Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

Tisk

ready player one perexV roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli způsob, jak z neveselé reality utéct. Je to OASIS, rozsáhlý svět virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět.


Na vajíčko si brousí zuby nejenom obyčejní lidi, ale i korporace IOI, která zaměstnává skupinu lidí, která má za úkol vyhrát soutěž a zmocnit se tak celého bohatství i samotného OASIS. Do šílené hry se zapojí i nenápadný Wade Watts (Tye Sheridan). Ten ví o Hallidayově životě všechno a díky tomu získá první klíč. První místo ve hře mu nepřinese jen nepřátelství IOI, ale i spojence - a možná taky pravou lásku.

Steven Spielberg natočil film plný odkazů na osmdesátá léta, takže se při sledování setkáte například s DeLoreanem, King Kongem, Zemeckisovou kostkou, plakátem starosty Goldieho Wilsona nebo MechaGodzillou. Chvíli trvá, než pochopíte zákonitosti světa, ve kterém se příběh odehrává, a seznámíte se s postavami, film vás naprosto pohltí. Budete sledovat dvě reality - tu skutečnou i tu virtuální - a jejich prolínání, které je zábavné a promyšlené. Zejména virtuální realita je skvěle propracovaná a vizuálně velice přitažlivá a dodáva filmu punc jedinečnosti.

Navzdory tomu, že postavy naplňují všechna možná klišé (hlavní hrdina - outsider, osudová žena s tajemstvím a podobně), do příběhu zapadají tak dobře, že si toho zmíneného klišé pravděpodobně ani nevšimnete. Navíc jsou sympatické, takže jim budete držet palce a přát, ať se jim Velikonoční vajíčko podaří získat. Steven Spielberg odvedl - ostatně jako vždy - dobrou práci a přidal i malé poučení - že skutečný svět je důležitější než ten virtuální.

ready player one


READY PLAYER ONE: HRA ZAČÍNÁ
Akční / Sci-Fi / Dobrodružný USA, 2018
Režie: Steven Spielberg
Předloha: Ernest Cline (kniha)
Scénář: Zak Penn, Ernest Cline
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Tye Sheridan, Olivia Cook, Ben Mendelsohn, Mark Rylance, Simon Pegg, Lena Waithe, T.J.Miller, Philip Zhao
Stopáž: 140 minut

Hodnocení: 95%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Gondík: Přímý přenos v televizi nemůžu prošťouchnout

GONDIK 200Oblíbeného herce Dalibora Gondíka můžete vidět v představení v divadle Kalich i na televizní obrazovce. V našem rozhovoru vám prozradí, jak se k herectví dostal a jak vnímá plusy a mínusy této profese.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O myšce a medvědovi aneb přátelství se učit také musíme?

Ernest-et-Celestine 200V těchto skutečně vydařených zimních dnech do našich kin přichází nová animovaná filmová pohádka O myšce a medvědovi, tentokrát konečně z evropského kontinentu, ze sladké Francie. Příběh neobyčejného přátel...


Literatura

Podoby totality a její svůdný zevnějšek

altNakladatelství Academia vydalo několik publikací, které se zabývají druhou světovou válkou, srovnávají represivní systémy nacistický i komunistický, všímají si rozmachu fašistického hnutí na českém území v meziválečném i vále...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...