Páté kolo u vozu

Páté kolo u vozu

Tisk

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v kruhu rodiny. Hned poté ji však ubytují vedle hlučného výtahu v bývalém pokojíku pro služku. A to je teprve začátek! Babička, v podání skvělé Zdeňky Baldové, má v rodině práce nad hlavu, čistí hromady bot, vyváří zvlášť pro každého člena rodiny, pere, žehlí a ráno první vstává, aby došla pro čerstvé mléko do mlékárny.

Žádného vděku se však od svých bližních nedočká. Naopak, cítí se jako páté kolo u vozu. Přesto se,  díky svým životním zkušenostem, snaží napravit pokřivené vztahy mezi manželi. Samozřejmě to dělá po svém a sklidí za to jen posměšky. Také vnoučata Jana a Petříček si z babičky obratem ruky vytvořili spojence, který za ně oroduje u rodičů. Jednoho dne si ale babička náhodou přečte článek v ženském časopise, který odsuzuje zneužívání babiček v mnoha domácnostech a nazývá to vykořisťování člověka člověkem. Poté zjistí, že autorkou článku je její ambiciózní dcera, pracující jako redaktorka, a když na Vánoce nedostane od svých potomků ani jediný dáreček, vzbouří se a odstěhuje se neznámo kam.

Opuštěná rodina samozřejmě trpí. Hlavně proto, že všem chybí babiččin bezchybný servis. Dcera - redaktorka si musí dokonce ráno stoupnout do fronty na mléko. A tam se mimoděk dozví o babiččině tajném snu, o kterém nikdo z jejich nejbližších neměl ani tušení - podívat se ještě jednou k moři. Babička tam jako mladá zažila usmiřovací dovolenou se svým manželem a nemůže na ni zapomenout. Zeť Zdeněk zatím babičku objeví v podniku, kde pracuje jako šatnářka a prosí ji, ať se vrátí domů. Po nějaké době jejich přání babička vyslyší a přesvědčí se, že příbuzní na sobě zapracovali. V rodině se udály viditelné změny k lepšímu. Příběh končí na letišti, odkud letí na vysněnou dovolenou k moři. Kdo? Dcera se zetěm, protože ti to potřebují přece víc, jak tvrdí jejich laskavá babička.

alt

Rodinný film ze Zlatého fondu české kinematografie sice trochu zavání atmosférou normalizačních šedesátých let, ale téma je aktuální i v dnešní době. Díky excelentnímu výkonu Zdeňky Baldové se Páté kolo u vozu řadí mezi nadčasové komedie. Její roztržitá babička, která by se pro své nejbližší nejraději rozkrájela, ale přitom se je snaží vychovávat, je prostě kouzelná.


DVD Páté kolo u vozu, ČR, 1958, 88 min., čb
Hrají: Zdeňka Baldová, Vlasta Fabianová, Miloš Nedbal, Jaroslava Tvrzníková, Jiří Kříž, Jaroslav Vojta, Helena Loubalová, Rudolf Jelínek, Josef Kemr, Bedřich Veverka, Marie Nademlejnská
Námět a scénář: Bořivoj Zeman, Jiří Karásek
Režie: Bořivoj Zeman
Hudba: Julius Kalaš
Kamera: Jan Stallich
Architekt: Oldřich Bosák
Vyrobil: Filmové studio Barrandov
Premiéra: 18. 4. 1958
Distributor: Filmexport Home Video
Hodnocení: 75%

Zdroj foto obalu: Filmexport Home Video


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lou Fanánek Hagen: „Kostým Ringo Starra ve mně nevyvolává žádný nadšení, protože nemám rád Beatles“

altSkupina Tři sestry má nové kostýmy, své vlastní pivo a léto plné koncertů před sebou. Jak se ke všemu staví jejich zpěvák Lou Fanánek Hagen si můžete přečíst v tomto rozhovoru.  

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...


Literatura

Strašidelné povídky frčí

altHorory frčí. Čtou je rádi dospělí, nacházejí v nich oblibu děti. Strašení bylo, je a bude in. Vždyť se s ním setkáváme od mala, kdy jsme se báli o pohádkové hrdiny, kteří bojovali s příšerami, čaroději, ježibabami a jinými potvorami. Mladá fronta přis...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...