Americký upír – opravdový skvost!

Americký upír – opravdový skvost!

Tisk

americky upir200Upíři. Klasickým upírům dnes již odzvonilo. Byli nahrazeni třpytícími se modely, kteří běhají po slunci a zamilovávají se do náctiletých holčiček. Pro ty, kdo se v upírech tolik nevyznají, vám prozradím takovou perličku. Původně totiž stvoření upír nesálo krev, ale duši. Své oběti otevřel pusu a vysál to, co je pro každou bytost nejdůležitější. Až Bram Stoker s jeho Drákulou zavedl pojem upíra tak, jak ho známe dnes, a který následně proslavili filmaři z Hollywoodu. Zaplať pánubohu, že tomu tak není v Americkém upírovi a že aspoň ještě dneska se dají najít lidé s inovativní představivostí.

Americký upír z rukou Stephena Kinga a Scotta Snydera je originálním dílem hodným filmového zpracování – byla by z toho vynikající tarantinovka. Kingovi se prý do toho moc nechtělo, ale po údajné Snyderově výhrůžce, že dá do tisku jeho soukromé snímky, podlehl. Bůh ví, co je na tom pravdy. Pokud si ale přečtete Kingův úvodník a Snyderův doslov, tak to moc nevypadá, že by se Kingovi do toho nechtělo.

Každá kapitola obsahuje vždy dva oddíly, z nichž jeden náleží Kingovi a jeden Snyderovi.

Ocitáme se na přelomu devatenáctého a dvacátého století na západě Spojených států amerických. Prolínají se zde dvě základní linie. První vysvětluje začátky osudů našeho hlavního hrdiny Skinnera Sweeta, které zapadají do století devatenáctého, a příběhy herečky Pearl, jež se chce stát velkou herečkou na stříbrném plátně, do století následujícího. Vystupuje zde tajemný, avšak v Hollywoodu uznávaný i mocný, B. D. Bloch, jenž by si milerád přál, aby si nic s naší Pearl nezačal.

americky upir2

Existují zde dva druhy upírů. Jeden je nadřazený tomu druhému. Tím je i náš Skinner, jemuž nevadí procházky za slunečního svitu i jeho tělo má daleko větší sílu než druh podřazený. Jednoho večera, kdy jde Pearl se svou nejlepší kamarádkou Hattie na večírek k Blochovi, se jí něco stane a Skinner je nucen ji přeměnit na upírku. Jakožto nadřazený druh jí také v jeho krvi předá ohromnou sílu i další velmi užitečné schopnosti. Pak se začnou dít opravdu věci.

Kresba je přenádherná! Opravdu skvost! Scénář v tomto případě samozřejmě nešlo pokazit. Dialogy mají hlavu a patu. Nic není nikde zbytečně moc řečeno, jen aby se zaplnilo místo.

Co dodat? Skvost! Nevím, zdali si tak dobře tituly vybírám, nebo jestli teď u nás vychází samé kvalitní věci. Bude to ale asi souhra obojího. Každopádně tohle je další komiksová kniha s absolutoriem.

americky upir

Americký upír (American Vampire)
Rafael Albuquerque, Stephen King, Scott Snyder

Překlad: Viktor Janiš
Kategorie: Komiksy
Vyšla 6. 3. 2013
Stran: 200
Vazba: vázaná
Vydalo: Nakladatelství BB art
Hodnocení: 100/100

Zdroj foto: Nakladatelství BB art


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jean-Paul Didierlaurent o knize Čtenář z vlaku v 6.27

Jean-Paul Didierlaurent 200Francouzský spisovatel Jean-Paul Didierlaurent začínal s psaním povídek až v roce 1997 a přesto na sebe jeho románová prvotina Čtenář z vlaku v 6.27 strhává veškerou pozornost. P...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

povolene ztraty 200V červenci vyšla u nakladatelství Alpress další kniha Nory Robertsové, jedné z nejznámějších autorek knih pro ženy, s názvem Povolené ztráty. Nejde ryze o červenou knihovnu, ale o mix detektivky a záhady - a že to napsala oprav...


Literatura

Róninova milenka – poutavý příběh z oslnivého, ale i smrtelně nebezpečného světa

Roninova milenka 200Proč čtyřicet sedm róninů (samurajů, kteří přišli o svého pána a jsou vlastně bezdomovci) se rozhodlo pomstít svého pána Asana, který byl šógunem odsouzen k rituální vraždě za napadení šóguno...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

Navždy tvá. Začalo natáčení třetí řady minisérie Iveta

ivet perexV budově Městského soudu v Praze tento víkend odstartovalo natáčení závěrečné řady životopisné minisérie a Voyo Originálu Iveta. Jako první se tvůrci, v čele s režisérem a scenáristou Michalem Samirem, zaměřili na probíhající soudní spor právních z...