Tajemství včerejška překvapovalo

Tajemství včerejška překvapovalo

Tisk

tajemstvi-vcerejska 200V Nakladatelství Martin Koláček – E-knihy jedou vyšla v roce 2018 kniha Tajemství včerejška od Jaroslava Beneše. Stojí za to?

 



Samá překvapení

Občas se na naši redakci obrátí nějaký méně známý autor buď s prosbou o publikaci informací, nebo přímo o recenzi jeho dílo. Ráda jim vyhovuji, protože jsem zvědavá, co nového vzniklo a často tak člověk objeví někoho zajímavého, což se stalo i v tomto případě. Anotace knihy Tajemství včerejška mě zaujala a říkala jsem si, že půjde o krátké zajímavé dílko. Prvním překvapením bylo, že autor poslal publikace rovnou dvě a tím dalším, že obě se rozsahem pohybují kolem 400 stran. Posléze jsem se navíc dozvěděla, že první kniha, tedy Tajemství včerejška je knížka stará třicet let a ta následující nazvaná Dálkové ovládání přesně dvacet let a od autorovi novější tvorby se tak trošičku liší.

Děj nejlépe prozradí anotace

Představte si, že za vámi přijde váš nejlepší přítel, dohodí vám melouch pro nevšedního člověka a o pár ulic dál jste svědkem, jak klesne do kaluže vlastní krve. Nic není takové, jak se zdá, zvlášť když pracujete jako soukromé očko a za úplatu nahlížíte do soukromí jiných lidí. Náš hrdina ztratil ve víru porevolučního dění manželku, a tak se stala práce jediným smyslem jeho života. Zatím netuší, že za pár hodin bude zkoumat okolnosti vlastní smrti, čeká ho ošklivé rodinné překvapení, a nakonec vypátrá i další netušené souvislosti, odhalující kořeny záhad, které se udály na konci druhé světové války jen kousek za Prahou.

Jak se kniha četla?

Tajemství včerejška bych ohodnotila slovem zvláštní, což by v žádném případě nemělo působit negativně. Děj se rozjel hned na začátku a přinášel pořád něco nového. Nejprve jsem se zalekla používaného jazyka vyžívajícího se v různých přirovnáních a netradičních obratem, ale zvykla jsem si na to a moc mě humor Jaroslava Beneše bavil. Vypsala jsem si například tuto větu: „Bytostně jsem nesnášel ty jeho kecy, blábolil jako vyklepanej koberec bez mozku.“ A podobných bylo mnohem více.

Měla jsem však problém se do knihy začíst, občas jsem se ztrácela v různých realitách i jménech a něco mi k dokonalosti scházelo. Občas se objevily i nějaké chyby nebo překlepy a myslím si, že by Tajemství včerejška slušelo i nějaké proškrtání, nebo zásah odborníka z nakladatelství. Nebyla to však žádná hrůza, celkově se mi kniha líbila a měla jsem z ní dobrý pocit. A hlavně se těším, až se začtu do Dálkového ovládání a také novějších příběhů, ať mám srovnání.

O autorovi je toho málo k nalezení

Jaroslav Beneš se podle informací uvedených na portálu Databázeknih.cz narodil v roce 1963 a je programátor a analytik. Kromě Tajemství včerejška (2018) mu vyšly knihy: Dálkové ovládání (2018), Bílé můry (2018), Tekoucí svědomí (2019), Projekt Orphan (2019) a Místo určení (2020).

tajemstvi-vcerejska

Tajemství včerejška: Neuranoya
Autor: Jaroslav Beneš
Žánr: příběh s prvky sci-fi
Nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Počet stran: 404
Hodnocení: 82 %

https://neuranoya.com/
https://www.kosmas.cz/knihy/250893/tajemstvi-vcerejska/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lada Šimíčková: „Když krásně prší, mám skoro vždycky chuť psát.“

lada simcikovaHotel v tiché ulici je jedním z nejzajímavějších vydaných alb letošního roku. Zrodilo se v dílně písničkářské firmy Lada Šimíčková & Ivo Cicvárek. Právě s Ladou jsme si povídali o vzniku nahrávky a také ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jaká tajemství ukrývá zámecká zahrada?

Zahrada taju perexPíše se rok 1916. Aby dvanáctiletou Kláru rodiče ochránili před válkou, pošlou ji na anglický venkov k příbuzným. Teta a strýc, kteří vždy byli přátelští, se ale najednou ke Kláře staví zády. Nechtějí se s ní bavit, nechtějí, ab...


Literatura

Friedbert Becker: Hypnóza a metoda přímé komunikace s nevědomím

hypnoza perexAutor nám slibuje superjednoduchou knihu pro samouky, ale i profesionální terapeuty, která nám pomůže odstranit vnitřní blokace a pochopit, že čemu věnujeme pozornost, to se nám děje. Kde jsou klece, do kterých je naše pozornost zavírána a v...

Divadlo

Slavný muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení začínají zkoušet zlínští herci. Zpívat s nimi bude host Igor Timko

zeny na pokraji 200Zlínské divadlo zkouší muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení podle slavného Almodóvarova filmu v režii Stana Slováka, uměleckého šéfa Městského divadla Brno, a v hlavní roli s Petrou Královou v roli Pepy. Netradiční spolupráci...

Film

Zjevení – když po vás jde to „z druhé strany“

zjeveni dvd 200Nejeden horor dává ponaučení, že není radno si zahrávat s tajemnými silami a s „druhou stranou“. Bohužel se však stále najdou tací, kteří si nedají říct a nedají. A takoví rozjíždí horor Zjevení.

...