Karlovarský filmový festival již po jedenapadesáté

Karlovarský filmový festival již po jedenapadesáté

Tisk

karlove vary 200Na začátku července (přesně mezi 1. až 9. červencem 2016) se uskuteční v pořadí již jedenapadesátý Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Bohatý program, z něhož si každý zájemce dosyta vybere, co mu zachutná, je poskládán do řady sekcí a ověnčen hned trojici soutěží - hlavní soutěž, soutěž dokumentárních filmů a soutěž Na východ od Západu.

 

Některé snímky jsou ověnčeny cenami z prestižních zahraničních festivalů (bohužel však nespatříme vítězná díla z Cannes a Benátek), jiné se teprve klubou na svět a ve Varech je spatří první diváci. Vedle mnohdy málo známých tvůrců, které si uvedou své filmy, nebudou chybět ani všelijaké celebrity: co chvíli probleskne zpráva o chystaném příletu nějaké filmové hvězdy zahraniční i hvězdičky tuzemské.

Těžko soudit, jaká bude úroveň nových uměleckých počinů, nicméně málokterý se v historii pohyblivých obrázků natolik pevně, jak se zhruba před čtyřmi či pěti desetiletími podařilo některým rovněž uváděným - takže si opět budeme moci vychutnat takové legendy, jakými jsou Viscontiho Rocco a jeho bratři, Andersonův Šťastný to muž, Pialatova Otevřená tlama, Ferreriho Poslední žena atd. Lze sem zařadit i lecjaký příspěvek český.

Ze zlaté éry československého filmu, který rozkvetl zejména v 60. letech, festival nabídne atraktivní ochutnávku. A můžeme se dohadovat, zda naše současná tvorba, výběrově též uváděná, bude svěží a vděčně vzpomínaná také po půlstoletí. Některé snímky z oněch dávných, pro leckoho možná až legendárních časů navrhli zařadit dnešní významní režiséři, kteří byli právě jimi přivedeni ke své budoucí profesi.

karlove vary

Tak třeba dokumentaristka Helena Třeštíková se svěřila, že Chytilové fabulovaný dokument O něčem jiném (na snímku), který porovnává úděl špičkové sportovkyně s postavením ženy v domácnosti, ji zasáhl jako blesk shůry - a rovněž Jan Hřebejk (soutěží s dramatem Učitelka) uvádí, že stejně mohutně na něho zapůsobila Vávrova Romance pro křídlovku.

A pamětihodných návratů ke kořenům nalezneme vícero: Němcovo podobenství O slavnosti a hostech, Kachyňovu politickou tragikomedii Ucho, Passerovo výrazově ztlumené Intimní osvětlení a rovněž Uherovo Slnko v sieti, ve své době novátorský slovenský snímek, který otevřel tak říkajíc brány československé nové vlně. Ale musíme rovněž připustit, že leccos, co v 60. letech u nás vzniklo, časem vybledlo, zestárlo, nepříliš ceněno už v době premiéry.

Bohužel i katalogové popisky k uváděným filmům občas fantazírují a sumírují smyšlenky: tak třeba o sice průkopnické, ale vypravěčsky staromilské sci-fi Ikarie XB 1, odehrávající se v mezihvězdné kosmické lodi, se dočteme, že tvůrci se inspirovali románem Stanislava Lema, ale "ubránili se však jeho ideologickým a politickým stereotypům." Jenže pravdou je přece pravý opak, tenhle český film se přece odehrává v budoucím věku, kdy celosvětově zvítězil komunismus a zajistil věčný mír na naší planetě i ve vesmíru, kde se lze stále setkávat z hrozivými pozůstatky dávného imperialistického běsnění.

Jiný pozapomenutý snímek, pojednávající o dospívající mládeži, se nazývá Letos v září (na snímku). Nepovedl se, jakkoli jej textík v katalogu chválí. Režie se ujal František Daniel, mimo jiné i na filmové fakultě AMU šířící své upjatě staromilské představy o scenáristice a dramaturgii (kdybyste se chtěli blíže seznámit s jeho koncepty, stačí zalistovat v knize Cesta za filmovým dramatem).

Po roce 1968 emigroval a usadil v Americe: věhlas mu zajistilo pedagogické působení, přednášel na univerzitě, organizoval a vedl filmové přehlídky (např. v Sundence). Přesto se domnívám, že v jeho případě platí dávné moudro pravící: když umíš - umíš, když neumíš - učíš. Tož si přejme spolehlivé informace nejen o filmech...

51. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 1.-9. července 2016

Foto: MFF Karlovy Vary

http://www.kviff.com/cs/uvod


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Počítejte s Primou i na podzim!

prima logoTelevize Prima je v současné době jednou z nejsledovanějších tuzemských stanic. Úspěchy slaví nejen s vysokou sledovaností u svých relací, ale také v online médiích. Díky angažovanosti na poli hybridních médiích se jí totiž podařilo stát se lídrem v ...


Literatura

Jasná mysl za tři týdny

jasna mysl200Knihu jsem napsal pro takové lidi, jako je moje přítelkyně Jane. Obecně se považuje za šťastného člověka, ale nechápe, proč je neustále tak náladová. Napsal jsem ji také pro pacientku, kterou jsem nedávno léčil. Neustále ji svíral stres, ale n...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...