičnou autenticitu mu dodávala ústní tradice, že radlici vykoval přímo Václav Veverka.

pardubice4

Samozřejmě nechybí vývoj řemesel a průmyslové výroby, historie pardubického školství či spolkového života.  Autoři nezapomněli ani na tradici parforsních honů a Velkou pardubickou, ani na existenci největší válečné nemocnice v Evropě zvané Karanténa, která během 1.světové války mohla pojmout až deset tisíc zraněných vojáků.
Součástí expozice jsou též interaktivní infoboxy, které poskytují doplňující informace o exponátech, událostech a významných osobnostech i vědomostní kvízy k ověření znalostí návštěvníků. Na návštěvníky čeká také jeden žertík od restaurátorů.

Pardubice – příběh města
Místo: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp.2,  Pardubice, denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin
Zdroj foto: www.vcmp.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kniha Smrtící byznys je dva v jednom - napínavý příběh a současně osvěta“

hindrakova 200Spisovatelka Hana Hindráková před pár dny vydala knihu Smrtící byznys týkající se tématu falešných léků, o kterou jste nedávno soutěžili na našem webu. My jsme toho využili a položili spisovatelce několik otázek.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Svatý Václave, nedej zahynout nám ani budoucím!

svatyvaclav perexVýznamný státní svátek „Den české státnosti“ 28.září je tradičně spjat se sv. Václavem jakožto ochráncem české země.  Na jeho počest se každoročně konají zajímavé poutě a kulturní akce. Pojďme se podívat na život a p...

Z archivu...


Literatura

Pukne zdravé jádro ukryté pod nánosem zlata Hlubokého sněhu?

Zlato perexKniha Dana Rhodese s mnohoznačným názvem Zlato popisuje čtrnáctidenní dovolenkový pobyt dívky s japonským jménem Miyuki v zapadlé vesnici u studeného oceánu, kdesi na Britských ostrovech. Již poněk...

Divadlo

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...

Film

Jeníček a Mařenka jsou postrachem všech čarodějnic

jenicek a marenka 200Žili byli dva malí sourozenci Jeníček a Mařenka, které jejich otec odvedl v noci do hlubokého černého lesa a zanechal je tam napospas divoké přírodě. Po krátkém bloudění ve vysokém porostu našli bratr se sestro...