Nebezpečné pokušení může přepadnout každého

Nebezpečné pokušení může přepadnout každého

Tisk


nebezpecnepok0Film Nebezpečné pokušení (2015) je spíš taková tradiční inscenace o tom, co se může stát, když venku prší a všude je spousta rozdělané práce. Povinnosti, starosti o rodinu a majetek, šťastné manželství, ale jakoby tady něco chybělo.

Samotný film je jako peklo na zemi, svůdné a s brutálními následky. Normální úspěšný chlap zůstane jednou doma sám bez rodiny a u dveří zazvoní dvě holky, které tvrdí, že zmokly a ztratily se. Sérií velmi rafinovaných výmluv se dostávají k němu do obýváku, svléknou se jen do županu, aby jim uschlo oblečení, než přijede taxi, začnou si povídat o jeho gramofonových deskách a když ani to nezabere, prostě se na něj vrhnou.
nebezpecnepok1

Nevinná aférka, zatímco je manželka s dětmi někde na výletě… proč by ne. Jenže holky se ráno nevypařily, zůstaly u něj, chystají si snídani a ptají se, jestli by s ním nemohly žít. To je samozřejmě vyloučené, a tak pomalu začíná jejich hra, po které bude na konci celý dům vzhůru nohama a on bude prosit o milost.

Skoro celý film se odehrává jen v jednom domě se třemi herci. Přitom je děj pořád něčím zajímavý, i když se kvůli tomu, podle všeho, muselo využít každé perverzní představy. Aby u svého nedobrovolného hostitele mohly holky zůstat, hrají nejdříve na city, dělají, že je něco zaujalo a mohly se tak zdržet ještě na chvíli. Jenže hlavní hrdina je zdomácnělý muž, a když se holkám nedaří ho svést, začínají ho vydírat – obě jsou údajně pod zákonem a tvrdí, že to je stejné, jako by spal s vlastní dcerou a pokud nedostane rozum, skončí za mřížemi.
nebezpecnepok2
Je přitom zvláštní, v jak pasivní roli se hlavní hrdina celou dobu nachází. Na to, že ho hraje Keanu Reeves, který zpravidla ztvárňuje soběstačné hrdiny, řídí se v tomto snímku všechno jen podle dívčí hry. Všechna jeho snaha o vzdor, ale přichází vniveč – i přesto, že se v několika situacích snaží bránit, například když se svázaný na židli snaží zmocnit se své zbraně, nebo se pokouší alespoň klást odpor.

Pointa příběhu je totiž v tom, že když má člověk úspěch a spoustu zájmů, může ve slabé chvíli přijít o svoji rodinu i o to, co měl rád. Holky v jeho domě rozbíjejí sochy, obrazy, gramofonové desky, házejí po sobě jídlem, dělají zkrátka všechno tak, aby se jejich sexy těla zošklivila.

Vše je jen hra a snímek tak i v tomto duchu směřuje ke svému konci. Sex je jeden z nejnižších pudů, jako je třeba hlad nebo únava. Mají nás bavit a držet při životě, nikoliv diktovat, co v něm budeme dělat. Je proto užitečné mít na paměti, že jakmile se někdo zaměří jen na jeden nízký pud, toho dalšího se mu obvykle moc nedostane.

Nebezpečné pokušení
Knock Knock
Horor / Thriller
Chile / USA, 2015, 96 min
Režie:
Eli Roth
Scénář:
Eli Roth, Guillermo Amoedo, Nicolás López
Kamera:
Antonio Quercia
Hudba:
Manuel Riveiro
Hrají:
Keanu Reeves, Lorenza Izzo, Ana de Armas, Colleen Camp, Ignacia Allamand
Produkce:
John T. Degraye

Distributor: Magicbox
Hodnocení: 95 %
Blu-ray k dostání na:
http://www.magicbox.cz/blu-ray/nebezpecne-pokuseni-blu-ray


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Žen bez domova je hodně, ale schovávají se,“ říká Alexandra Doleželová z Občanského sdružení Jako doma

bez domova perexVyhazov z práce, dluhy, úmrtí partnera. Pokud nemáte nikoho, kdo by vám v těžké situaci pomohl, od života na ulici vás dělí jen krůček. Přečtěte si rozhovor s Alexandrou Doleželovou. Založila Občanské sdružení Ja...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...


Literatura

Děti i dospělí, poučte se Jak číst stopy zvířat

jak cist stopy zvirat200Mladá fronta v září vydala knihu pro zvídavé děti a jejich rodiče, kteří tíhnou k přírodě a zvířatům a rádi by si vyzkoušeli zálesácké dovednosti, konktrétně stopování zvířat. Na téměř dvou stech bohatě ilustrovaných s...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...