Doreen Virtue: Zbavte se svých kil bolesti

Doreen Virtue: Zbavte se svých kil bolesti

Tisk

zbavte se kil bolesti 200První bestseller této americké andělské psycholožky, který chtě nechtě musí ocenit i realisti a rýpálkové. Je souvislost mezi přejídáním a kdysi prožitým zneužíváním, stresem či sexuálními traumaty? Ano!… a popravdě, lépe zpracovanou knihu by člověk asi těžko hledal. Citlivé, laskavé, leč velmi důrazné a místy velmi syrově zpracované téma odkrývá ve čtenářkách nejtemnější hlubiny bolesti, pokud v nich jsou.

 

A jak tu Doreen Virtue správně předpokládá, pokud už tuto knihu vezmete do rukou, pravděpodobně je vám, byť na podvědomé úrovni, toto téma blízké. A pravděpodobně už asi tušíte, kde je příčina vašich nadbytečných kil. Připravte se však na velmi silné čtení.

Poznatky samotné Doreen, její praxe a metody léčení těchto citových a hlubokých zranění duše, jsou tu proloženy sugestivními příběhy jejích klientek. Přejídání jako reakce na stres, jenž způsobuje hlubokou citovou bolest, která je nevyslovitelná a užírá člověka zaživa, je reakcí poměrně častou. Je jedno, zda-li jste prošla fyzickým znásilněním nebo nějakou formou psychického sexuálního zneužití. Paradoxně to, nad čím by člověk obyčejně mávl rukou (nevhodné poznámky, sledování porna nebo rodičů při sexu v ranném věku, opakované řeči, že muži za nic nestojí…) poraní člověk nejvíce.

„Abstraktní, nehmatatelná forma takového zneužití zanechá v oběti pocit, jako by se trápila kvůli přeludu. Oběť cítí, že je něco v nepořádku, ale není schopna to konkrétně uchopit.

Nechci, abyste mě špatně pochopily. Oběti znásilnění nebo incestu jsou obrovsky zatížené a poznamenané, což uvidíme v následujících kapitolách. Problém je však v tom, že oběti psychologického sexuálního zneužití se snaží se svým bolestným a traumatizujícím zážitkem vyrovnat tím, že si říkají: „No, nic tak hrozného se mi přece nestalo.“ Kvůli neuchopitelnosti takového zneužití, se snaží bolestivé vzpomínky okamžitě potlačit a zapomenout na ně.“

„Moje matka mi tehdy řekla, jak je sex špinavá a odporná záležitost. Říkala mi, že klukům jde o jediné a to že nesmím nikdy a v žádném případě dopustit, dokud nebude svatba. A pořád dokola opakovala, jak hrozná, strašlivá povinnost je sex, jímž je manželka vázána svému manželovi.“ Když matku požádala o podprsenku na cvičení, stejně jako když se jí ptala na svolení, jestli si může oholit černé chloupky na nohách, reagovala matka dokonce násilím. „Udeřila mě!“ vzpomíná bolestivě Kristy. „Prý jenom děvky si holí nohy a nosí podprsenky. Když jsem jí na to řekla, že ona podprsenku nosí a také si holí nohy, tak mně znovu dala facku. Od té doby jsem se jí už nikdy na nic, co souvisí se sexem, nezeptala.“

Tak třeba tohle jsou ty jemné situace, které zdánlivě nenávratně poškodí psychiku ženy. Někdy je to opravdu nenávratné, když si to žena neuvědomí a ve svém bolestném vzorci prožije celý život. Cesta k nápravě je těžká, ale není nemožná. Nejen důkladné rozebrání jednotlivých případů, které se mohou v našem životě přihodit, ale také cestu ven. To vše tu autorka nabízí s laskavým pochopením, neodsuzuje, chápe ženy, které jsou z jakýchkoliv důvodů přitahovány k mužům tyranům, k mužům, od kterých třeba z lítosti neumí odejít. Kniha pomalu, kousek po kousku zvedá sebevědomí a otevírá oči.

A jak správně Doreen Virtue tvrdí, při čtení vás možná přepadnou záchvaty žravosti a přejídání. To proto, že bolest se tlačí napovrch. Dokonalá terapeutická kniha, která v případě, že to uchopíte samy důkladně do svých rukou, může velmi pomoci. Případně může být dobrý prvním odrazovým můstkem k tomu, odvážit se vyhledat psychologického terapeuta naživo a pokračovat v léčení.

Doreen Virtue, Ph.D. je duchovně zaměřenou psychoterapeutkou a bývalou ředitelkou dvou ženských psychiatrických klinik, specializujících se na otázky zneužití. Ve svém výzkumu se zabývala souvislostmi mezi zneužitím v dětství a následnými poruchami stravování v dospělosti.

O práci Doreen Virtue psaly mimo jiné i časopisy Redbook, Woman´s Day, Vegetarian Times, Shape a Fitness. Účinkovala v televizních pořadech Oprah, CNN, Good Morning America, The View with Barbara Walters a mnoha dalších.

V roce 1995 přestala vykonávat praxi tradiční psychologie a začala pracovat jako andělská terapeutka. Reagovala tak na znamení, kterého se jí dostalo z duchovních světů. O této změně, stejně jako o svých poznatcích na poli duchovního léčení, píše ve svých knihách Léčení s vílami, Cesta světla a Léčení s anděly.

V současné době pořádá Doreen po celém světě přednášky a workshopy týkající se duchovních témat. Pokud vás zajímají informace o jejich aktivitách či její další knihy, zvukové nosiče a vykládací karty, navštivte její webové stránky www.angeltherapy.com

zbavte se kil bolesti

Z anglického originálu Loosing Your Pounds of Pain
Přeložila: Andrea Homolová
Vydání: druhé
Vydalo: Synergie Publishing SE, 2013, www.synergiepublishing.com
První originální vydání: Kalifornie, USA, 1994, Hay House Inc.
První české vydání: 2007, Synergie Publishing


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Neff: „Zůstávám věrný sci-fi."

neff perexONDŘEJ NEFF alias Aston je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů science-fiction u nás. V nakladatelství Albatros vydává populární „verneffky" a trilogii Tajemství pěti světadílů. Velké oblibě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Středověk jako pestrá doba v literatuře

stredovek200Křest knížky Františka Kalendy Vraždy ve znamení hvězdy se uskutečnil v nakladatelství Dobrovský na pražském Václavském náměstí. Kniha, vydaná nakladatelstvím Vyšehrad, čtenáře zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic staré Prahy krátce po morové ráně...


Literatura

Co když dojde k hmyzí apokalypse a Země ztichne?

Ticha zeme200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha profesora biologických věd Davea Goulsona. Nese název Tichá Země a zaměřuje se na to, jak odvrátit hmyzí apokalypsu.

...

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Vyšla kniha o pozapomenutém filmaři Chrisi Markerovi

chris markerPřečte-li dnes někdo jméno Chrise Markera, málokomu něco řekne. Nanejvýš si vybaví, že jeho experimentální, ze statických záběrů složená Rampa (na snímku) poskytla námět Gilliamovu sci-fi 12 opic<...