Sto zvířat: „Ještě žádné naše album není tak vymazlené.“

Sto zvířat: „Ještě žádné naše album není tak vymazlené.“

Tisk

sto zvirat hraju na klavir v bordeluJedna z nejlepších tuzemských ska kapel Sto zvířat vydala 1. září novou desku s názvem Hraju na klavír v bordelu. V rozhovoru si o ní můžete přečíst spoustu zajímavostí z pera hudebníka Honzy Kaliny.

 



Vaše nové CD se jmenuje Hraju na klavír v bordelu. Kde jste čerpali inspiraci k takovému textu?

To je spíš otázka pro našeho textaře a saxofonistu Tomáše Belka. Je to on, kdo vždycky přinese jakousi koncepci celého alba a hudba vzniká vždy na texty. A jelikož pracuje v reklamní branži, přinesl i tenhle krásný slogan, prý ho řekl pan Ogilvy, zakladatel celosvětové sítě reklamních agentur. Když se ho prý maminka zeptala, čím se živí, než by jí řekl, že dělá v reklamě, prohlásil: „Hraju na klavír v bordelu“.

Celkově jsou texty o příbězích obyčejných lidí. Měnili byste s nimi někdy?

Oni zas tak obyčejní nejsou, například krátkozraký Viktor žije doma se svou mrtvou matkou, další chce strávit noc s operní pěvkyní, jiná sbírá víčka od jogurtů, aby vyhrála baťůžek… Rozhodně bych s nimi neměnil.

Povězte nám o desce něco – čím je speciální?

Poprvé jsme strávili na desce asi tři roky, měli jsme nespočet zkoušek a soustředění, napsali jsme asi 30 písniček, ze kterých jsme vybírali těch finálních 14. Ještě žádné naše album není tak vymazlené.

Pozvali jste si na ni zajímavé hosty – Radůzu, Radka Pobořila z Čechomoru či Vojtu Lavičku z Gipsy.cz.  Podle čeho jste vybírali?

Radůzu jsme chtěli do písně Tango pro generála Terreda, kde vytvořila duet s naší Janou Jelínkovou a došlo tak podle mého ke spojení dvou nejhlubších ženských hlasů v republice. No a Radek Pobořil a Vojta Lavička nám hostovali kdysi na albu „Ty vole, na základní škole“, a tak bylo jasné, že když potřebujeme harmoniku a housle, sáhneme po nich.

sto zvirat hraju na klavir v bordelu

Na Vašich stránkách považujete CD za „pofiderní“ médium a vyzýváte lidi ke koupi alba a nabízíte k němu i pěkné bonusy (například nálepky či podpiskarty). Váš postoj ke stahování je logicky negativní. Myslíte si však, že s tím něco zmůžete?

Asi nezmůžeme, ale chceme, aby si naši fanouškové, kteří jsou mimochodem ti nejchytřejší a nejroztomilejší na světě, uvědomili, že vznik alba je podmíněn obrovským množstvím peněz, které kapela investuje jak do nahrávání, tak výroby alba. Proto se vždy snažíme, aby obal obsahoval nějaký bonus – tentokrát kromě samolepek a kartičky vlastnoručně podepsané všemi Zvířaty.

Na turné k Postelovým scénám zdobila mikrofon podprsenka… co to bude tentokrát? Dotáhnete na stage klavír nebo nějaké lehké děvy?

Tentokrát budou scénu zdobit červené lucerničky, neon s nápisem Hotel Bellevue a věšák s odloženými klobouky a boa.

Jak se cítíte jako rekordmani? Musela to být pořádná jízda, odehrát v rámci 4 koncertů 100 písní. Kdo s tímto nápadem přišel? Co zvíře to píseň? Jak se na to chytli fanoušci?

Hudba není sport, takže se jako rekordmani necítíme. Ale bylo to dobrodružné a milé. S nápadem přišel šéf Sázavafestu Pavel Kloupar a my jsme v opilecké pýše souhlasili. Pak jsme vybrali z těch asi 160 existujících našich písniček těch 100 a začali trénovat. Myslím, že fanoušky to bavilo stejně jako nás, někteří z nich asi slyšeli skladby, které vznikaly v době, kdy oni nebyli na světě.

Jak vzpomínáte na (krátkou) spolupráci s panem Petrem Pivoňkou? Nyní dělá evangelického faráře ve Zlíně a jde o skvělého člověka.

Petr byl náš první kytarista, je to chlápek, který se výrazně podílel na vzniku kapely a soundu prvních písní. Právě kvůli němu se snažíme každou zimu hrát ve zlínském klubu Golem a potkat se tam s ním.

sto zvirat

Honzo, mají Vaše děti rádi muziku, kterou děláte? Máte na ně vůbec čas?

Ano a jsou zároveň i prvními kritiky mojí tvorby. Čas na ně samozřejmě mám, ale oni na mě už méně, asi to bude tím, že jim je 14, 15 a 24.

Co rád děláte ve volném čase?

Jsem původně výtvarník, a tak kromě hraní ve Zvířatech a Kašpárku v rohlíku dělám pro různé reklamní agentury všelijaké výtvarné práce. Volný čas se nekoná.

Poprosím Vás o vzkaz pro čtenáře a přeju úspěšnou prodejnost CD a skvělé turné!

Dámy a pánové, těšíme se na vás na podzimním turné “Hraju na klavír v bordelu“ ve vašem městě!

Zdroj foto: facebookový profil skupiny


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Portico Quartet: Praha je úžasné město. Má bohatou historii hudby a kultury a ty holky…:-)


mladi ladi jazz 200Na festivalu Mladí ladí jazz, který započal už v neděli v Praze, se v pátek 4. dubna představí anglická skupina Portico Quartet. Do Prahy se vrací po dvou letech a my jsme je u této příležit...


Literatura

Nejkrásnější knihy roku

svet knihy nejkrasnejsi knihaSoutěž Nejkrásnější české knihy roku 2011 proběhla už v květnu 2012, těsně před zahájením veletrhu Svět knihy na Výstavišti v Praze - Holešovicích, přesto si můžeme znovu upřesnit, které knihy...

Divadlo

RockOpera natočila klip k Tróje bájné. Jeviště divadla se změnilo na filmové studio

troja bajna 200RockOpera Praha představuje videoklip ke skladbě Trója bájná z rockové opery Trója. Objeví se v něm Eva Urbanová v roli bohyně Artemidy, Pavla Forest jako věštkyně Kassandra a herečka Jenn Kirk, která má symbolizovat Tróju. „Rozhodli jsme...

Film

Vlci na hranicích jdou do kin!

Vlci na hranicich - PLAKAT (2)Vlci jsou zpět! Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, teď se do přírody pomalu vracejí, a mění tak životy mnoha lidí. Dokument Vlci na hranicích portrétuje jejich problematické...