Jerome Klapka Jerome nikdy nezklame

Jerome Klapka Jerome nikdy nezklame

Tisk

oni i ja 200O prázdninách se člověk nechce zabývat příliš vážnými věcmi. Povalovat se u vody, odpočívat, přečíst si něco odpočinkového, co pobaví a potěší, to je moje představa pohodové dovolené. Anglický spisovatel Jerome Klapka Jerome mě v takovém případě nikdy nezklame. Každá z jeho knih stojí za pozornost. Svérázný suchý humor, ironie a nadhled z něj dělají celosvětově přitažlivého autora již déle než sto let. A právě v tomto období jako na objednávku vyšel po dlouhých šestaosmdesáti letech v novém překladu Milana Žáčka román Oni a já. Nakladatelství Vyšehrad si dalo záležet nejen volbou překladatele, ale i autora obálky Adolfa Borna, jehož je to, bohužel, poslední ilustrace. Vydání této knihy se již nedožil.

 

Knihu Oni a já napsal autor dvacet let po svém nejslavnějším díle Tři muži ve člunu(Three  Men in a Boat, 1889), už coby otec tří dětí. A právě zkušenosti s nimi ztvárnil ve svém příběhu, točícím se okolo nákupu venkovského domu a jeho rekonstrukce. S humorem sobě vlastním popisuje vztahy otce literáta a jeho tří dětí (Robina, Dick a Veronika), zvykajících si na venkovský život. Popisuje mnohé patálie, které je při tom provázejí. Vypadá to, že s otcem nemůže otřást žádná nepříjemná událost, kterou jeho tři dospívající děti, venkované či hospodářská zvířata způsobí. Na pozadí lehce plynoucího vyprávění, prošpikovaného zábavnými historkami o známých, příbuzných a dětech, se lze ledacos dozvědět mnohé o fungování společnosti v edwardovské Anglii.

Svým způsobem je Jerome Klapka Jerome velmi moderní autor. Narodil se 2. května 1859 ve Walsallu v Anglii jako čtvrté dítě Marguerite Jonesové a Jeromea Clappa. Prostřední jméno dostal na počest demokraticky smýšlejícího maďarského generála Klapky, rodinného přítele žijícího v londýnském exilu. Za svůj život napsal řadu drobných esejí, humoristických příběhů a cestopisů. Proslavil se zejména knihou Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) a jejím pokračování Tři muži na toulkách. Za svůj život vystřídal řadu povolání. Pocházel z chudých poměrů a životem se musel poměrně těžce probíjet. Vystřídal řadu povolání a vytěžil z nich mnoho zkušeností, které se odrážejí v jeho textech. Jeho kultivovaný způsob psaní, kde nadávkou nejhrubšího zrna je povzdech: „Připadá mi, že současné děti nechovají ke svým rodičům žádné city,“ mě fascinuje. Užila jsem si každičkou větu. Obdivuji způsob, jakým je kniha napsána, i jakým je přeložena. Milan Žáček vystihl jemné odstíny a dokonale je prezentuje českému čtenáři.
Knihu Oni a já vřele doporučuji všem milovníkům suchého anglického humoru, zejména mají-li doma dospívající děti. Dostane se jim noblesního návodu na nelehké soužití. Knížka rozhodně stojí za přečtení.

oni i ja

Název: Oni a já (z anglického originálu They and I)
Autor: Jerome Klapka Jerome
Přeložil: Milan Žáček    
Žánr: humoristický román   
Nakladatelství: Vyšehrad, s. r. o.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 211
Zdroj foto: Vyšehrad, s.r.o.

Hodnocení: 100 %

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co se dělo předtím, než slečna Peregrinová založila sirotčinec pro podivné děti

Povidky podivnych perex
Pokud  vás svou obrazotvorností omámila Riggsova trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové, případně jste se vypravili na filmový přepis (a přispěli tak k celkové návštěvnosti přesahující dvousettisícovou hranici), jist...


Literatura

Její nevlastní dcera zmizela. Má s tím něco společného?

Nevlastni dcera perexTřináctiletá Mia zmizela v době, kdy v sousedství hořelo. Mohou tyto dvě události spolu souviset nebo jde o náhodu? Poslední, kdo dívku viděl, je Vanessa, její nevlastní matka. Ona i Tripp, její manžel a otec Mii, jsou ...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...