Chillibraní překvapilo velkou návštěvností i odolností soutěžících

Chillibraní překvapilo velkou návštěvností i odolností soutěžících

Email Tisk

200chilliPrvní zářijová sobota na brněnské přehradě patřila akci Chillibraní a především Chilližrout – druhému ročníku mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Jací zde byli letos borci a jaká panovala atmosféra?

 

 

 

Příjemné slunečné počasí, dobrý výběr lokality, nízké vstupné a zaručeně také tamtamy zapříčinily akci velmi vysokou návštěvnost. Oproti loňským 400 nadšenců do pálivých pokrmů, překročilo letos brány areálu přes 2500 návštěvníků. Takový rozdíl pořadatelé nečekali a tolika lidem nedokázali přizpůsobit areál. Velké fronty se tvořily hlavně u stánků s pivem a čekající lidé zakrývali ostatní stánky. Všichni však byli trpěliví, a jak řekl Petr Klemeš, hlavní organizátor akce: „Neodhadli jsme to, polepšíme se, celé je to jen o feedbacku.“ Milovníci chilli se potkávali se starými známými, popíjeli pivo, obcházeli stánky plné různých semínek, omáček, sušených či konzervovaných paprik nebo produktů od hlavního partnera akce Symbiom. Také měli možnost ochutnat některou z chilli papriček, kterou roznášela usměvavá paní v obleku chilli papričky.

chilli

Kolem půl páté se davy začaly srocovat před dlouhou řadou stolečků, kde měl vypuknout samotný Chilližrout. Letos se přihlásilo 36 soutěžících, z toho 4 ženy. Mezi nejznámější aktéry patřil loňský vítěz Honza, který před začátkem pronesl: „Moje pocity jsou nejistý“ a také Jarda Němec, jež úspěšně objíždí různé soutěže jedlíků. Co se pravidel týče, každý soutěžící dostal pokrm na lžíci určené pro finger food a do minuty ji musel vyprázdnit a za další dvě sníst. Na stole měl k dispozici pět plátků toastového chleba, půl litr minerální vody, dva kapucínky do kávy a jogurt, který byl pouze záchrannou brzdou – po jeho požití byla pro soutěžící hra u konce. Totéž nastalo v případě snězení jiné pochutiny, odchodu od stolu či nevolnosti.

Moderátory byli Petr Klemeš a Jan Dark Jašek. Ti v úvodu varovali: „Nelbněte, život za to nestojí!“ a mohlo se začít. První čtyři kola proběhla velmi rychle a beze ztrát, protože se jednalo o omáčky. Páté a šesté kolo přineslo různé druhy čerstvých nasekaných papriček Habaneros a odstoupení prvního soutěžícího. Ostatní už začali škytat nebo slzet a po dalším kole s pálivější Naga Jolokia a Scorpionem řady trochu prořídly – odešly tři ženy a 6 mužů. Dvě kola s odrůdami paprik Scorpion nezvádlo 8 dalších a do náročných kol s extrakty se probojovalo 17 lidí.

chilli2

Mezi jednotlivými koly moderátoři seznamovali veřejnost s různými fakty o papričkách a chilli. Dozvěděli jsme se například, že letos byl kvůli počasí dost špatný rok a papriky jsou tak zelené a nemají tu chuť, kterou by měli mít. Zajímavosti je, že savci jsou jediní tvorové, kteří cítí pálivost. Není pravda, že by požívání pálivých pokrmů mohlo člověka zabít či mu ublížit – vše je věcí receptorů a našeho těla. Každý reaguje jinak a odolnost logicky s větší spotřebou stoupá.

Další fotografie k akci si můžete prohlédnout zde:



Pořadatelé byli velmi překvapeni, jak to soutěžící zvládají a vtipkovali: „Příští rok začneme s extrakty a bude!“ Desáté kolo přineslo zředěný extrakt s 30% habanero – u extraktů je ten problém, že jsou opravdu silné a především hořké. I sami soutěžící uznali, že je to rozdíl a odešlo jich 8. Jedenácté kolo se třemi gramy extraktu s názvem The Source o pálivosti přes 7 milionu Scovilleho jednotek mělo být tím posledním, ale chilližrouti se nenechali zastrašit. Čtyři sice odešli, ale 5 silných stále zbývalo.

K určení třech finalistů bylo potřeba ještě dohromady třech finálních kol, ve kterých pořadatelé zvyšovali dávky a také soutěžícím přidali trochu chleba. Moderátoři nestíhali žasnout: „Není to o tom spolknout, ale ustát to.“, zatímco usměvavý Roman z Prahy komentoval: „No, trochu to pálí“. Na třetím místě se nakonec umístil Vojta z Brna, druhý byl loňský vítěz Honza a největším Chilližroutem se stal Roman z Prahy. Ten obdržel 3000 korun a rozloučil se slovy: „Pocity jsou super, ale je mi pěkně blbě.“

chilli3

Na celém Chillibraní panovala výborná atmosféra, na Chilližrouta se skvěle dívalo a tak se už nyní můžeme těšit na další ročník.


Chillibraní a Chilližrout
Kdy: 7. 9. 2013
Kde: Areál lodních sportů, brněnská přehrada
Pořadatel: Chilližrouti, o.s.
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: Pavel Langer


 

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Lidé žasněte. Toto je nový Mišík! Adam Mišík.

adam misik200Rodinný klan Mišíků svůj vliv v zábavním průmyslu nezapře! Nastupující mladá generace Mišíků tak i nadále bude rozvíjet jméno jednoho z nejslavnějších hudebníků u nás vůbec. Syn rockera Vladimíra Mišíka Adam,...


Literatura

Ve stínu černých ptáků - knížka, která stojí za seznámení

Vestinucernychptaku perexPrvotina americké autorky Cat Wintersové nás zavádí do roku 1918, kdy si krutou daň vybírá smrtící chřipka a první světová válka. V USA se vydávají válečné obligace a hledají se dobrovol...

Divadlo

NĚKDO TO RÁD …

nek 200Premiéra taneční komedie Někdo to rád… v pátek 14. listopadu 2014 v 19.00 hodin v Severočeském divadle. Známý americký film Billyho Wildera Někdo to rád horké se stal volnou inspirací k tomuto příběhu...

Film

Hibernatus: Louis de Funes bojuje s dědečkem

hibernatus lois de funesFilm Hibernatus (1969) přišel ve své době velmi vhod. Z rozmachu techniky a civilizace se už všem pomalu točila hlava a na scénu přichází člověk, který nic podobného nikdy nezažil. Příběh o rozmražen...