Taková Maková je ideální do podzimních dnů

Taková Maková je ideální do podzimních dnů

Tisk

takova makova200Taková Maková je název básnické sbírky, která Jaroslavě Mačkové vyšla v nakladatelství Tofana.

 

 

 

 

Jedná se o malou útlou knížečku, na jejímž obalu jsou na tmavém podkladu hlavičky máku. Ty předestírají černobílé ladění této sbírky, a to především v rámci autorčiných doprovodných fotografií. Moc se mi líbila jejich atmosféra i to, jak nenásilně dokázaly poezii doplnit. Například u básně Jiskření je snímek osamělého sloupu elektrického vedení nebo u Loutky je velmi působivá fotografie s panenkami.

Básně nejčastěji mají střídavý verš, většinou jsou spíše kratší (do deseti veršů) a příjemně plynou až k pointám. Zdálo se mi, že jsou tvořena na první dobrou, lehce a zkrátka tak, jak to chtěla Jaroslava Mačková sdělit. Tím myslím, že na mě působily přirozeně a necítila jsem z nich nějakou křečovitost nebo přepisování pro efekt.

Témata básní působí melancholicky. Prolínají se v nich různé motivy jako je víra, naděje, chlad, smutek, ale především touha a láska. Díky tomu působí poezie nadčasově a často také hravě a lehce. Věřím, že se v ní každý může najít a například si na někoho zavzpomínat. Mě zaujala například báseň Dvě komety.

Jsme jak dvě komety
já sama a sám ty
nestřetneme se
jen proletíme
při troše štěstí
lehouččce o sebe zavadíme

Čas počítáme na momenty
když skládáme si komplimenty
vím, nikdy nebudeme MY
jen věčně oddělené JÁ a TY
dvě sebestředné bludné komety

Zaujala mě také práce s jazykem, projevující se ať už v určitých obratech jako například „plaším spící netopýry“ (báseň Emoce), tak v hrátkách se slovy (název Jedno-duchost). Jaroslava Mačková občas použila i nějaké modernější výrazy, ale nenarušila tím poetiku. (… tak, jak mě vždycky chceš/nezávislá, svá a fresh).

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži

Autorka zkrátka ukázala, že si s češtinou rozumí a podle mě by se neměla být ji více používat a pokračovat v tvorbě. A to jak v té literární, tak i fotografické. Dovedu si představit i nějakou výstavu, rámy a nějaký originální prostor by snímkům slušet. Celkově se mi Taková Maková hodně líbila a budu se k ní ráda vracet!

Mgr. Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že dokonce publikovala reportáže v okresním tisku a snila o kariéře novinářky. Jejím prvním knižně vydaným literárním počinem byla sbírka poezie Vábení a touhy (2018). V knížce Taková Maková, kterou právě držíte v ruce, zkombinovala hned dvě umělecké disciplíny, jimž se intenzivně věnuje: báseň a fotografii.

takova makova

Taková Maková
Autor: Jaroslava Mačková
Žánr: poezie
Nakladatelství: Tofana
Rok vydání: 2022
Počet stran: 84
Hodnocení: 90 %

https://www.kosmas.cz/knihy/506668/takova-makova/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Bareš: Snažím se posluchačům předat ty správné emoce

Bares 200Uznávaný herec Igor Bareš se věnuje čtení rozhlasových pořadů a audioknih už dlouhá léta. S nakladatelstvím OneHotBook spolupracoval na příbězích Žena v kleci, Chatrč, Poslední Laponec a dalších titulech. O tom, co práce na audioknihách obnáší a co h...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přivítejte na zahradě živočichy s otevřenou náručí

zahrada plna zivota 200Zahrada plná života je útlá novinka, která vyšla v nakladatelství Grada. Zjistěte díky ní, jak přilákat do zahrady užitečné živočichy i vy!

 

...

Literatura

Oddechovka nejen na léto: Alex, léto a já

alex leto a ja200V květnu vydalo nakladatelství Metafora v Edici 7lásky příjemný romantický příběh Alex, léto a já od americké autorky Emily Henryové. Pokud potřebujete vypnout a dostat svou dávku lásky a něhy, pak se s klidnou duší ponořte právě do této ...

Divadlo

Vzpomínky legendární tanečnice Josefíny Bakerové

josephine-bakerova-pametiNakladatelství Ikar vydalo staronovou knížku pamětí legendární tanečnice Josefíny Bakerové. Tato publikace francouzského novináře a spisovatele Marcela Sauvage vyšla u n...

Film

Severský filmový podzim – Ptáci nad průlivem

ptaci 200I v pátek 10. listopadu jsem vyrazila na film v rámci festivalu Severský filmový podzim do pražského kina Lucerna. Tentokrát padl výběr na válečné drama Ptáci nad průlivem, který přibližuje osudy dánských Židů a pokusy o jejich záchranu před běsnícími nacisty.