Spletenec vztahů v Batalionu

Spletenec vztahů v Batalionu

Tisk
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není tolik zjevná, ale přesto se plně sžijeme s hlavním hrdinou a jeho bezvýchodnou situací.

 



Pražský advokát František Uher rozmazluje svou krásnou manželku a snaží se zachránit svého studovaného přítele před nebezpečným životem na okraji společnosti. Po tom, co zjistí, že ho manželka podvedla s jeho bratrancem, však ztrácí chuť do života a sám se stává stálým zákazníkem pochybného podniku Batalion.

Film staví na společenských pravidlech, která už dnes dávno neplatí, ale pohnutky, touhy a dilemata hrdinů jsou stále aktuální. Děj je pro dnešního diváka o to drsnější, že i činy, které bychom dnes přešli mávnutím ruky, mohly tehdy zničit člověku život. Drama je umocněno konfliktem státní orgány / chudina, žena / její společenská role, touha / povinnost.

Image

Užijte si množství metafor a dějových “přídavků”, které vás mají dovést k uvědomění si hlavní myšlenky (například texty písní, prolínačky, mnohonásobné expozice atd.) Takto pečlivá práce se světlem, rekvizitami, příčinami a následky všech hereckých akcí, se už dnes v českém filmu téměř nevidí. Ne všechny z  mnoha postav jsou pro příběh nepostradatelné, ale každá z nich je skvěle napsaná i zahraná a dohromady tvoří pestrou společnost,  žijící vlastním životem v tomto kousku filmového světa.

Cesta hlavního hrdiny od seriózního bohatého advokáta, přes hospodského povaleče, až po trosku, kterou zabil alkohol, je z dnešního pohledu až příliš přímočará a nezvratná. Navíc to celé odstartuje nevěra jeho ženy, což je téma, které dnes nikoho ani zdaleka tolik nepohorší. Příběh však není tím, kvůli čemu by stálo za to film vidět. Bude vás však bavit a dojímat celá plejáda skvělých postav,  množství chytrých dějových zkratek, obrazových náznaků a metafor, hrátky s kamerou a střihem...Zkrátka Batalion stojí za zhlédnutí kvůli zcela opačnému přístupu, než mají současní filmoví tvůrci. V tomto klasickém dramatu je přednější hlavní myšlenka, vyjádřená propracovaným filmovým jazykem, než příběh.


DVD obsahuje seznam Zlatého fondu české kinematografie, informace o Národním filmovém archivu a společnosti FIlmexport. Součástí úvodních titulků je odkaz na další informace o filmu na stránkách www.filmexport.cz kde však kromě základních informací nic víc nenajdete (alespoň já jsem nenašla).

Batalion
Česká republika, 1937, 90 minut
Režie: Miroslav Cikán
Hrají: František Smolík, Helena Bušová, Hana Vítová, Jaroslav Průcha, Václav Trégl, František Kreuzmann, Ladislav Pešek, Eduard Kohout, Karel Veverka, Ella Nollová, Raoul Schránil, Jaroslav Marvan

Zdroj foto:  www.filmexport.cz

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivana Chřibková: „Věděla jsem, že chci napsat příběh, který bude jak o jednom člověku, tak o celé generaci.“

chribkova 200Máme pro vás rozhovor se spisovatelkou Ivanou Chřibkovou, která vydala knihu s názvem Suchý hadr na dně mořském, která si ihned získala své příznivce. Nedávno spatřila světlo světa i audiokniha, tak jsme u této příležitosti paní Chřibkovou tro...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...


Literatura

Barva krve - příběh o lásce, zradě, zločinu a odpuštění

altNakladatelství Mladá fronta představuje českým čtenářům historický román Barva krve u nás dosud málo známé spisovatelky Mary Hoffmanové, která patří ve Velké Británii  mezi nejprodávanější autorky románů pro m...

Divadlo

Sindibád mořeplavec na prknech Divadla Scéna ve Zlíně už 27. října!

200divPříběh provoněný exotikou a orientem, plný humoru a napětí, na motivy Pohádek z tisíce a jedné noci. Mořeplavec Sindibád v něm musí čelit lesní divoženě Jamambě, obřímu ptáku Ruchovi, zrádným kamarádům... a aby získal dívku svého srdce, musí přemoci krále ...

Film

Vyrazte do kina a vyhrajte rychlou a zběsilou jízdu na závodní dráze a pobyt pro dva v Londýně

rychle a zbesile200Oslavte jubilejní desátý díl oblíbené akční série Rychle a zběsile. Cinema City si připravilo exkluzivní soutěž o dvě letenky do Londýna, dvě noci v luxusním hotelu s wellness, a to nejdůležitější, akční řidičský zážitek na závodní d...