Bezlepkové recepty snadno a rychle

Bezlepkové recepty snadno a rychle

Tisk

bezlepkove  200Jídlo, jídlo, jídlo, co si budeme povídat, k životu ho potřebujeme, i když se někteří tváří, že ne. V posledních letech díky různé osvětě dochází k tomu, že lidé více přemýšlejí nad tím, co jedí a už se nespoléhají na hotové výrobky z obchodů. A to platí především pro ty, kteří musejí dodržovat nějakou speciální dietu - třeba bezlepkovou.

 

Mnoho lidí, kterým je diagnostikována celiakie, neví, co si se svým stravováním najednou počít - musí ho změnit obvykle od základu. Jako třeba Karla Pelikánová, která vydala útlou knihu o bezlepkovém vaření.

Nenajdete zde pouze recepty, ale také představení, pro mnohé zatím netradičních, přirozeně bezlepkových potravin, jejich účinky, ale také tipy, v jakém obchodě si je pořídit.

Recepty nejsou uspořádány obvykle podle typu jídla, ale podle druhu hlavní suroviny - obiloviny, zelenina a brambory, luštěniny a vejce, ovoce, freshe a koktejly. Co jednotlivé recepty spojuje, jak už napovídá sám název je - že jsou rychlé a jednoduché a pro začátečníky jsou ideálním odrazovým můstkem. Mnoho z receptů je vegetariánských, jak sama autorka prohlašuje, maso moc nevaří. Naproti tomu miluje sladké a to je na seznamu jídel patrné a rozumím to sama moc dobře – takže když mlsat, aspoň zdravě!

Pro mě jsou největším lákadlem kaštanové brownies - jen co vyšetřím čas, budu muset tuhle na první pohled absolutní dobrotu vyzkoušet. Pokud ještě neznáte moc quinou nebo třeba batáty - určitě zde najdete pár nápadů, jak s ní naložit. Máte-li chuť na nějakou lehkou exotickou svačinku, vyzkoušejte ananas v chilli peřince.

V poslední části je recept „Říznutá jahoda" a já doufám, že kompotované jahody nebyly použité z plechovky, a když už, tak že si autorka dává pozor, aby jahody nebyly chemicky dobarvované, aby si neškodila.

Má výtka směřuje k úvodním stránkám knihy - kde je hned několik chyb - pořady o vaření určitě autorka zhlédla (ne shlédla), Facebook je název sociální sítě a měl by se tedy psát velkým písmenem a pak na str. 15 „vařička“ měla být asi vařečkou.

Jsem ráda, že se na trhu objevila kniha bezlepkových jídel s dostupnými ingrediencemi v Česku. Určitě dobře poslouží svými radami pro úplné začátečníky, ale i pro ty, kteří chtějí porozumět bezlepkové dietě, třeba kvůli svým přátelům a blízkým, a těm, kteří si chtějí dopřát zdravé a lehké jídlo. Věřím, že si najdou své fanoušky, protože v jednoduchosti je krása, ne?

bezlepkove

Další recepty můžete najít na facebookové stránce: https://www.facebook.com/karlacookingglutenfree/?fref=ts

Hravě, zdravě, bezlepkově - Jednoduché bezlepkové recepty, po kterých se budete moci utlouct
Autor: Karla Pelikánová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016
Počet stran: 112
Hodnocení: 75 %
Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.grada.cz/hrave-zdrave-bezlepkove_9226/kniha/katalog/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Život je o žití a keby som prestal pracovať, prestanem žiť. Jubilejný koncert k 85. narodeninám profesora Ladislava Holáska

85 200V historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave sa konal 15. marca koncert Speváckeho zboru mesta Bratislava pri príležitosti 85. narodenín profesora umeleckého vedúceho, zbormajstra a dirigenta Speváckeho zboru Ladislava Holáska. V rámci n...


Literatura

Tenkrát v ráji – příběh, který vám zlomí srdce

raj 200Období druhé světové války stále inspiruje různé umělce ke zpracování. Josef Urban k nim určitě patří. Jistě jste už zaznamenali například film Habermannův mlýn nebo 7 dní hříchů, kde autorem knižní předlohy a ve druhém případě i scénáře je právě Josef...

Divadlo

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i ...

Film

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...