Jiný pohled na život autora Malého prince

Jiný pohled na život autora Malého prince

Tisk

pameti ruze perexV roce 1930 se v Buenos Aires seznámila Consuelo, která byla v pařížských literárních kruzích zvaná „malá sopka ze San Salvadoru“, s letcem a autorem neúspěšné prvotiny Antoinem. Z Antoina se později stal slavný spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, jehož knihy Malý princ, Citadela či Země lidí jsou známé po celém světě. Jaké bylo manželství se slavným spisovatelem? Mohlo být vůbec šťastné nebo bylo od začátku předurčeno k neúspěchu?

 


Nadaná vypravěčka
Consuelo de Saint-Exupéry byla malířka a sochařka, která pocházela ze Salvadoru. V roce 1931 se provdala za Antoina de Saint-Exupéryho, aristokrata, spisovatele a průkopníka letectví. Jejich bouřlivý vztah ukončila až manželova smrt. Consuelo, která byla sama nadanou vypravěčkou, sepsala emotivní paměti, které byly objeveny až po její smrti v roce 1979.


Ne až tak ideální manžel
Podle toho, jaké myšlenky prosazuje ve svých knihách, byste si mohli myslet, že byl Antoine skvělý manžel a že Consuelo určitě bylo co závidět. Knihy a realita se však častokrát liší a jinak to nebylo ani u manželů de Saint-Exupéry. Jejich vztah byl mimořádně bouřlivý a intenzivní a plný konfliktů kvůli Antoinově přehnanému zájmu o létání i jiné ženy. Byl sobecký a často svou ženu zraňoval, ale jako by si to neuvědomoval. Ani Conselo nebylo dokonalá, a tak se v jejich partnerství střídalo ubližování s odpouštěním a klidné chvilky s krušnými.


Tato kniha je unikátní v tom, že představuje moralistického spisovatele jako obyčejného člověka, který má své temné stránky. Obdivovatelé jeho díla z toho mohou být zaskočeni, ale díky tomu, že se na světlo světa dostaly i jeho omyly a selhání, působí Exupéry najednou tak nějak… normálněji. Lidštěji. Už to není neomylná a ušlechtilá postava z učebnic, nýbrž slabý a chybující člověk, jemuž je možné porozumět.

pameti ruze

PAMĚTI RŮŽE
Autorka: Consuelo de Saint-Exupéry
Originální název: Mémories de la rose
Překlad: Šárka Belisová
Žánr: biografie
Vydáno: Brána, 2021
Počet stran: 288

Hodnocení: 95 % 

www.brana-knihy.cz
www.knizniklub.cz/knihy/424545-pameti-ruze.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sandra Brownová představuje Zuřivost

zurivost 200V listopadu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Ikar nová kniha Zuřivost známé americké autorky Sandry Brown. Jak je u této autorky zvykem, i zde se dočkáme příjemného mixu napětí, akce a samozřejmě romantiky.

...

Literatura

Tajemství starého domu

Temný stin noci perexAva potřebuje dvě věci. Velkou kuchyň, v níž by mohla testovat recepty, které plánuje zařadit do své nové kuchařské knihy, a odlehlé místo, na kterém by se mohla ukrýt před výčitkami svědomí. Udělala totiž něco neodpu...

Divadlo

Divadlo doma na Valentýna: Nosatý romantik Cyrano, Lucie Bílá jako Carmen. Jen dokoupit květinu

Lucie Bílá jako CarmenRůže, čokoláda a divadlo! Ať už jste v páru, nebo single, vyberte si na Valentýna jako doprovod některou z vašich divadelních postav. S divadelními tipy Dramoxu si na své přijdou milovníci ulítlých komedií, shakespearovské klasiky i muzikál...

Film

Páté kolo u vozu

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v k...