Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Album Údolí včel zpěvačky Anny K. září magickou energií

Tisk

anna k 200Typickými znaky výhradní tvorby na aktuálním albu Údolí včel zpěvačky Anny K. jsou nejen charakteristický styl a hlas, ale i zralé a zpěvné písně z pera kytaristy Tomáše Varteckého. Slova jako by splynula s pop-rockovou hudbou, navíc je vše postaveno na vzájemné souhře a chemii interpretky a jejího „dvorního“ skladatele a producenta.


Údolí včel je mimořádné album z mnoha důvodů. Jednak pro svou muzikantskou kvalitu, jednak jazykem, který je autentickou výpovědí o této životní a umělecké dvojici v jednom a zároveň důvěryhodnou spojnicí na hraně včerejška a zítřka. Evidentně prožité příběhy dávají písním autenticitu a pravdivost, a i když život se neodehrával jen v růžovém oparu, je v nich křehkost, elegance a krása – zvláště, když interpretka vládne civilním a přitom muzikálním projevem se zvláštním zabarvením.

Zpěvaččiny někdejší zdravotní problémy vážného druhu sice někde problesknou, ale díky tomu, že Tomáš Vartecký umí bravurně vážit slova i význam, působí celá desetipísničková kolekce Údolí včel nesmírně poeticky, svěžím, skoro až očisťujícím dojmem. Tak jako tak, je to celé o lásce, která během let vykrystalizovala v něco, co každý nemá.

„Znám tě už tolik let/jak jsi mi převrátil naruby svět/jak si se zamotal do mých snů,“ zpívá Anna K. v písni, a dnes už velkém hitu, Na malou chvíli. V rámci hudebního mainstreamu jde o výsostně špičkovou produkci bez špetky balastu či šumu.

anna k foto 1

Pravda je, že ti dva začali spolupracovat už na třetím zpěvaččině albu Nebe (1999). Předtím to byla dvě alba – debut Já nezapomínám (1993) a druhá deska Amulet (1995), na které se Anna K. podílela s P. B. CH., baskytaristou skupin Lucie a Wanastowi Vjeci. Již vzpomínané album Nebe, které vyšlo v posledním roce 20. století, bylo dalším důležitým milníkem. Byl to začátek spolupráce s Tomášem Varteckým (kdo by ho neznal z rockové kapely Kurtizány z 25. avenue), který je jejím životním partnerem a autorem drtivé většiny jejího repertoáru.

Prvními jasnými hity z aktuální kolekce jsou titulní píseň Údolí včel, Kovboj O tobě a o mně. Ostatně, i první recenze pěly chvály. Třeba kritik Ondřej Bezr píše, že „bez velkých slov a načančaných textových či hudebních gest nebo vypjatých vokálů zpěvačka naprosto civilně vypráví o lásce z různých úhlů, včetně drobnokresby nepatrných detailů.“

O mix a zvuk sevřeného a kompaktního alba plného silných a emotivních písní se postarali vedle Tomáše Varteckého ještě dva důležití muži světového formátu – ve dvou skladbách americký producent Chris Lord-Alge, mimochodem pětinásobný držitel Grammy, zatímco masteringu se zhostil další Američan, Dale Becker, několikanásobný nominant Grammy. Není tedy pochyb, že kombinace umu světových hvězd a originálních českých tvůrců se opět osvědčila – jak jinak, když Údolí včel září magnetickou energií.

anna k foto 2

Zdroj foto: BRAIZONE


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

V tátových stopách

zena v bilem kimonu200Mám ráda knihy se silnou myšlenkou, dobře vypointované. Proto mne oslovil román Any Johns Žena v bílém kimonu, který vydala před časem LEDA. Tenhle příběh o osudech japonských žen, které se zamilovaly do amerických vojáků a tě...

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Nataša Gollová bude v Toboganu – víc prozrazuje moderátor Aleš Cibulka
Image27. února by oslavila sté narozeniny Nataša Gollová. Aleš Cibulka tuto dámu představil před několika lety ve dvou knihách – Nataša Gollová: život tropí hlouposti a Nataša Gollová 2: Černobíl...