Pobavte se u Zápisníku cholerika

Pobavte se u Zápisníku cholerika

Tisk

zapisnik cholerika 200Zápisník cholerika přibližuje peripetie jednoho Pražáka odehrávající se na pracovním poli, v osobním životě i v rámci šermířství. Kniha vyšla v nakladatelství Pointa a vychází ze stejnojmenného blogu.

 

 

 

Anotace knihy uvádí, že se jedná o soubor humoristických textů, v nichž autor s nadhledem a lehkým cynismem komentuje každodenní dění okolo sebe. Něco takového jsem dlouho nečetla a od titulu jsem si slibovala především oddech, a nakonec jsem byla velmi mile překvapena.

Aleš Křen v úvodním eponymním příspěvku vysvětluje, že cholerikem se člověk nerodí, ale stává. Je to podle něj proces pozvolný a nenápadný, nicméně nevyhnutelný. „Maličkosti, které Vás potkávají v každodenním životě, se plíživě potácí ve vašich stopách, aby v nejméně vhodném okamžiku naprosto precizně skočili pod Vaše nohy. A to samozřejmě s razancí plně naloženého kamionu s kočičím žrádlem,“ uvádí.

V knize se nachází téměř 40 krátkých příběhů z života Aleše Křena. Spousta z nich se týká jeho práce, ale nečekejte žádné nudné příběhy z kanceláře, právě naopak. I různé zážitky s jeho kamarády nebo kamarádkami stojí za to, například zápisek Úskalí domácí kuchyně pojednávající o vražedném papiňáku nebo o psovi Madlence. Jindy vzpomíná na dobrovolničení na jedné akci na hradě, na pěstitelské pokusy souseda z chalupy nebo na natáčení bitevních scén do amerického filmu.

Nejenže se tomuto cholerikovi dějí až neuvěřitelné historky, ale hlavně je dokáže skvěle popsat. Jednotlivé zápisky jsou stručné, ale nabité nejrůznějšími slovními obraty, které vás zaručeně rozesmějí. Posuďte sami z následující ukázky: „Tak předně – Terezčin otec se vrátil z dovolené a z nějakého důvodu se rozhodl, že je dobrý nápad nechat si narůst knír. Netuším, zda ho popadl nějaký hipsterský pud, nebo prostě chtěl ve svém životě nějakou změnu – nicméně vypadal zhruba tak, jako kdyby Pavla Zedníčka napadla parta molů na stereoidech a rozhodla se v jeho kníru uspořádat Woodstock.“ (str. 166)

Zápisník cholerika byla skvělá oddechovka, u které mě až mrzelo, že jsem na konci. I když se blogové příspěvky objevovaly na síti pouze v létě 2018, vůbec bych se nezlobila, kdyby autor pokračoval v literární tvorbě a jejím vydávání!

Aleš Křen v zásadě odmítá poskytovat životopisné údaje s odůvodněním, že tohle čtenáře stejně nezajímá. Jako každý Pražák potkává každý den mnoho bizarních obrázků ze života – nebo má jen trochu lepší schopnost si těchto věcí všímat. Pečlivě je zaznamenává a dělí se o ně na svém blogu. Ve volném čase se dále zabývá šermem, chytáním létajících psů, guerillovou válkou s domácími spotřebiči a v neposlední řadě nevyhlášenou válkou dívčí, což je zřejmě průvodní jev u každého, kdo se pokouší udržet si stálý vztah.

 

zapisnik cholerika

Zápisník cholerika
Autor: Aleš Křen
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2020
Počet stran: 208
Hodnocení: 88 %

https://www.pointa.cz/project/a65fc3ed-7a5f-11e9-b0eb-001dd8b72061


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Ještě žádné naše album není tak vymazlené.“

sto zvirat hraju na klavir v bordeluJedna z nejlepších tuzemských ska kapel Sto zvířat vydala 1. září novou desku s názvem Hraju na klavír v bordelu. V rozhovoru si o ní můžete přečíst spoustu zajímavostí z pera hudebníka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dobře mi tak: Román na jeden večer, který musíte mít!

DobreMiTak perexRadka Třeštíková, úspěšná bloggerka a redaktorka, do toho konečně „praštila“ a napsala knihu. Nese název „Dobře mi tak“ a na pultech určitě dlouho nezůstane. Je totiž opravdu dobrá… ba co víc, je výborn...


Literatura

Osobitá francouzská jednohubka: Bazar u puntíkaté zebry

bazar u puntikate zebry200V červnu vydalo nakladatelství Grada v edici 7lásky knihu Francouzsky Raphaëlle Giordano s poutavým názvem Bazar u puntíkaté zebry. Svérázný laskavý příběh je milým čtením vhodným pro klidné večery.

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Dědictví aneb Kurvaseneříká

dedictvi perexPřed dvěma desetiletími si zjednala pozornost komedie Bolka Polívky a Věry Chytilové Dědictví anebo Kurvahošigutntag. Příběh poněkud lemplovitého vesničana Bohuše, jenž k velkému jmění přijde, aniž s ním umí zacházet, proslulá režisérka opent...