Tady to musí být je trpkou podívanou

Tady to musí být je trpkou podívanou

Tisk

altDo českých kin v oficiální distribuci vstoupí na konci dubna snímek Tady to musí být. Kontroverzní počin na pomezí dramatu a komedie rozdělil nejen filmové kritiky, ale i samotné diváky na dva tábory. Jedni ho považují za geniální, jiní za vrcholnou nudu. Jaký tedy příběh zestárlé rockové hvězdy je?

 

 

Cheyenne, životem ztrhaný podivín, vyhaslá rocková hvězda předchozích dekád se představí hned úvodem v celé své parádě. Detailní pohled na nanášení každodenního make-upu ucelí komplexní vzezření v zrcadle. Hlavou proletí vzpomínka na Střihorukého Edvarda a chvíli potrvá, než se Cheyenne nálepky v mysli diváků vyvleče. Ta je nenásilně seznamována s jeho prostředím, s excentrickou kamarádkou Mary (Ewe Hewson) a ráznou optimistickou manželkou Jane (Frances McDormand). S každou scénou přibývá další otazník a s každou následující je jasné, že odpovědi na otázky, pokud vůbec jsou, budou velmi hluboko. Bloudění mezi pár přáteli, domovem, kavárnou a hřbitovem se rozsekne po první půlhodině, kdy zhýralý rocker nasedne do letadla a vydává se přes oceán do New Yorku. Chce se rozloučit se svým židovským otcem, který umírá. Nestihne to a tak posledních třicet let, kdy spolu otec a syn nepromluvili, se protahuje na věčnost. Možná jako odpuštění, možná z nudy se Cheyenne rozhodne dokončit to, co jeho otec nestihl.  V tu chvíli film dostává rozměr road movie, protože podivná postava křižuje americké silnice s cílem najít německého trýznitele z židovských koncentračních táborů, kde byl mučený právě i jeho otec. Jestli v pomyslné první části příběhu vyvstávaly otázky, tak americké prostředí už jen sype jednu za druhou. Rozhřešení v cíli, nalezení hledaného a závěrečný krok Cheyenne do světa dospělých je už jen jakousi zatrpklou tečkou.

alt

Režisér Paolo Sorrentino se do podvědomí veřejnosti dostal díky filmu Božský, který představil i na udílení cen v Cannes. A právě tam se potkal s hlavním hrdinou téhle prapodivné road-movie. Sean Penn kývnul na roli Cheyenne bez váhání a ústřední postava scénáře z pera režiséra a Umberta Contarella tak dostala svou tvář. Festival v Cannes se pak filmu stal i v loňském roce osudným, protože si na své konto připsal ocenění Prize of the Ecumenical Jury.  Český divák snímek mohl prvně zhlédnout na Febio festu a během měsíce by měl vstoupit do kin. Právě Sean Penn je za roli živoucí rockové karikatury opěvován, mnozí se nebojí jeho výkon označit jako ten doposud nejlepší. Nezbývá než souhlasit, kohokoliv jiného na jeho místě si lze jen těžko představit. A navíc – vlepit bývalé rockstar grimasy, shrbenou řeč těla a ronit slzy by minimálně na oscarovou nominaci mělo být.

Těžko říct, jak bude přijat. Dělat si z This Must Bet he Place legraci je až příliš snadné. Očekávat dle plakátu výlet do drsného světa tvrdé muziky je naivní. Hudba sice hraje významnou roli, ovšem z dílny kapely Talking Heads, zejména pak píseň se stejným názvem jako film. Předák kapely David Byrn si zahrál ve filmu sám sebe. Ústřední skladba provází nejeden zásadní moment pozoruhodné road-movie a výborně podtrhuje citlivější místa. Stejně tak jako kamera, kterou Luca Bigazzi zachytil obdivuhodné detaily. Uměleckým doprovodem tedy snímek získává punc jistého undergroundu a hraného výtvarného díla.

alt

Po sečtení všech faktů a po pečlivém zhlédnutí filmu vychází jasný závěr. Tohle musí být jeden z těch snímků, který diváky rozdělí na dvě skupiny. Ale možná obě budou mít něco společného, otázka zdali je film dotyčnýma očima pochopen správně, je na místě. A možná proto nebudete mít dojem, že jste „něco takového“ už kdysi viděli. A možná právě proto je film tak jedinečný!

Tady to musí být / This Must Bet the Place
Itálie/Francie/ Irsko 2011
Žánr: Drama/komedie
Stopáž: 118 min
Režie: Paolo Sorrentino
Scénář: Umberto Contarello, Paolo Sorrentino
Kamera: Luca Bigazzi
Hudba: David Byrne, Will Oldham
Hrají: Seann Penn, Frances McDornand, Judd Hirsch, Eve Hewson, David Byrne, Liron Levo
Česká premiéra: 19. dubna 2012
Distributor: FilmEurope
Hodnocení: 77%


Zdroj foto: FilmEurope


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Procházka: „Kluci z Dymytry jsou strašně pohodoví“

martin prochazka 200Jaké je jezdit celou tour s Dymytry a dělat jim neoficiálního fotografa? Jak se k tomu může člověk dostat? To vše a mnohem víc nám pověděl Martin Procházka, který má vášeň a cit pro focení i rockovou muziku jednoduše v genech. Po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Václav Neckář majitelem Hotelu HVĚZDÁŘ

VN perexNaše redakce dostala pozvánku na předpremiéru českého pořadu Hotel Hvězdář, ve kterém zazněly písně Václava Neckáře v podání dalších nejen českých zpěváků, zpěvaček, nebo herců a hereček. 

...

Literatura

Proměny slovenského filmu
ImageČas od času vypadne z univerzit sborník textů věnovaných dokonce i pohyblivým obrázkům. Bohužel se jedná o publikace obtížně sehnatelné, vydavatelé zřejmě nepočítají s tím, že by jejich práce mohly zaj...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Publicistický thriller ze současnosti: Čtvrtá mocnost

ctvrta mocnost200Do českých kin vstupuje německý koprodukční snímek Čtvrtá mocnost. Jeho autor Dennis Gansel, režisér mezinárodně oceněného filmu Náš vůdce (Die Welle, 2008), se opět vrací k tematice p...