Katedrála, jak ji neznáte

Katedrála, jak ji neznáte

Tisk

Katedrla200V galerii Národního památkového ústavu na českobudějovickém Senovážném náměstí je k vidění  výstava, pojednávající o historických etapách českobudějovické katedrály. Českobudějovický kostel sv. Mikuláše je jednou z architektonických dominant, která provází historii města od jeho založení až po dnešek.

 

Výsledky výzkumů, které jsou veřejnosti prezentovány na výstavě, finančně podpořilo město České Budějovice v rámci dotačního programu na podporu kultury. Pro návštěvníky expozice je k dispozici trojrozměrný interaktivní model kostela vyrobený z lipového dřeva, díky kterému si mohou návštěvníci tři gotické fáze stavby kostela doslova osahat a sami poskládat. Českobudějovický kostel sv. Mikuláše je jednou z architektonických dominant, která doprovází dějiny města od jeho založení až po dnešek. Období vzmachu, prosperity, ale i tragédií a zmaru představuje výstava Českobudějovická katedrála, jak ji neznáte, kterou českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu zahajuje výstavní sezonu 2016. 

Katedrla1

 

V roce 2015 vydalo českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu monografii Katedrála svatého Mikuláše v Českých Budějovicích. Publikace podrobně popisuje kostel, jenž se v roce 1785 stal katedrálou. Výsledky výzkumů, které jsou v publikaci interpretovány, jsou nyní veřejnosti předkládány i formou výstavy Českobudějovická katedrála, jak ji neznáte.

Katedrla3

 

Až dosud si nikdo z laické ani odborné veřejnosti nedokázal přesněji představit, jak mohl vypadat českobudějovický kostel sv. Mikuláše poté, co byl ve 13. století založen českým králem Přemyslem Otakarem II.  Na výstavě návštěvníci načerpají poznatky i o běžně nepřístupných či opomenutých částech městského farního kostela, který se v roce 1785 stal katedrálou nově vzniklé českobudějovické diecéze.     

Výstava potrvá do 26. února, otevřeno je každý všední den a vstup je volný.

                                         
Hodnocení 70 %, ilustrační foto biskupství České Budějovice, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé, že si školy uvědomují práci svých studentů, kteří se podílejí na kulturním rozvoji města. Rozhovor s Markem Barošem, dramaturgem M-klubu o festivalu Majáles 2016.

baros200Začátkem května, přesně v sobotu 7., se v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí uskuteční pátý ročník studentského festivalu Majáles 2016. Po zkušební vnitřní verzi z loňského roku se tentokrát opět dostane ven. Přibudou nové scény a poprvé se na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na výstavě ZLÍN 700 najdete opravdový poklad

Zlin poklad200Výstava ZLÍN 700 vstoupila do druhé poloviny svého trvání. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně v ní nabízí návštěvníkům pohled do sedmi století historie města. O zajímavosti v nich není nouze.

...

Z archivu...


Literatura

Sám mezi staršími

200litPřinášíme vám ukázku z knihy Milana Uhdeho - Rozpomínky, co na sebe vím.

...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Páté kolo u vozu

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v k...