Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

Tisk

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.

 

Příběh o gangsterech, milionářích, dámském orchestru, rozkošné dívce Sugar a dvou muzikantech na útěku. Nesmrtelná komedie plná humoru je na českých a zahraničních jevištích oblíbeným titulem. Na velké scéně Moravského divadla Olomouc bude muzikál Sugar uveden po deseti letech v režii Marka Davida.

Kdo by si nevybavil příběh o dvou muzikantech na útěku, gangsterech a milionářích! Na den svatého Valentýna roku 1929 se dva muzikanti Joe a Jerry připletou gangsterům do cesty a musí rychle zmizet. Převlečení za ženské muzikantky se s dámskou kapelou vypraví hrát na Floridu, aby se ukryli před mafiány. V kapele s nimi hraje okouzlující zpěvačka a hráčka na ukulele jménem Sugar, do které se oba pánové v dámských šatech bezhlavě zamilují.

sugar foto 1

A obsazení hlavních rolích olomoucké inscenace? V roli Sugar to bude buď Andrea Gabrišová j. h., Lucie Kordová j. h. nebo Lucie Skácelíková, ale alternaci mají i dvě hlavní mužské postavy - Joea/Josefínu bude představovat Daniel Kfelíř a Jiří Daniel j. h., zatímco v roli Jerryho/Dafné se budou střídat Vojtěch Pačák a Tadeáš Hoza j. h. V roli Sira Osgooda to bude Jiří Přibyl nebo Petr Martínek, zatímco Sweet Sue ztvární Anna Moriová nebo Věra Veselská. V dalších rolích se představí Jindřich Suk, Martin Štolba, Radek Leszczynski, Jiří Horowitz, Radim Šimeček, Vendula Pumprlová, Kateřina Popová, Petr Mašek, Jan Vaculík, Jiří Kučera, Radan Hlubinka, Vendula Hlubková a Kateřina Lesczynksi.

Vedle zmíněného režiséra Marka Davida nelze nezmínit další tvůrce. Jsou to Jiří Josek (překlad), Vendula Holčáková (asistentka režie), Tomáš Hanák (hudební nastudování, dirigent), Marek Cpin (scéna a kostýmy), Filip Horn (light design) a Tono Ferroil a Anežka Knotková (choreografie).

Když na sklonku 50. let přišel režisér a scénárista Billy Wilder za slavným filmovým producentem Davidem Selznickem s námětem na scénář, který v sobě kombinuje žánr gangsterky a komedie, producent nápad rázně zamítl s tím, že tohle spojení „rozhodně nemůže fungovat“. Naštěstí Billy Wilder producenta neposlechl a natočil geniální nesmrtelnou hudební komedii Někdo to rád horké (1959). Film, kde mají hlavní role Marilyn Monroe, Tony Curtis a Jack Lemmon, proslul nespočtem komických situací, ale také závěrečnou větou: Nobody is perfect. (Nikdo není dokonalý.) Na základě tohoto úspěšného snímku vznikla divadelní muzikálová podoba z pera trojlístku scénáristy Petera Stonea, skladatele Julea Stynea a textaře Boba Merilla.

Historie světového evegreenu

Je pravda, že původní námět vychází ze scénáře Roberta Thoerena a Michaela Logana k francouzskému filmu Fanfáry lásky z roku 1935. Původní scénář k filmu Fanfáry lásky se nepodařilo dohledat, a tak Walter Mirisch našel kopii německého remaku z roku 1951, Fanfáry lásky. Koupil práva na tento scénář a Wilder s ním pracoval a vytvořil nový příběh. Oba filmy sledují příběh dvou hudebníků, kteří hledají práci, Wilder však vytvořil gangsterskou podzápletku, díky níž jsou hudebníci na útěku.

Muzikál byl poprvé uveden na Brodwayi v roce 1972 a stal se hitem divadelních scén po celém světě. Divadelní text Sugar (Někdo to rád horké) vznikl podle filmového scénáře B. Wildera a I. A. L. Diamonda k filmu Some like it hot – Někdo to rád horké, na námět R. Thorenena.

sugar foto 2

Billy Wilder o Marylin Monroe

Laskavě se o nesmrtelné Marylin Monroe zmiňuje režisér Billy Wilder, když ve svých vzpomínkách píše: „Velké tajemství Marilyn bylo v tom, že se dokázala divit - Proč se ti lidé na mě tak dívají? Mám snad na zádech nějakou tabulku? Co je na mě tak zvláštního? - Byl problém dostat ji na natáčení. Jednou mi sdělila, že nemohla najít studio. Nemohla najít studio, s nímž už měla deset let smlouvu! Ale měla kouzlo jako žádná jiná, byla geniální jako komička, s neuvěřitelným smyslem pro komický dialog i situaci. Dokázala vycítit, zda ta nebo ona scéna je pro film dobrá nebo špatná.

Ve filmu Někdo to rád horké přichází s ukulele k vlaku, kde stojí Lemmon a Curtis v ženských šatech. Obrátila se na mě a řekla - Billy, tady tě musí ještě něco napadnout, to přece nestačí, že se jen objevím, to přece není žádný výstup. - Celou noc jsem přemýšlel a opravdu jsem našel řešení. Ona prochází kolem vagónu a v té chvíli vychází z lokomotivy pára, přesně na ni. Byla šťastná, spokojená, protože to už byla správná vstupní scéna pro hvězdu jako ona. Protože ona byla hvězdou bez ohledu na to, že vedle ní byli tak výborní herci jako Jack Lemmon a Tony Curtis.“

sugar foto 3

Sugar

Libreto: Peter Stone
Podle scénáře k filmu „Někdo to rád horké" Billyho Wildera a I. A. L. Diamonda
Podle příběhu Roberta Thoerena
Hudba: Jule Styne
Texty písní: Bob Merrill
Premiéra: 12. 4. 2024

Zdroj foto: archiv MDO a Robert Rohál

https://moravskedivadlo.cz/cs/opera-a-opereta/inscenace/sugar 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám nízkou toleranci k lidské hlouposti, říká Miloslava Erika Veselá

M E Vesela 200Přestože se chtěla stát literární nebo výtvarnou kritičkou, vystudovala nakonec politologii a mezinárodní vztahy. I taková je nová hvězda na českém literárním nebi, spoluautorka povídkové knihy Kafe v pět – Miloslava Er...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...


Literatura

Upírská mánie se dere z obrazovek zpátky do knih. Nechť tam raději zůstane

stefanovy deniky 200Bez mučení se přiznávám, že Upíří deníky sleduji. Viděla jsem skoro každý díl seriálu a ještě stále si je uchovávám ve svém počítači. A ano, je to pokleslá literatura, bez nějaké větší hodnoty, stejná jako tisíc...

Divadlo

Libor Vaculík režíruje českou verzi slavného francouzského muzikálu Romeo a Julie

romeo julie 200Česká verze francouzského muzikálu Romeo a Julie z pera Gérarda Presgurvice bude v prvním muzikálem, který bude koncem září uveden v multifunkčním sále Forum Karlín v Praze.  Muzikál režíruje Libor Vaculík, který je v tomto případě součas...

Film

Gradující drama Znovu a jinak. Najdete se v něm.

altCo je v životě nejdůležitější? Jít si vždy za svým snem i za možností tvrdého pádu nebo uspokojení z fádního života? Poslední film Jasona Reitmana nás zavádí do města Minneapolis v Minnesotě za Mavis Garyovou (Charl...