Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

Tisk

povolene ztraty 200V červenci vyšla u nakladatelství Alpress další kniha Nory Robertsové, jedné z nejznámějších autorek knih pro ženy, s názvem Povolené ztráty. Nejde ryze o červenou knihovnu, ale o mix detektivky a záhady - a že to napsala opravdu pěkně!

 

 

Nora Robertsová (1950) po studiích pracovala patnáct let v reklamě a public relations. Potom se rozhodla věnovat se psaní, a to jí přineslo ohromný úspěch. Tato vynikající spisovatelka je laureátkou mnoha literárních ocenění a autorkou řady světových bestsellerů. Žije v Marylandu. Je autorkou více než dvou set titulů a uvádí se, že v průměru se každou minutu prodá 27 jejích knížek!

Nejdřív musím pochválit obálku knihy - za kterou je odpovědný Tomáš Řízek - která evokuje ostrov zmiňovaný v knize a bezpečné území. Román je tematicky rozdělený na tři části s názvy Ztracená nevinnost, Vášeň účelu a Důkaz života. Protože čítá přes 400 stran, dočkáme se podrobného seznámení s hlavními hrdiny, uvidíme je vyrůstat i to, jak nesmazatelně ovlivnila jejich počínání tragédie, se kterou se seznámíme hned v úvodu příběhu.

Koncem července 2005 dojde k masakru v DownEastském obchodním domě, když tři mladíci střílí kolem sebe hlava nehlava a skončí to tak, že jednoho sejme policie a zbylí dva navzájem ukončí své životy. Ztráty na životech jsou velké, ale přeživší mají problém vyrovnat se se ztrátou milovaných, tak s hrůzou, které byli vystaveni. Mezi nimi patří i naše hrdinka Simone Knoxová, u které vidíme, jak jí den s kamarádkami v kině převrátil život naruby a jak ji to formovalo. To samé platí i pro Reeda Quartermaine, který si v obchodním středisku přivydělával v restauraci, a který po tomto hrůzném zážitku našel životní poslání.

Cesty Simone a Reeda se střetnou a společně čelí něčemu většímu, než byla střelba v obchodním středisku. Život obou je v nebezpečí, romantika číhá všude a celý příběh je napínavý – i když samozřejmě předem dokážeme odhadnout, jak to celé skončí. Ale autorka se pustila do poměrně kontroverzního tématu střílení v Americe a myslím, že se jí podařilo vykreslit velmi dobře, co to udělá s psychikou mladého člověka a jak to utváří jeho pohled na život. A za to před ní smekám.

Nora Robertsová se nebojí diskutovaných témat a dokáže být aktuální a přitom nesklouzává k patosu. Povolené ztráty napínají čtenáře¨, a pokud zvládne pomalejší začátek, tak ho posléze čeká odměna v podobě výborné knihy hlavně pro ženské osazenstvo.

povolene ztraty

Název: Povolené ztráty
Autor: Nora Robertsová
Originální název: Shelter In Place (2018)
Žánr: detektivka, čtení pro ženy
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 448
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/povolene-ztraty


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátoři Česko Slovensko má talent: „Trochu sa citíme ako antistresová hmota.“

moderatori 200Show Česko Slovensko má talent letos moderuje dvojice Marcel Forgáč a Milan Junior Zimnýkoval. Společně se znají od roku 1998 a 6 let moderují společně. Co pro ně znamená tato příležitost a co je dokáže nadchnout? To se dozvíte v našem rozhov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Náměsíčná Florence a její hrůzyplný příběh

Florence a  Giles albmedia 200Dvanáctiletá Florence vyrůstá se svým bratrem Gilesem v odlehlém chátrajícím sídle. Jsou siroty, jejich výchovu hradí strýček, kterého však nikdy neviděli. Znají ho jen z portrétu na chodbě. Maminka Florence...


Literatura

Ledový strach – tajemství, které vás může stát život

ledovyV malém grónském městě se stala několikanásobná vražda mladých lidí. Na večírku se z ničeho nic začali hádat a během chvíle na sebe namířili zbraně. Jediný přeživší tvrdí, že během večírku si vzali nějaké bílé prášky, a poté se začali chovat agresivně. Jak tahle severská detektivka asi do...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...