Ivan Trojan se Ve stínu rozhodně neschová

Ivan Trojan se Ve stínu rozhodně neschová

Tisk

ve stinu plakatBoj dobra proti zlu nebo, chcete-li, silného proti slabšímu tady byl vždy. Jsou to příběhy, které přitáhnou pozornost. Na druhou stranu jsou už ale více či méně předvídatelné. Stejné je to i s novým filmem Davida Ondříčka Ve stínu.

 

Film, který autoři řadí mezi detektivky, je spíše temným kriminálním thrillerem. Děj se odehrává v padesátých letech komunistického Československa, kdy byly politické procesy v plném proudu. Státní bezpečnost se nekompromisně drží u moci a nepřipouští jakékoli dohady o tom, kdo je tady pánem. Zároveň se do příběhu promítá i rovina měnové reformy, která obyvatele fatálně zasáhla.

Kapitán Hakl (Ivan Trojan) vyšetřuje krádež v klenotnictví. Případ, který se zpočátku zdá banální, ale přeroste v politickou kauzu, která už má mnohem větší dopad. Státní bezpečnost se snaží obvinit skupinu Židů z protistátního spiknutí. S tím jim má pomoct major Zenke (Sebastian Koch), policejní specialista z NDR. Hakl je z případu oficiálně odvolán. To by ale nebyl pravý kladný hrdina, kdyby nepátral na vlastní pěst. Brzy zjistí, že vyšetřování vůbec neodpovídá reálným důkazům a pochopí, kdo má vlastně celou věc na svědomí. Komu ale může věřit? To je otázka, která se prolíná celým filmem. Nic není takové, jak se může na první pohled zdát…

ve stinu

Doma má ale kapitán Hakl manželku (Soňa Norisová) a syna (Filip Antonio). Už jen kvůli nim musí být opatrný. Ve snímku je poměrně hezky vykreslený vztah otce a syna. Je zřejmé, že svou rodinu kapitán Hakl opravdu miluje, ale na druhou stranu cítí povinnost odhalit pravdu a najít vraha za každou cenu. Stojí proto před dilematem, zda to kvůli nim vzdát, nebo bojovat takzvaně za lepší svět.

ve stinu

Státní bezpečnost Trojan ve filmu přirovnává ke krakatici, kterou nelze porazit. Může s ní však bojovat, aby ji oslabil. Potom ji třeba zničí budoucí generace.


Jednu z nejsilnějších stránek filmu bezesporu zajišťují herecké výkony. Výborná dvojice Trojan – Koch na plátně opravdu funguje a diváky nenechává na pochybách o jejich umění. Je ale škoda, že mnoho herců i jejich výkonů vlastně vyznělo naprázdno. Například David Švěhlík jako Haklův mladší kolega, dostal mnohem méně prostoru, než by si tato postava zasloužila. Měl za úkol ukázat, jak se mladý ambiciózní vyšetřovatel stane součástí oné krakatice. S tím, kolik místa na plátně ale dostal, se opravdu nedalo příliš pracovat.

ve stinu ivan trojan

 Detektivní zápletka opravdu není bůhvíjak nápaditá a neprohlédnutelná, ale co film ztrácí v tomto ohledu, plně nahradí výprava. Díky ní na diváky dýchne temná atmosféra padesátých let a dovolí jim se do příběhu zcela ponořit. I když tedy divák tuší, kdo je ten hodný a zlý, stejně s napětím sleduje, jak vše nakonec dopadne.

Jedná se o film dvou osobností – Ivana Trojana a Sebastiana Kocha, kteří se na plátně výborně doplňují. Jejich přítomnost příběhu dodává ten pravý náboj. Snímek Ve stínu se rozhodně řadí mezi to nejlepší, co v České republice v letošním roce vzniklo. O tom svědčí i fakt, že tvůrci nezastírají ambice ucházet se o nominaci na Oscara.

ve stinu plakat

 

Ve stínu
Žánr: detektivka
Původ: ČR/SR/Polsko/Izrael
Režie: David Ondříček
Scénář: Marek Epstein, David Ondříček, Misha Votruba
Hrají: Ivan Trojan, Sebastian Koch, Soňa Norisová, Jiří Štěpnička, Marek Taclík, David Švehlík, Filip Antonio ad.
Stopáž: 106 min
Česká premiéra: 13. září 2012
Distributor: Falcon
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vraždy v kruhu

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

...

Literatura

Historie knihy aneb Spolkla mě knihovna

spolkla me knihovna200Víte co nejvíce potěší každého malého knihomola? Přece kniha o knihách. No dobře našlo by se i několik dalších možných variant, ale tentokrát se pojďme podívat za Klárou Smolíkovou a její novinkou Spolkla mě knihovna.

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

dokonala svatba200Městské divadlo Mladá Boleslav zakončí kalendářní rok prosincovou premiérou Dokonalá svatba. Současná situační komedie Robina Hawdona patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Inscenaci v režii Jaroslava Slánskéh...

Film

Severské kultovní filmy odstartovala finská bláznivá komedie

Unno perexSkandinávský dům ve středu 2. září odstartoval přehlídku kultovních severských filmů v Komorním kině Evald. Uváděné filmy jsou ve svých domovinách známé asi jako české Pelíšky, avšak český divák se k nim může dostat úplně poprvé a navíc si užít ori...