Starý bohatý muž. Mladá milenka. Je to láska, touha po majetku nebo jde o něco zcela jiného?

Starý bohatý muž. Mladá milenka. Je to láska, touha po majetku nebo jde o něco zcela jiného?

Tisk

prospecharka perexAlana Shropshireová to v životě nemá snadné. Je svobodnou matkou, která musí tvrdě pracovat, aby se mohla postarat o svou nemocnou dceru. Se svými bohatými příbuznými přerušila veškeré kontakty a nemá ani nejmenší zájem na tom něco měnit.

 

Když jí její bratři Teddy a Martin oznámí, že jejich téměř osmdesátiletý otec se zasnoubil se svou osmadvacetiletou ošetřovatelkou a že chtějí, aby jim pomohla otce před touto chamtivou ženou ochránit, mávne nad tím rukou. Dobře ví, že bratrům jde jen o majetek, a nechce se do této záležitosti míchat. Pak se ale dozví, že by ze své pomoci mohla mít finanční prospěch, a změní názor. Přiletí za rodinou a rozhodne se, že bratrům pomůže se zlatokopky zbavit. Kelly je však prohnanější, než si dokázali představit, a tak se nic nevyvíjí podle plánu. Jak daleko budou sourozenci ochotní zajít?

Tak trochu jiný příběh o zlatokopce

Knihu Prospěchářka napsala americká spisovatelka Elyse Friedman a v českém překladu ji vydalo Nakladatelství Kalibr. Očekávali byste podle anotace typický příběh o zlatokopce? Autorka toto oblíbené klišé dokázala ozvláštnit hned několika originálními prvky, a tak vás děj dokáže překvapit i v případě, že je psychologický thriller vašim oblíbeným žánrem.

Rodinné tajemství, zrádné vztahy a smrtelné nebezpečí

Na začátku příběhu se seznámíte s hlavní hrdinkou Alanou. Zjistíte, jaká je a jaký život vede. Po pozvolném úvodu, kdy se Alana po letech setká se svou rodinou, však začne kniha být strhující a napínavá. Během souboje se zlatokopkou, která vůbec jako typická zlatokopka nevypadá, vyplouvá na povrch tajemství, kvůli kterému Alana kdysi odešla. Ukazuje se také, že sourozenci vlastně nemají žádné důvody si důvěřovat a že jsou více nepřátelé než spojenci. Aby toho nebylo málo, situace se mění každým okamžikem, a setrvávání ve společnosti příbuzných brzy začne být smrtelně nebezpečné.

Autorka skvěle dávkuje napětí a ani jejímu načasování zvratů nelze nic vytknout. Díky tomu vás překvapí nejen vývoj příběhu, ale i historie Alaniny rodiny a samotné rozuzlení. I když některé slibné zápletky, například ta s Alaninou sestrou nebo s jejím bývalým partnerem, vyšumí do ztracena, pořád se jedná o nadprůměrný psychologický thriller, který poukazuje na vážná témata.

prospecharka

PROSPĚCHÁŘKA
Autorka: Elyse Friedman
Originální název: The Opportunist
Překlad: Klára Kučerová
Žánr: psychologický thriller
Vydáno: Kalibr (Euromedia Group, a.s.), 2023
Počet stran: 272

Hodnocení: 80 %

www.knizniklub.cz/knihy/640439-prospecharka.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám nízkou toleranci k lidské hlouposti, říká Miloslava Erika Veselá

M E Vesela 200Přestože se chtěla stát literární nebo výtvarnou kritičkou, vystudovala nakonec politologii a mezinárodní vztahy. I taková je nová hvězda na českém literárním nebi, spoluautorka povídkové knihy Kafe v pět – Miloslava Er...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Životní příběh osudové lásky Karla IV.

Blanka z Valois perexKarel IV. je bezpochyby nejznámějším českým panovníkem. I když byl ženatý celkem čtyřikrát, nikdy nepřestal milovat svou první manželku, okouzlující Blanku z Valois, sestřenici francouzského krále. Jaká byla tato mimořádn...


Literatura

Jančík, Štolleová a kolektiv: Pivo zbraně a tvarůžky

pivo200Informačně rozsáhlá kniha je v tomto formátu asi jediná na trhu. Svým obsahem bych ji totiž zařadila mezi velmi obsáhlé, detailní až puntičkářsky precizní učebnici. Záměrem bylo představit meziválečné dějiny z pohledu nikoliv politického, ale podnikatelské...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

SPIRIT OF 45: MÁ SMYSL VRACET SE K IDEÁLŮM ROKU PĚTAČTYŘICÁTÉHO?

spirit perexKen Loach (1936) patří mezo režiséry levicového zaměření, jenž vytrvale mapuje odvrácenou tvář anglické společnosti. Vytrvale se vracel k sociálním problémům, kterými jeho chudí hrdinové trpí, zvláště když se snaží prosadit nárok ...