Mýty 11: Válka a střepy

Mýty 11: Válka a střepy

Tisk

Myty11 perexV dubnu nám nakladatelství Crew v tandemu s Netopejrem přineslo už jedenáctý díl pohádkové komiksové série Mýty. Název Válka a střepy dává dostatečně najevo, co vše nás čeká a nemine. Ale v podání osvědčeného dua Willingham a Buckingham se nám před očima rozvíjí příběh plný intrik, strategie a pečlivého plánování.

 


Duchovním otcem Mýtů je americký komiksový umělec Bill Willigham (* 1956), který si své renomé vydobyl právě sérií Mýty.  Ty se v Americe rozloučili 22. dílem v roce 2015, což znamená, že u nás jsme teprve v půlce.


Mýty 11 obsahují sešity #70-75 a  nejsou to jen hlavní eponymní příběh. Navíc tu máme klasické Kdo je kdo v Mýtově a kratší příběhy Království nebeské a Machinace. Navrch k  tomu Doslov Billa Willinghama, Skicář Marka Buckinghama a Galerii Mýtů.

Myty11 a


Nemůžu nevzpomenout nevšední poetickou obálku, kterou má na svědomí James Jean. Sama o sobě by mohla evokovat beznaděj, ale na mě působí právě naopak – mírumilovně, jako by přinášela naději a to vše ve střetu s názvem a obsahem knihy. Taky musím pochválit krásný překlad, pan Plata se vyzná, a že tady bylo práce s překládáním! Tolik textu, spousta naditých bublin, ale výsledek je přímo čarokrásný!

Myty11 b


V předešlém díle jsme se soustředili hlavně na Mucholapa, jak jeho minulost, tak i na neobyčejné věci, jež se mu podařily vykonat v Domovině. Zároveň se schylovalo k obrovskému konfliktu mezi silami Nepřítele a obyvateli Mýtova a Farmy. Jak název napovídá, válka je tady. Člověku přijde, jako by měl před sebou poslední díl. Díkybohu tomu tak není. Království nebeské představuje pěkný úvod do děje a nakoukne i do soukromí našich oblíbených postav. Ve dvou sešitech Machinace se podíváme na kobylku Popelce, neohrožené špionce Mýtova, a její tajné misi. Zde mi trochu trhal oči znak Popelky, střevíček. Pěkný detail, ale až moc nápadný. A působivá Válka a střepy je naditá plánováním na obou stranách tábora, přípravou na boj, stejně jako zápasem jako takovým.


Co říci na závěr? Na pokračování Mýty 12: Doba temna si musíme počkat až do října. Kéž by se našlo více čtenářů a Mýty vycházely častěji. Fanoušci budou dozajista souhlasit a čtenáři neznalí této komiksové série by si měli okamžitě pořídit úvodní díl!

Myty11 obalka


Mýty 11: Válka a střepy
Autor námětu a scénáře: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Andrew Pepoy, Niko Henrichon, Steve Leialoha
Obálka: Jean James
Překlad: Ľudovít Plata
Žánr: komiks, 11. díl série Mýty, nakladatelství Vertigo (DC Comics)
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Rok vydání: 2017, brožované
Počet stran: 192
Hodnocení: 95 %

Odkaz na web: www.crew.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec: Ale já raději stále znovu začínám, než končím...!

martin nemec 200Zatímco jedna kapela, kterou stvořil Martin Němec má čtyřicet let, druhé kapele je dvacet. Ta starší je legendární Precedens, ta druhá je už také kultovní a její název zní Lili Marlene. I když je každá jiná, je to Martin, který je jedin...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Biograf láska od Uljany Donátové vychází ze stejnojmenného úspěšného muzikálu

Biograf láska obálkaUž když měl úspěšný muzikál Biograf láska s písněmi Hany Zagorové v loňském roce premiéru, pochvalovali recenzenti i diváci libreto Uljany Donátové, které skvěle vyvažuje jímavost písňových textů humorem a nadsázkou. Autorce to ...


Literatura

To nejlepší z Turnového háje

be100fTurnový háj, kniha tvořená krátkými sloupky Evy Turnové, které byly pravidelně publikovány v časopisech Instinkt a Reflex, vyšla poprvé již v roce 2012 a od té doby se dočkala dalších třech pokračování. Nyní vydává tato autorka, rockerka, ale i scénáristka ...

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Malá holčička se v dubnu pokusí zachránit posledního žijícího draka

Jak zachranit draka 200Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne přinese krmení drakov...