Terminátor 3: Vzpoura strojů

Terminátor 3: Vzpoura strojů

Tisk

terminator 3 200Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) mohl být jedním z posledních skvělých filmů s Arnoldem Schwarzeneggrem, ale naštěstí svou kariéru předčasně neukončil a točí dál. V příběhu se má postarat o zmateného mladíka Johna Connora, vytahat za límec jeho přítelkyni a schytat pár nepříjemných ran od své sexy sestřičky.

 

Johnu Connorovi se kdysi dávno povedlo přežít útok terminátora. Po zběsilé honičce, kdy ho jeden ze superinteligentních robotů honil a druhý mu pomáhal, je z Johna po čase mladík, kterého jeho zkušenost dočista poznamenala. Pracuje za minimální mzdu někde v kamenolomu, nemá telefon ani email, holku, chodí jen tak na procházky a přemýšlí, co bude dál. Dokonce ani nekouří. Nicméně technika jde stále kupředu a je jen otázkou času, kdy se objeví další ohrožení svobody všech lidí. Kdy dalšího z papalášů napadne ušetřit si práci a zapojit do řízení umělou inteligenci, která se sama postará o všechno, co je lidem třeba.

Ovšem zoufalé prázdniny, plné obav z toho, kde číhá další nebezpečí, netrvají naštěstí moc dlouho. Jedné noci se na ulici objevuje krásná, nahatá blondýnka. Je to sexy přísná terminátorka, která se teleportovala z budoucnosti, aby dokončila práci tam, kde její předchůdce selhal. Chce Johna Connora zkrátka zabít, rychle, efektivně a bezbolestně.

Na jedné veterinární klinice, kam se John vloupal, aby si vzal omylem pilulky pro chemickou kastraci psů, se setkává se svou bývalou kamarádkou. Ona si ho pamatuje, protože se s ní v osmé třídě olizoval. Ale teď je to pro ni spíš zlodějíček, tak ho lstivým trikem zavírá do klece. Ale nestíhá ani zavolat policii a už je v klinice i terminátorka. Naštěstí se zpátky v čase dostal i Johnův ochránce, terminátor T-101 (Arnold Schwarzenegger).

Po úspěšném úniku od zdokonalené vražedkyně mají T-101, John i Katerine z veterinární kliniky chvilku na odpočinek.Katerine peskuje Johna za to, že ji unesl. Chová se přitom dost přímočaře a důvěrně.

„Pořád vypadáš, jako bys právě něco provedl.“

John totiž prezentuje osamělou osobnost, která dává své kariéře hrdiny a vůdce budoucího odboje proti umělé inteligenci přednost před životem v současnosti. Katerine je jako stará kámoška proto velmi vhodná postava… jedině tak se s ní divák dobře sžije, protože každý takový mladík se už na základce alespoň jednou olizoval a každý by uvítal, kdyby se k němu vrátila jako jeho maminka.

Oproti druhému dílu Terminátora je ale v současné chvíli doslova za 5 minut 12. Jeden ze supervirů napadl vojenskou síť a armáda už zapojuje superpočítač Skynet do okruhu, aby síť zůstala „stabilizovaná“. Nicméně v tu chvíli začínají selhávat televizní vysílání a dodávky elektrické energie.

Mezi sériemi dalších honiček se spolu John a Katerine dál seznamují a vzpomínají na to, jaké to tenkrát bylo, když byli jeden večer spolu.

„Vaše bezstarostnost je namístě, zbavuje napětí a strachu ze smrti,“ hodnotí jejich rozhovor T-101.

Přitom trojice dál cestuje a snaží se dostat na místo, kde má Skynet svůj úkryt serverů, nebo jak to nazvat. Je tedy zajímavé, že téměř všechny události okolo, jako postupné selhávání systémů nebo problémy v armádě, probíhají nezávisle na nich. Johnu Connorovi stačí udeřit jen jednou a na jednom místě. Tím celou situaci vyřeší.

Jenže terminátor T-101 umí i lhát a primární je pro něj vždy úkol, který mu byl zadán, nehledě na to, jak se situace vyvine. Takže místo toho, aby Johna s Katerine odvedl do centrály Skynetu, je pod touto záminkou odváží do protiraketového bunkru, kde mají vyhlazení lidstva přežít a ze zbytků živých lidí založit odbojovou organizaci, tak, jak bylo naplánováno. Dá se říct, že kdyby měl Skynet k dispozici kromě zbraní i jiný druh techniky, která by zajistila jeho kompletní kontrolu nad systémy, vůbec by k použití zbraní nemuselo dojít. Ovšem lidé té doby nejsou se svými objevy ještě tak daleko. Znají jenom peníze, lásku a zbraně.

Je proto celkem trefné, že se John Connor, jako protitechnologický hipík a samotář, dostává do protiatomového bunkru právě se svou kámoškou ze základní školy. Sotva by si pro sebe mohl přát něco lepšího, protože nejenže se v lidských vztazích moc nevyzná, neakceptuje ani přirozený vývoj a chod společnosti. Říká se, že člověk dokáže být přirozeným vůdcem a ochráncem, když začne jeho blízké ohrožovat něco, co sám nemá rád. Jenže někdy nám náš vlastní ideál znepříjemní život mnohem víc, než bychom čekali.

terminator 3

Terminátor 3: Vzpoura strojů / Terminator 3: Rise of the Machines
USA, 2003, 104 minut
Režie: Jonathan Mostow
Scénář: John Brancato, Michael Ferris
Kamera: Don Burgess
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Kristanna Loken (T-X), Claire Danes (Kate Brewsterová), Arnold Schwarzenegger (Terminátor), Nick Stahl (John Connor), William O'Leary (pan Smith), Jay Acovone (policista na ulici), M.C. Gainey (lhář), Christopher Lawford (Brewsterův asistent), Jon Foster (pokladník u benzínové pumpy), Mark Hicks (detektiv Martinez), David Andrews (Robert Brewster), Michael Papajohn (zdravotník), Kim Robillard (detektiv Edwards), Earl Boen (Dr. Peter Silberman), Chopper Bernet (hlavní inženýr)
Přístupnost: od 15 let
Distributor: Falcon

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nadační fond PRiorita: „Máme rádi filmy a myslíme si, že by bylo dobré, aby se na ně mohli dívat všichni.“

priorita rumlK rozhovoru jsme tentokrát přizvali pana Pavla Hronka z Nadačního fondu priorita. Tento nadační fond pomáhá neziskovým organizacím s médii a aktuálně se podílí na tvorbě audiokomentářů k filmům, o kterých se dozvíte více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.


Literatura

Novou řadu pohádek pro nejmenší Lucie Seifertové odstartoval Bruncvík

Lucie Seifertová se v historii pohybuje jako ryba ve vodě. Asi nejznámější je mezi čtenáři její maxileporelo Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných událostí, které obdivují čtenáři od nejmenších po největší,...

Divadlo

Labutí jezero – baletní klenot v ústeckém divadle

200divSeveročeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem má na svém repertoáru klasické zpracování Čajkovského baletu Labutí jezero. Baletní klasika „na špičkách“ vyprávějící severskou legendu o dívce Odettě proměněné v labuť si získala svou nesmrtelnost díky...

Film

Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

ready player one perexV roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli způsob, jak z neveselé reality utéct. Je to OASIS, rozsáhlý svět virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylan...