Česko-Slovenský ples oslaví 30. výročí vzniku obou samostatných států

Česko-Slovenský ples oslaví 30. výročí vzniku obou samostatných států

Tisk

ples200Když Česko-Slovenský ples uzavřel plesovou sezónu v roce 2020, jen málokdo si uvědomoval, že společnost čeká těžké období, které ovlivní i organizaci kulturně společenských akcí. Po pandemii vynucené přestávce v roce 2021 se ples letos uskutečnil ve formě majálesu. 11. února 2023 se však v Obecním domě v Praze bude konat tak, jak jej známe a bez omezení. Organizátoři a účastníci si tentokrát připomenou kromě jiného 30. výročí založení České republiky a Slovenské republiky.


Na 9. ročníku Česko-Slovenského plesu se ve smyslu tradice setkají významné osobnosti z oblasti kultury a umění, vědeckého, podnikatelského, diplomatického a politického života, aby utužovaly přátelské vztahy a vzájemnost mezi Českou republikou a Slovenskou republikou. I tentokrát se mohou hosté těšit na výjimečnou hudební sestavu. Bavit je budou kapela Chinaski, Lenka Filipová, Václav Neckář & Bacily, Zuzana Smatanová, operní pěvec Martin Babjak, folklorní soubor Limbora a Rozhlasový Big Band Gustava Broma se sólistkami Andreou Zimányiovou, Zuzanou Gamboa, Ivanou Regešovou a mnoho dalších. Večerem budou provázet česká moderátorka a herečka Michaela Maurerová a slovenský divadelní, filmový a televizní herec Vladimír Kobielsky.

ples1

Česko-Slovenský ples si tentokrát připomene rozdělení Československa na dvě samostatné země, které ale i po osamostatnění mezi sebou stále udržují a také intenzivně rozvíjejí nadstandardní sousedské vztahy. „Česko-Slovenský ples patří k nejprestižnějším akcím na území obou zemí a je jedním z nejvýraznějších symbolů rozvíjení těchto vztahů. Moc si vážime, jak záštitu prezidenta České republiky, tak i prezidentky Slovenské republiky. Je to forma uznání, která nás zároveň zavazuje stále pracovat a připravovat ples co nejdůstojněji,“ řekl ředitel plesu Radovan Čaplovič.

A co hosty letos čeká? Nebude chybět několik překvapení, kulinářské speciality, květinová výzdoba jako pocta Genia loci Obecního domu v Praze či tradiční podpora charitativních projektů. „Více než padesátiletá tradice společných společenských setkání sahající až do roku 1969, kdy proběhl první 'Společenský seznamovací večer', přímý předchůdce slovenských a později československých plesů v Praze, nás zavazuje k vysokému standardu večera, který každoročně přináší hostům Česko-Slovenského plesu nejen hodnotný umělecký program s více než 150 účinkujícími umělci na třech podiích Obecního domu, zážitkovou gastronomii včetně tříchodové servírované večeře v takzvaném duosetu, ale také atmosféru jedinečného setkání výjimečných osobností ze všech sfér společenského a kulturního života obou zemí. Ani na 9. ročníku nášho plesu tomu nebude jinak a pro naše hosty je připraveno téměř 12 hodin nezapomenutelného galavečera,” říká Lumír Mati, produkční ředitel Česko-Slovenského plesu.

ples2

Zatímco ještě nedávno se při přípravě Česko-Slovenského plesu mluvilo o kapacitních omezeních a hygienických opatřeních, dnes organizátoři věří, že nás nic podobného 11. února 2023 nečeká. Hosté budou mít proto k dispozici opět nejen impozantní Smetanovu síň, ale všechny společenské prostory a sály Obecního domu, který je skvostem pražské secesní architektury. “Ještě pořád v nás doznívají dojmy a emoce z krásného slavnostního večera. Dovolte mi poděkovat všem našim partnerům, příznivcům, účinkujícím i ctěným hostům, že nás i v této náročné době podpořili svou účastí. Bez vás by Česko-Slovenský ples nebyl takový, jaký je,” řekl bezprostředně po osmém ročníku ředitel Česko-Slovenského plesu Radovan Čaplovič a dodal, že právě také díky příznivcům, účinkujícím, partnerům a ctěným hostům je ples tak výjimečný. Už zanedlouho proto k dosud osmi nezapomenutelným plesovým nocím a devíti letům budování hodnotné tradice, díky které se Češi a Slováci v jedinečný večer setkají, aby si bok po boku připomněli svou společnou historii, přibude devátá.

Záštitu nad Česko-Slovenským plesem i letos převzali prezident České republiky Miloš Zeman a prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová.

ples3

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jazz zpívám ráda právě kvůli improvizaci

archiv Marta MarinováZpěvačka, skladatelka, herečka, rozhlasová moderátorka, vystudovaná učitelka, Marta Marinová, přiznává, že živit se tím, co má ráda, považuje za velké štěstí. Hudba ji baví od dětství – začínala houslemi, ke kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Psychomotorika má na VŠ zelenou

psm perexČeská republika se konečně zařadila na seznam států, kde je možné studovat na vysokoškolské úrovni jakýkoliv studijní program zaměřený a vysoce specializovaný na oblast psychomotoriky (v zahraničí známý pod označením Psychomotricity nebo Psychomotor ...


Literatura

Když je Poustevník sériovým vrahem…

poustevnik 200Po Honicích psech přináší Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media další díl ze série s vyšetřovatelem Willliamem Wistingem od Jørna Liera Horsta, tentokrát s názvem Poustevník. Jedná se o devátý díl, ale návaznost spočívá pouze v přítomný...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Recenze: Prázdniny v Provence

prazdniny v provence200Tento film vypráví o trojici muzikantů, již znechucených povinností ustavičně vystupovat, kteří se jednoho dne sbalí a prchnou do slunné Provence k tetě jednoho z nich. Záhy vplují do malé české komunity, která se ve francou...