Jižní louka Astrid Lindgrenové: Tak trochu jiné pohádky

Jižní louka Astrid Lindgrenové: Tak trochu jiné pohádky

Tisk

200litPřestože od smrti švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové uplyne začátkem příštího roku 12 let, své čtenáře překvapuje neustále. Důkazem toho je Jižní louka. Kniha, která spatřila světlo světa už v roce 1959, se na českém trhu poprvé objevila teprve loni. Bezstarostné vyprávění ale nečekejte. Příběhy vám zaručeně vženou slzy do očí.

 

 

Astrid Lindgrenová si uvědomovala, že zdaleka ne všechny děti mají v životě štěstí. V knize s názvem Jižní louka se setkáváme hned s několika bojovníky, kteří musejí odmala čelit nelehkému osudu. Sourozenci Anna a Matyáš žijí u nevlídného sedláka a od rána do večera jsou zavaleni těžkou prací. Při životě je drží jen myšlenka na zimu – jakmile napadne sníh, budou moci jít do školy. Jenže ani sněhová pokrývka jim nepřinese tolik očekávané štěstí – spolužáci se jim totiž pro jejich chudobu posmívají. Dokáže zoufalým sirotkům někdo pomoci? Nebo zůstanou ve svém smutném životě uvězněni až do dospělosti?

Ve druhém příběhu se seznámíme s Malin – dívkou, jejíž rodiče zemřeli na souchotiny. Sousedé se bojí, že by je Malin mohla zákeřnou nemocí nakazit, a tak se dívenka ocitá v chudobinci. Mezi bláznivými dětmi ale velmi trpí a marně se pokouší najít nový smysl života.

lit

To Stina Marie svůj domov má. Žije s rodiči a s dědečkem na statku jménem Kapela. Chovají ovce, a jak se zdá, jejich život je poklidný a spokojený. Ovšem nic netrvá věčně. Ovce jedné noci zardousí vlk, a když se pro ně Stina Marie vydá do podzemí, aby je přivedla zpátky na svět, tamní skřítkové ji zajmou. Díky jejich kouzlům dívka ztratí paměť a zdá se, že v šedivé říši zůstane nadosmrti.

Nelehkou bitvu má před sebou také Nils – smrtelně nemocný chlapec z posledního příběhu. Jak asi dopadne jeho boj s nemocí? Podaří se mu zvítězit a vrátit se zpět do života?

Jižní louka je kniha o tom, že všechno, co se v našem životě děje, má nějaký smysl, na který dřív nebo později přijdeme. Je to kniha o tom, že každá překonaná překážka nás posílí a posune dál. Je to kniha o tom, co všechno dokáže láska a lidské odhodlání. Astrid Lindgrenová zkrátka opět nezklamala. Využila svůj talent a letité spisovatelské zkušenosti a stvořila nádhernou knihu, která (jakkoliv se může zdát depresivní) má v sobě neobyčejně uklidňující poselství. Za zmínku určitě také stojí doprovodné ilustrace Mariny Richterové. Většina z nich je černobílá a knihu velmi vhodně doplňuje.

Jižní louku určitě ocení nejen větší čtenáři, ale především jejich rodiče, kteří v ní možná najdou odpovědi na některé své otázky.

Název: Jižní louka
Autor: Astrid Lindgrenová
Přeložila: Jarka Vrbová
Ilustrace: Marina Richterová
Vydáno: 2012
Počet stran: 94
Vydalo nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dagmar Smržová: „Chtěla jsem poukázat na to, po čem hendikepované ženy touží“

smrzova 200Dagmar Smržová ve filmu Chci tě, jestli to dokážeš vypráví příběh dívky omezené fyzickým hendikepem, která je ale navzdory tomu plná energie a smyslu pro humor. Touží však především po lásce…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha dvou cest. Kterou z nich se vydat?

big kniha-dvou-cest-K0A-462265

Zkuste si představit, že máte svůj život zcela pod kontrolou. Máte životního partnera, dítě a práci. Najednou někam letíte v letadle, to letadlo se zřítí a vidíte přitom umír...


Literatura

Druhá světová válka, žena a dítě, které dokázalo všechno změnit

musime-byt-statecne perexProsinec 1940. Ellen Parrová nikdy nechtěla děti. Když však během evakuace Southamptonu narazila na osamocené dítě spící v opuštěném autobusu, byla nucena své původní rozhodnutí přehodnotit. Malá Pamela, tvrdohlavá, v...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

V Praze a Brně začíná 7. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest

neviditelna christian schwochowOd středy do neděle se v pražských kinech Lucerna a Atlas a v brněnském komorním kinu Art uskuteční sedmý ročník festivalu německy mluvených filmů