Na výstavě ZLÍN 700 najdete opravdový poklad

Na výstavě ZLÍN 700 najdete opravdový poklad

Tisk

Zlin poklad200Výstava ZLÍN 700 vstoupila do druhé poloviny svého trvání. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně v ní nabízí návštěvníkům pohled do sedmi století historie města. O zajímavosti v nich není nouze.

 

 

Tou zřejmě největší raritou je poklad původně několika stovek zlatých a stříbrných mincí, který byl 20. března 1962 objeven ve Zlíně u Januštického potoka. Tehdy se prováděl výkop pro vodovod a u místa, jemuž se říkalo Zavrtálkův mlýn, si pracovník Oblastního muzea povšiml ouška nádoby, vyčnívajícího z hlíny.

Ten patřil k zelenému džbánku vysokému asi 20 cm, jehož hrdlo bylo zalito voskem. Do stěny džbánu byla vyříznuta úzká štěrbina. Po otevření v muzejní laboratoři byl hned nahoře nalezen zlatý dukát zabalený do listu kalendáře z roku 1686. Hlavní část pokladu však tvořily stříbrné tolary a patnáctníky, na dně se ukrýval už jen jeden zlatý dukát.

Pilný střádal ve džbánu uložil téměř půl kilogramu vzácných kovů v podobě 537 mincí. Nešlo jen o mince českého království. Zastoupeny byly i země habsburské monarchie, Slezska, Pomořan, Spojených nizozemských provincií, Burgundska a mnoha dalších. Z panovníků jsou tedy vyobrazeni třeba Rudolf II., Matyáš, Ferdinand II., Ferdinand III. i Leopold I., našly se i ražba saských vévodů Christiana a Jana Jiřího I., zastoupen je například i sedmihradský Zikmund Báthory.

Zlin poklad2

Kurátorka výstavy Yvona Činčová doplňuje: „Odhaduje se, že poklad byl uložen do země někdy po roce 1867, v období loupeživých vojenských vpádů na Moravu. Určení majitele i ve své době cenného pokladu je už těžší. Blízkost mlýna naznačuje možnost, že mohlo jít o majetek mlynářského rodu Janušků, jejichž mlýn stával v těchto místech už v roce 1613.“

Část tohoto pozoruhodného pokladu je k vidění právě ve výstavě ZLÍN 700, pro kterou byla zapůjčena z Moravského zemského muzea. Fotografování není bohužel povoleno, a tak milovníkům historie, kteří by tuto důležitou kapitolu zlínské historie vidět na vlastní oči, nezbývá než se do zlínské výstavy vypravit osobně.

Zlin poklad1

Více informací: www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s nadějným umělcem Markem Hubáčkem nejen o Chicagu

hub 200S Markem Hubáčkem jsem se sešla v útulné zlínské kavárničce, abychom si popovídali o jejich velkém projektu s názvem From Czech to Chicago, který má na svědomí on s jeho kamarádem Martinem Vítkem. Rozhovor je o kampani, ale především o umě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ženy gangsterů a zločinci, které milovaly

gangsterkaFascinuje vás svět zločinu? Máte rádi detektivky a životopisy? Pak si přečtěte knížku Ženy gangsterů, kterou vydalo nakladatelství Albatros Media. Je o krásných, silných a hlavně odvážných ženách, které milovaly zločince ve 30. letech 20. století.

 

...

Z archivu...


Literatura

Na pomoc začínajícím vědcům

zakl200„Žijeme v době exploze vědeckého výzkumu“, píše slovenský autor nové odborné knihy Základy klinického výskumu, Tibor Hlavatý, internista, vysokoškolský učitel a vědec. Svoji publikaci věnuje studentům a pracovníkům zdravotnických profesí, zabývaj...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...