Setkání s legendou, která je navíc neuvěřitelně pohodová ženská

Setkání s legendou, která je navíc neuvěřitelně pohodová ženská

Tisk

marcela 200Nejen během léta může člověk zažít řadu zajímavých setkání, která mohou vyústit v pěkná přátelství, anebo  na ně rád vzpomíná. Já měl docela nedávno štěstí na "stretko" s jednou zajímavou dámou, kterou obdivuju už řadu let. Jde o zpěvačku Marcelu Laiferovou, s níž jsem se koncem července setkal ve slovenském lázeňském městě Piešťany.  Schůzku s první dámou slovenské pop music mi domluvil kamarád, slovenský moderátor Miro Fančovič, i když já sám jsem s paní Laiferovou v kontaktu už minimálně rok.

 


Začalo to v době, kdy jsem připravoval knížku Legendy československé populární hudby - 70. a 80. léta. Tehdy mi bylo jasné, že pokud tam budu dávat kapitoly zabývající Helenou Vondráčkovou, Waldemarem Matuškou, Janou Kocianovou, Karolem Duchoněm a mnoha dalšími, nemohu vynechat Marcelu Laiferovou. Ještě že kamarádím se slovenským moderátorem Mirem Fančovičem, který se zná téměř se všemi slovenskými zpěváky, a  Marcelem Majšíkem, který vede Marcelin fan klub – právě oni mne se slovenskou popovou divou už loni zkontaktovali.

marcela1 


 Tehdy mi ve dvou třech telefonátech o svých začátcích a kariéře řekla leccos zajímavého. Spoustu informací  i fotografií mi ale poskytl i Marcel Majšík, a tak jsem mohl kapitolu o zpěvačce Marcele Laiferové dát dohromady. Samozřejmě, že hodně věcí – jako její písničky - jsem si pamatoval. V paměti mi zůstaly i televizní vystoupení stejně jako úryvky z recenzí a rozhovorů, které s ní vycházely. Přesto ale bylo dobré, že jsem s Marcelou telefonoval a ona mi o své kariéře i o svém hudebním vkusu i cestě ke slávě vyprávěla sama.


Knížka, kterou koncem minulého roku vydalo nakladatelství Grada, se docela povedla, ale i tak jsem si přál sejít se s touto dámou osobně. Díky Mirovi Fančovičovi se mi totiž do rukou a posléze i do uší dostaly některá její cédéčka z poslední doby, a byl jsem uhranut. Zpěvačka zpívá stále báječně a doma na Slovensku je dodnes velmi aktivní. Kromě úspěšných desek s moderním repertoárem natočila i album muzikálových melodií, ale objevilo se i několik naprosto skvělých retrospektivních výběrů, které přinášejí ucelený pohled na zpěvaččinu kariéru.

marcela2


Tohle všechno jsem si ovšem poslechl až poté, co jsem se před nedávnem s paní Marcelkou setkal v Piešťanech. Původně jsme se sešli na zahrádce piešťanského hotelu Jalta, kde jsme si popovídali o všem možném, ale ten den následovalo ještě další setkání se slavnou zpěvačkou - přímo v jejím domě, který stojí kousek za Piešťanami.  A tak proběhla v jeden letní den dvě milá setkání, během nichž jsem se dozvěděl také o jejích literárních aktivitách (vyšlo jí už několik knih), o její sběratelské vášni (jde o výtvarné umění) anebo třeba o přednáškách, které vede na vysoké škole.


Zasvěcení dobře vědí, že zpěvačka má už léta titul MUDr., který ale vzhledem ke své pěvecké kariéře nepoužívá. Zato se s ní hodně dobře povídá, prakticky o čemkoliv. Ještě dnes jsem z našich dvou setkání nadšený, a proto se tak těším na zářijový koncert, který chystá v Bratislavě. Měl by připomenout nejen její nedávné kulatiny, ale také padesát let na scéně.


Skvělou zpěvačku mi dnes doma připomíná několik cédéček, kterými mě v Piešťanech obdarovala. Kromě výběru 20 NAJ II. (což je dvojka navazující na výběr 20 NAJ) s dvacítkou dalších velkých hitů a známých písní jsem od paní Marcelky dostal i pětidiskové Collection, které si s největší pravděpodobností sestavila zpěvačka sama (usuzuji podle toho, jak jsou jednotlivé disky koncipovány: nesou názvy jako  Moje najmiljšie 1., Moje najmiljšie 2., Hity, Včera a dnes a Sviatočné). A právě tohle album je síla, kdy si člověk uvědomí, co všechno a jak interpretka natočila.  Jde o více než stovku písniček, z nichž mnohé jsou i po těch letech mimořádnou záležitostí. A hlavně se dobře poslouchají.

marcela3


Dalším zajímavým cédéčkem, pro které mám od prvního poslechu slabost, je i album Včera a dnes, tak trošku připomínající Vodopád Heleny Vondráčkové, prostě moderní a svěží album s nádechem nových cest. Něco jiného je pak album Dotknúť sa hviezd, což je zase disk plný slavných a velkých muzikálových melodií, tedy další žánr, který Marcele Laiferové sluší.


S chutí však poslouchám i její dvě (původně vinylová) první alba z let 1969 a 1974, která teď mám i na CD. Na jednom ji doprovází Orchestr Karla Vlacha, na tom druhém Orchestr Gustava Broma. Prostě samé veličiny a k tomu pořádný kopec dobré muziky a dokonalého zpívání.  


Upřímně přiznávám, že mi cédéčka udělala ohromnou radost a neustále se k nim ve volných chvílích vracím. Ve vzpomínkách se mi vrací i úsměv paní Marcely, která v mých očích ještě stoupla.  Je to neuvěřitelně pohodová ženská, která si na nic nehraje, a už vůbec ne na hvězdu, jíž ve skutečnosti je.  Piešťanské setkání mne v tom jen utvrdilo a následně vše umocnil poslech desek, co jsem dostal dárkem.

marcela4


Konečně mám snad už dokonalý přehled o její kariéře, o tom, jak šla její alba za sebou a co všechno přinášela. Z každé desky je cítit něco jiného, každá je zase o kousíček dál od té předcházející. Je cítit i zpěvaččino hledání, její cit, vkus a třeba i odvaha, se kterou některé desky natočila.  


Díky tomu všemu se těším na další setkání s Marcelou Laiferovou - na její živý koncert, který proběhne v září v Bratislavě jen pro pozvané hosty.  Pokud vím, tak by ho měl uvádět Štefan Skrúcaný, přičemž by se vedle hlavní hvězdy měli představit také Pavol  Hammel, Peter Lipa, Nela Pocisková a Juraj Zaujec.  Určitě vám je jasné, že pokud jsem pozvaný, nemohu na této slávě chybět v publiku...

Foto archiv Robert Rohál (Piešťany, červenec 2015)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Havlíková: „Zákaznice, které nosí moji značku vyjadřují a rády ukazují svoji ženskost.“

zannia 200U příležitosti akce Sušice Móda a Řemeslo, kde se bude konat módní přehlídka udržitelné módy a také celodenní market plný českého designu a charitativní bazar, vám přinášíme rozhovor s návrhářkami, které se zde představí. První z nich je Zannia – Zuza...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Česko-Slovenský ples oslaví 30. výročí vzniku obou samostatných států

ples200Když Česko-Slovenský ples uzavřel plesovou sezónu v roce 2020, jen málokdo si uvědomoval, že společnost čeká těžké období, které ovlivní i organizaci kulturně společenských akcí. Po pandemii vynucené přestávce v roce 2021 se ples letos uskutečnil ve form...


Literatura

O herectví z pohledu profesora Hyvnara

herec  vmodernim divadleProfesor Jan Hyvnar patří mezi přední znalce moderního divadla našeho i zahraničního, svou pozornost upíná především k herectví jako divácky nejviditelnějšímu a také nejvděčnějšímu prvku divade...

Divadlo

Muzikál Mamma Mia! na prknech divadla Hybernia

Mia 200Muzikál Mamma Mia! patří bezesporu k nejslavnějším muzikálům světa. I u nás má tento muzikál úspěch. Prodalo se přes 250 000 vstupenek. Proto je muzikál obnoven a během léta se dočkáte 32 exkluzivních představení. V českém znění. Hra...

Film

Nový film BUKO režisérky Alice Nellis se představuje v upoutávce a na plakátu

Buko 200Nový film Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září a nyní se představuje pomocí upoutávky a filmového plakátu. Tato komedie vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit...