Nahlédněte do života Jana Krause

Nahlédněte do života Jana Krause

Tisk

jan kraus 200Nakladatelství BizBooks ve společnosti Albatros Media vydalo příběh Jana Krause s názvem Můj soukromý buzynes. Jedná se o první knížku, kterou o sobě napsal sám Jan Kraus, známý herec a moderátor.

 

 

Za knihou stojí Hana Hozová, která přišla s nápadem na knihu poté, co Jana Krause viděla v přednáškovém cyklu pro studenty zvaném Lidé z praxe konajícím se v Brně. Tehdy jí toto vyprávění přišlo tak poutavé, že jej oslovila a po schůzce bylo vymalováno. Díky moc za to! „Měla jsem trochu obavy: co když bude arogantní, jak se o něm povídá? Nakonec jsem své bubáky zahnala – a dopadlo to tak, že jsme se nejen na knížce domluvili, ale ještě se u toho pořádně nasmáli,“ píše redaktorka na poslední stránce knihy.

Můj soukromý buzynes láká jak svým názvem (knihy o podnikání a úspěchu jednoznačně v dnešní době frčí), tak samozřejmě na osobnost Jana Krause. V tomto případě nejde jen o marketingový tah, ale ke čtenářům se dostává velmi zajímavé čtení. Krausův život je rozdělen do krátkých povídek a ani zdaleka nejde jen o byznys. Ostatně to píše i autor v anotaci: „Byznys nejsou jen příjmy, výdaje, zisky atd. Ale především příběh, který chodí s ním.“

Hlavně v první části knihy si tak čtenáři možná zavzpomínají na své vlastní dětství a hlavně se pořádně nasmějí nejrůznějším příběhům a také lumpárnám. Zhruba v polovině knihy se vyprávění točí kolem prodeje umění, účetnictví, veletrhu (zde je velmi zajímavý popis spolupráce se zahraničím). Až ke konci si počtete o talkshow, o jejich vzniku, přípravách, natáčení, ... To mě moc bavilo, protože jde o skvělý vhled do televizního zákulisí. Oceňuji, že Jan Kraus zde příliš necenzuroval a prozradil spoustu věcí.

„Lehce omámeného betonovým nárazem mě kamarádi vytáhli z bazénku. Místo poděkování jsem se pozvracel a za jejich doporvodu odkulhal domů. Boby jsem nechal na hřišti. Cítil jsem se dostatečně vyježděný. Druhý den jsem seděl ve třídě, když přišla nějaká paní od filmu (Milada Mikešová – dlouholetá pomocná režisérka především Karla Kachyni), že by potřebovala nějaké chlapce. Učitelka jí promptně nabídla tři největší šprty. Trčel jsem v zadní lavici, ještě lehce otřesen po včerejší rybičce do betonu. V nepravidelných intervalech mi kapala krev ze škrábanců v obličeji přímo do sešitu. Paní od filmu mě zahlédla a zeptala se polohlasem učitelky:
„A co tamhleten?“
„Toho vám nedoporučuji…“ Slyšel jsem zřetelně i přesto, že se učitelka snažila šumět polohlasně. Paní od filmu se ale nemohla odtrhnout od mého pomláceného obličeje, od všech těch barev.“ (str. 24)

Jan Kraus se ukázal jako skvělý vypravěč, jednotlivé příběhy mají vždy pointu a velmi dobře se čtou. Něco mi sice přišlo zdlouhavé a chvíli mi trvalo se pořádně začíst, ale nakonec jsem těch necelých 300 stran přelouskala téměř na jeden zátah. Ve výsledku jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla, protože opravdu ukazuje, že má Jan Kraus jen „arogantní karoserii“ a hlavně velmi zajímavý příběh.

jan kraus

Můj soukromý buzynes
Autor: Jan Kraus
Žánr: non-fiction, osobnosti
Nakladatelství: BizBooks ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 264
Hodnocení: 86 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/36884757/jan-kraus-muj-soukromy-buzynes/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Buď do něčeho jdu se stoprocentním zapálením anebo to nechávám být."

isla200Nedávno ste mohli zaznamenať na našich stránkach viacero článkov týkajúcich sa Islandu. Na Febiofeste bol ocenený islandský režisér za film Vrabčáci, v Prahe sa 9.4 uskutoční Islandský deň organizovaný Klubom islandských fanatikov a určite ste tiež zaznamenali recenziu na kni...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

kniha nehod200V únoru vyšla u nakladatelství Laser kniha u nás poměrně neznámého autora Chucka Wendiga – Kniha nehod. Kingovská atmosféra i témata, silné postavy, co pro svou rodinu udělají možné i nemožné, napjatá atmosféra a co víc – magie. Chcete se b...


Literatura

Hořkosladké Laskonky


laskonky 200Před Vánoci vyšla v nakladatelství Motto další kniha oblíbené spisovatelky píšící pro ženy Barbory Nesvadbové. Tentokrát má název Laskonky a jedná se o sbírku povídek a fejetonů především o nepoučitelnosti žen, především když jde o lásk...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Trochu jiný pohled na filmy

oscarNač se neustále hnát do kin za novinkami, když existuje spousta filmů, které nejsou známé a ani příliš neoplývají hvězdným obsazením, a přitom dokážou člověka zasáhnout daleko více, než všude propagované „trháky“! Říkáte si občas po zhlédnutí filmu, co na n...