Vyšla kniha o Zdivočelé zemi

Vyšla kniha o Zdivočelé zemi

Tisk

zdivocela zeme pilatSeriál Zdivočelá země (1996-2012), jehož čtvrtou řadu nyní vysílá Česká televize, pokrývá celé poválečné období, některé jeho postavy v průběhu děje zestárnou bezmála o půl století. Vypráví o někdejším válečném pilotu Maděrovi (Martin Dejdar), který projde strastiplnou životní cestou - po brutálním věznění v 50. letech znovu a znovu naráží na úklady komunistické moci. Není ovšem sám, přimyká se k němu plejáda dalších postav, vybavených nejrůznějšími povahami i názorovou orientací. Nyní o Zdivočelé zemi vyšla kniha, kterou její autor Tomáš Pilát nazval jednoduše: Zdivočelá země - Pravda často bolí.

 

Pokud vás seriál zaujal, mohla by potěšit i kniha, která se mu obšírně věnuje. Pilát v ní popisuje složitou genezi této látky, jejíž první scenáristická podoba vznikala již v roce 1968, opírá se o vzpomínky hlavních tvůrců, scenáristy Jiřího Stránského a režiséra Hynka Bočana (o něm nedávno vyšla samostatná kniha rozhovorů Moje cesta zdivočelou zemí, na těchto stránkách rovněž recenzovaná).


Nalezneme zmínky zejména o Stránského zkušenostech s dvojím uvězněním, které poskytlo mnohou inspiraci pro psaní - a jako perličku dodávám, že jeho kriminalizace v 70. letech, kdy byl obžalován z rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, prý poskytla námět pro podřadnou detektivku Pumpaři od Zlaté podkovy.

zdivocela zeme pilat

Pilát přibližuje často náročné okamžiky natáčení, rozmlouvá s oběma rozhodujícími autory seriálu, zjišťuje, jak se literární předobraz převracel do pohyblivých obrázků. Zpovídá jednotlivé herce, zajímá se o ztvárňované postavy, dotazuje se rovněž na jejich vlastní zkušenosti s komunistickou nadvládou. A jako přídavek si na krajích jednotlivých stránek můžeme počíst o dobových reáliích, o popravách politických vězňů i důležitých událostech v širokém rozmezí od skončení druhé světové války až po pád režimu v roce 1989.

Vášnivě, snad až agitačně sepsaná kniha prozrazuje, že chce stejně jako seriál připomínat zločiny zejména 50. let i dusivý příkrov normalizačních časů, ovšem současně připouští, že značnou část společnosti novodobá minulost nezajímá. Jenže to není nic překvapivého: Milan Kundera už před bezmála půlstoletím v Žertu prorocky napsal, že žádné viny nebudou odčiněny, protože budou zapomenuty… Pokud si ještě někdo vybaví z diváckého povědomí téměř vytěsněný snímek Bloudění (1965), už tam je akcentován konflikt, kdy dorůstající mládež zcela míjejí mravní dilemata rodičovské generace, která zpytuje svědomí, jak se chovala v předešlém desetiletí.

zdivocela zeme pilat

Není snad na závadu, že Tomáš Pilát Zdivočelou zemi v postatě adoruje, jen mi trochu chybí, že tu není otištěn řekněme "protipohled", který by tento seriál prozkoumal nejen z hlediska profesních hodnot a přinášeného vyznění, ale také v kontextu proměn, jakými prošla celá společnost, z hlediska její mentality, průzorem takříkajíc všedního dne. Zdivočelá země, jakkoli dozajista pravdivá v reflexi minulosti, doopravdy nahrává komunistickým výtkám, že dění zobrazuje jednostranně, v bipolárním rozvržení kladných a záporných figur. Jako kdyby existoval jen represivní režim na jedné straně a jeho utlačované či dokonce podlehnuvší oběti na straně druhé. Jenže většina společnosti, ona pověstná "šedá zóna", se s ním - zvláště pak v časech normalizace - vnitřně smířila, akceptovala jej jako svého druhu věčné uspořádání, v jehož rámci se musí nějak uhnízdit. Zdá se, že tuto eventualitu divácky vstřícněji rozvíjí jiný seriál, a sice Vyprávěj.

zdivocela zeme pilat

Zdivočelá země vyvolala kladné i odmítavé ohlasy, tvůrci dokonce dostávali anonymní písemné výhrůžky. Měla by mít stabilní sledovanost, kniha uvádí, že ji sleduje kolem milionu diváků. Scenárista Jiří Stránský to komentuje slovy: "Právě toho se komunisté bojí." Nejnovější výsledky však rýsují odlišný obraz - podle Digi-Zone.cz ze dne 2. 10. 2012 sledovalo Zdivočelou zemi necelých 15 % všech diváků, kteří se v ten okamžik dívali na televizi, tedy zhruba polovina výše uváděného počtu diváků. A o žádoucím účinku seriálu na diváctvo lze rovněž pochybovat, jak naznačují posilující se předvolební preference komunistů. Jednoznačně negativní obraz bývalého režimu nejspíš přestává oslovovat. Jenže to všechno by si vyžádalo hlubší sociologické prozkoumání…

zdivocela zeme pilat

Zdivočelá země - Pravda často bolí
Autor: Tomáš Pilát
Vydaly Česká televize a Albatros Media, 2012. 184 stran.
Hodnocení: 60 %

Zdroj foto: Česká televize


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Šťastná: “Nej kniha je ta, na které právě pracuju. Tu nejvíc miluju i nenávidím současně.”

Bara Stastna 200Přinášíme vám rozhovor s Bárou Šťastnou, zakladatelkou Šťastného blogu a autorkou několika knížek. Přečtěte si, co pro ni znamená štěstí, na čem teď pracuje, nebo jak se od ostatních liší její poslední kniha.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...


Literatura

Inteligentní ženy, pozor! Přichází Manželka 22

Manzelka 22 gideon200Nakladatelství Domino má novou edici s názvem Inteligentní román pro inteligentní ženy, již odstartuje kniha Manželka 22...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Karlovarský filmový festival již po jedenapadesáté

karlove vary 200Na začátku července (přesně mezi 1. až 9. červencem 2016) se uskuteční v pořadí již jedenapadesátý Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Bohatý program, z něhož si každý zájemce dosyta vybere, co mu zachutná, je poskládán do řady s...