Sezona 2015 byla pro hrady a zámky úspěšná, Lucemburský rok by se jí mohl vyrovnat

Sezona 2015 byla pro hrady a zámky úspěšná, Lucemburský rok by se jí mohl vyrovnat

Tisk

kruml200Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo v roce 2015 rekordních více než 5 milionů návštěvníků. Prolomení této magické hranice je výsledkem přetrvávajícího zájmu návštěvníků o klasické prohlídky interiérů s průvodcem i rostoucí obliby speciálních kulturních, zážitkových a vzdělávacích akcí, kterých správci památek připravují rok od roku více. S nadějí  kasteláni vyhlížejí i nadcházející sezonu, Lucemburský rok 2016, v němž oslavíme 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., hrady a zámky připomenou historii Lucemburského rodu i každodenní život a kulturu jejich doby. 

 

Nejvíce zájemců nalákal hrad a zámek Český Krumlov, jenž přivítal více než 401 tisíc lidí. Zámek Lednice vidělo 386 tisíc lidí. Třetím nejnavštěvovanějším objektem je již tradičně státní zámek Hluboká s 273 tisíci příchozími;  do první pětice se vejdou ještě hrad Karlštejn, jenž navštívilo 214 tisíc zájemců, a komplex zámku a zahrad v Kroměříži se 193 tisíci návštěvníky.

Návštěvnickým hitem se stal hospitál Kuks, který prošel náročnou stavební obnovou díky projektu Kuks – Granátové jablko. Od konce března do prosince 2015 jej navštívilo 139 tisíc osob.

Kuks

 

Zimní provoz

Leden a únor jsou tradičně nejklidnější částí roku. Přesto jsou místa, která mají otevřeno i v zimě. Každý den je možné navštívit zámek Sychrov nebo Květnou zahradu v Kroměříži, denně kromě pondělí si lidé mohou prohlédnout hrad Rožmberk, hradní muzeum v Českém Krumlově, nebo Betlém Hlinsko, součást Souboru lidových staveb Vysočina. Další dny nebo o víkendech otvírají zámky Hluboká nad Vltavou, Mníšek pod Brdy a Valeč, hrady Karlštejn, Křivoklát a Nové Hrady, ale také vila Stiassni v Brně.  Některé památky organizují i v zimě akce, jimiž připomínají tradiční obyčeje našich předků.

Lucemburský rok

Velká očekávání mají kasteláni Národního památkového ústavu i od nastávající sezony, v jejímž centru bude 700. výročí narození českého krále a císaře Karla IV. Tuto slavnou událost připomene v prvé řadě hrad Karlštejn, který bude zároveň hlavním sídlem projektu Po stopách šlechtických rodů – s přídomkem Lucemburský rok. Další státní památky připomenou nejen Karlovo narození (především hrad Velhartice) a osobnost (např. klášter Kladruby speciálními prohlídkami věnovanými zájmům a životním láskám Karla IV. – cestám po Evropě, vzdělání, vojenství, umění, stavitelství, diplomacii, víře a ženám), ale i další členy lucemburského rodu. Vyvrcholením Lucemburského roku bude Hradozámecká noc na Karlštejně i na desítkách dalších památek, která proběhne v sobotu 27. srpna.

ilustrační foto autor, Hodnocení 85%, www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dráhu modelky se rozhodně nechystám, říká Soňa Drábková

sona perexOkatá a sympatická černovláska. Tak lze charakterizovat Soňu Drábkovou, která v minulých týdnech pózovala Robertu Rohálovi. Společně vytvořili fotografickou kolekci, jejíž vernisáž proběhne začátkem příštího roku v Kroměříži. Zatímco v případě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava připomíná 230. výročí založení biskupství

biskup200Českobudějovické biskupství bylo založeno z iniciativy císaře Josefa II. dne 20. září 1785. Výstava připomínající 230. výročí této události, kterou připravilo českobudějovické biskupství v galerii NPÚ, ÚPS v Českých Budějovicích, je přístupná do 19. ř...

Z archivu...


Literatura

Tajnosnubná Astra

Astra perexJaká vlastně je Astra Brineová, hlavní hrdinka románového debutu kanadské spisovatelky Cedar Bowersové? V lidech, které během svého života potkává, dokáže vzbuzovat nadšení pro svou osobu, touhu být jí nablízku a pomáhat jí. Proč však tyto vzta...

Divadlo

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na d...

Film

Nové pražské AutoKino LEDÁRNY nabídne filmové i kulinární zážitky

autokino 200Chybí vám filmové zážitky na opravdovém velkém plátně s kvalitním zvukem? Právě v těchto dnech otevírá své brány AutoKino LEDÁRNY, situované do prostoru bývalých ledáren v pražském Braníku. Prostor v těsném sousedství řeky Vltavy tak nově ožije...