Aplikace najde nejbližší sběrné místo pro vysloužilé úsporné zářivky

Aplikace najde nejbližší sběrné místo pro vysloužilé úsporné zářivky

Tisk

ekolamp 200Vysloužilé zářivky, LED diody a úsporné žárovky do běžného odpadu nepatří. Kvůli obsahu toxických látek, byť ve velmi malých množstvích, je třeba je odevzdat k odborné recyklaci. Kde ale takové místo najít?

 

 

Spotřebitelé mohou nově zjistit nejbližší sběrné místo pomocí aplikace „Kam s ní?“, kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a OS.
Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve všech sběrných dvorech, obchodech s elektrem, či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny často v supermarketech či nákupních centrech, na obecních, městských a krajských úřadech.

ekolamp

Zátěž pro životní prostředí představuje zejména rtuť, která je ve stopových množstvích přítomna v některých světelných zdrojích. V úsporných zářivkách se vyskytuje ve velmi malém množství (cca 2–5 mg), například v klasickém teploměru je rtuti 500krát více. Navíc je recyklací zářivek možné využít přes 95 % materiálů, ze kterých jsou vyrobeny, a tím omezit těžbu přírodních surovin.

Základním posláním neziskové společnosti EKOLAMP je zajišťovat všem účastníkům kolektivního systému -  výrobcům a dovozcům elektrozařízení možnost společného plnění zákonných povinností v oblasti sběru a recyklace použitých osvětlovacích zařízení tak, jak to vyplývá z legislativy Evropské unie a České republiky. Kolektivní systém EKOLAMP byl založen 30. 5. 2005. Kolektivní systém sdružuje výrobce (a dovozce) osvětlovacích zařízení, za které plní jejich povinnosti týkající se zpětného odběru světelných zdrojů a svítidel, které jim ukládá zákon o odpadech. Za tímto účelem EKOLAMP buduje po celé České republice širokou síť sběrných míst a poskytuje zdarma služby sběru a recyklace osvětlovacích zařízení a to jak firmám a institucím, tak i běžným občanům.
Foto: Ekolamp, www.ekolamp.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

RockOpera dala dohromady petici proti jednání grantové komisi a získala další podporu

rockopera 200RockOpera Praha získává ke své petici proti jednání grantové komise hlavního města Prahy podporu také od Společnosti Richarda Wagnera. Ta divadlu poslala dopis, ve kterém mimo jiného RockOperu Praha označuje za pokračovatele v myšlence Gesamt...


Literatura

Příběh plný lásky v temné době

tater200Ještě stále máme co objevovat v příbězích přeživších z koncentračních táborů. Kniha Tatér z Osvětimi nás zavede do toho nejznámějšího a snad nejhoršího tábora ze všech. Tatér z Osvětimi nepřibližuje pouze každodenní realitu pekla na zemi, ukazuje, ž...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Poznejte Carlose Santanu zblízka. Život slavného muzikanta přiblíží hudební dokument, který uvidíte i v českých kinech

Carlos SantanaLegendární kytarista Carlos Santana, který má na kontě i vystoupení na Woodstocku, naposledy hrál v České republice před dlouhými deseti lety a není moc pravděpodobné, že by se k nám šestasedmdesátiletý muzikant v blízké době vrátil. Nyní maj...