Kronika – každý neumí být superhrdinou

Kronika – každý neumí být superhrdinou

Tisk
ImageAsi neexistuje nikdo, kdo by neznal slavné, kladné hrdiny, jako je například Superman. Připadá nám jako samozřejmost, že své nadpřirozené schopnosti využívají jen k pomoci a ochraně lidí. Ale představme si, že to tak vůbec být nemusí – je tolik různých možností, jak s takovýmto “nadáním” naložit. Čeho byste byli schopni s nadpřirozenými schopnostmi?


Tento problém řeší trojice kamarádů ze střední školy – oblíbený a charizmatický Steve (Michael B. Jordan), školní filozof Matt (Alex Russell) a outsider Andrew (Dane DeHaan). Ti náhodou objeví v lese neznámou substanci, díky níž získají nadpřirozené schopnosti. Zpočátku jim slouží jen jako zdroj zábavy, než ovšem zjistí, že tak mohou ubližovat lidem…

Klíčovou roli tu hraje psychika neoblíbeného a poněkud labilního Andrewa – ta film posouvá kupředu a rozvíjí děj. Zároveň s tím, jak divák poznává veškeré okolnosti, které ho nutí k zoufalým činům, dokáže mu vše odpustit, dokonce se s ním i ztotožnit. Naopak oba jeho přátelé jsou postupně odstrkáváni do pozadí.



Co rozhodně zaujme na první pohled, jsou nezvyklé záběry - své nadpřirozené schopnosti si totiž kamarádi natáčejí na Andrewowu kameru. Diváka to tak víc vtáhne do děje, může mít pocit, že se dívá spíš na dokument. Navíc takovéto záběry přispívají k dokreslení atmosféry, která se tak zdá ještě víc ponurá, hororová. Na druhou stranu má tenhle styl i své mouchy. Občas je to pocit, že kamera je moc “rozklepaná” nebo záběr moc detailní a nevidíme to, co bychom v tu chvíli chtěli. V těchto případech je snaha o autenticitu malinko kontraproduktivní.

Bezesporu jde o zajímavý nápad, otázkou ale zůstává, jestli se z něj nedalo vytěžit víc. Některé momenty totiž připomínají jakousi hororovou napodobeninu Supermana – zvlášť čím víc se snímek blíží ke konci.

Image

Když už je řeč o závěru, nutno podotknout, že ačkoli je snadno předvídatelný, v tomto žánru bychom si jiný snad ani představit nedokázali. Je ale na pováženou, jestli přeci jen není poněkud vyhnaný do extrému. To už je ovšem otázka názoru a vkusu každého diváka.

Film je celovečerním debutem mladého režiséra Joshe Tranka. Jeho jméno si ale můžeme spojit s televizním seriálem Vražedný souboj. První velké role po si tu po několika seriálových zahráli i všichni tři hlavní protagonisté.

Kronika (Chronicle)
Premiéra: 2. února 2012
Režie: Josh Trank
Kamera: Matthew Jensen
Hrají: Alex Russell, Michael B. Jordan, Dane Dehaan, Michael Kelly, Ashley Hinshaw

Zdroj foto:
bontonfilm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Čtvrtstoletí televizní stálicí

prima perexV neděli 20. června 1993 zahájila své vysílání první česká komerční televize TV Premiéra, která si drží silnou diváckou základnu i slušnou sledovanost již 25 let. Že vám název stanice nic neříká? To proto, že se v roce 1997 přejmenovala na TV Pri...


Literatura

České krimi překvápko: Stvůra

stvura 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr detektivní příběh stvůra od nové české autorky Kristýny Trpkové. Zaujal mě přebal knihy, ale její obsah mě naprosto pohltil a udivil – samozřejmě pouze v dobrém slova smyslu. Ráda bych na čtení navnadila i vás!<...

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Negativní postavy mám raději, říká čerstvý padesátník, herec Roman Luknár

roman luknar perexZnámou tváří je Roman Luknár už od svých dětských let, kdy začal hrát ve slovenském filmu a televizi, zatímco české publikum se s ním seznámilo až poměrně nedávno. To už byl vystudovaným hercem, ale do Česka si zpravidla jen tak...