Český šperk v Českém centru - aneb současná česká módní bižuterie

Český šperk v Českém centru - aneb současná česká módní bižuterie

Tisk

sperk 200Nová výstava Českých center představuje umění českých sklářů nejen doma, ale i v zahraničí. Projekt s názvem Hand Made Dreams/Současná česká módní bižuterie má za cíl oživit povědomí o české bižuterii s důrazem na její rozmanitost. Přestože je tato prezentace určena převážně pro zahraniční trhy, čeští návštěvníci nezůstanou opomenuti. Výstava je k vidění od 2. 6. do 30. 6. 2016 v Českém centrum Rytířské ulici 31.

Za přípravou rozsáhlého projektu stojí trojice organizátorů: Česká centra, Ministerstvo zahraničních věcí ČR a Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Česká bižuterie, je podobně jako české sklo, proslulým a obecně známým pojmem v oblasti uměleckých řemesel. Tradice má kořeny již v 18. století.
Česká bižuterie vždy byla symbolem tradice a kvality a dokázala uspokojit vkus zákazníků. Česká republika dodnes patří mezi světové producenty skleněných polotovarů. Největším výrobcem bižuterie v Česku je skupina Preciosa. Na Jablonecku působí desítky firem, mezi nimiž najdeme i ty, které spolupracují s módními značkami. Velkou měrou k udržení tradic bižuterního umění a řemesla přispívají školy v Libereckém kraji; proto i ony mají ve výběru své důležité místo; jsou to SUPŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou, SUPŠ sklářská Železný Brod i TUL Liberec.
Tradice a především kontinuita originálního designu i výroby pomáhá prosazovat českou bižuterii v extrémně konkurenčním prostředí mnoha světových trhů.
Z galerie Českých center v Rytířské se tato výstava přesune do sídla Ministerstva zahraničních věcí ČR, do Černínského paláce a odsud pak do dalších měst, například do Budapešti, Soluně a do Sofie. Aktuálně probíhají jednání o dalších prezentacích v Německu, Rakousku, Belgii, Itálii, Švédsku, Polsku, ale také třeba v Japonsku nebo Jižní Koreji. Díky spolupráci se zastupitelskými úřady se uvažuje o dalších zastávkách v Bruselu, Lucemburku, Nairobi, Harare, Karáčí, Šanghaji, Islámábádu.

sperk

Tradiční české sklo má ve světě dobré jméno
Tradiční české sklo potažmo bižuterie má ve světě stále dobré jméno a sahají po něm renomovaní módní tvůrci.  Výroba bižuterie má v Čechách dlouhou tradici. Největší rozkvět nastal v tomto odvětví v 60. letech 19. století. Z Jablonce nad Nisou a okolí se stalo místo, které bylo světovým obchodem s bižuterií. Do Jablonce se začali sjíždět a usazovat velcí obchodníci ze zahraničí. Mezi světovými válkami byl podíl jablonecké bižuterie až 80, podle některých zdrojů až 85 procent celkové výroby bižuterie na světě.  Moderní šperkaři dnes používají netradiční postupy i materiály.  Na severu Čech v současné době působí desítky společností ale i specializovaných škol, ať už v Jablonci, Železném Brodě nebo v Liberci. Českého skla se podle Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR z roku 2014 prodá ročně přibližně za 45 miliard korun.
Návštěvník výstavy se seznámí i s ukázkami tvorby současných šperkařských a designérských značek.
K výstavě je vydán katalog v angličtině. Vstup na výstavu je volný.

České centrum Praha, Rytířská 31
Otevírací doba:  Po – Pá: 11–18, So: 11–17
(Foto: autor, www.czechcentres.cz)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bláznivá noc Michala Davida


David perexV Trenčíne to opäť žilo. Na zimnom štádióne Pavla Demitru sa konal tohtoročný druhý koncert na Slovensku Michala Davida. Po tom, čo 22. októbra vystúpil na pódium, dav začal šalieť, vlniť sa v tanečných rytmoch, spievať spolu s Michalom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dokončení obnovy kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře

kutnahora 200Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora zve návštěvníky v rámci tradičních svatojakubských oslav na program, který přiblíží obnovu věží a západního průčelí kostela sv. Jakuba. Akce se koná ve dnech 23. a 24. července.

...

Z archivu...


Literatura

Legendární francouzský thriller: Purpurové řeky

purpurove reky 200Kultovní thriller Purpurové řeky francouzského autora Jeana-Christopha Grangé se v listopadu dočkal druhého českého vydání a to u nakladatelství XYZ. Chcete se bát a rozluštit záhadu purpurových řek?

Divadlo

Návraty do Švandova divadla. Do konce roku se zde objeví Radim Vizváry, Kateřina Tučková, Kamil Střihavka i Vánoční jarmark

svandovo divadlo 200Konec roku ve Švandově divadle je letos ve znamení hostů, z nichž se mnozí na smíchovskou scénu rádi vrací. Patří k nim především Radim Vizváry, mezinárodně uznávaná osobnost současného mimického divadla v Evropě, který se st...

Film

Nezdolná Jiřina Bohdalová si z lásky vrásky nedělá

altNový film Jiřího Stracha se s klidným svědomím dá přirovnat k o 11 let staršímu Babímu létu, ve kterém jako manželská dvojice, potýkající se se stářím, zářil Vlastimil Brodský a Stella Zázvorková. S filmem Vrásky z lásky h...